Szent Quirinus utca lesz a neve a most épülő szombathelyi utcának

Szombathelyen már van Szent Quirinus sétány, a közgyűlésen úgy döntöttek, nem baj, ha két közterület is viseli a nevét.

Szent Quirin Siscia városának (ma Horvátország) püspöke volt a 3-4. század fordulóján. Diocletianus császár azonban elrendelte a keresztények üldözését, Quirin püspököt is elfogták, és Savariába hurcolták.

Mivel nem volt hajlandó megtagadni hitét, halálra ítélték, és a Perint patakba fojtották. A hagyomány szerint vértanúságának helyszíne a mai Óperint utcai Perint-hídnál volt, emlékét egy emléktábla is őrzi az épület falán.

Az új út október végén
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen templom, és az Óperint utcától a magyar utcáig tartó, Perint-parti sétány viseli a nevét.

Amit írnak Quirinus és Kvirinus formában is. A városi közgyűlés csütörtökön megszavazta, hogy egy új utcát is elnevezzek róla, és mivel a templomnál és a sétánynál a Szent Quirin nevet használták, ezt az utcát Szent Kvirinnek akarták elnevezni.

Viszont a közgyűlésen ezt módosították, és marad az eredeti, latin nyelvű név, a Szent Quirinus.

Az új út október végén
Mészáros D. Zsolt

Egy új utcáról van szó, aminek az építése most fejeződik be. Ez az az utca, ami Szent Gellért utca folytatásaként köti össze a Körmendi és a Ferenczy utcákat a bevásárlóközpont mellett, és a régi szeméttelep területén áthaladva. Az utcának csak a most megépült szakasza kap új nevet, a többi rész megtartja korábbi nevét.

Az út tervezése már 2015-ben elkezdődött, eredetileg a Modern Városok programjában épült volna meg, de ez is elmaradt, több másik tervvel együtt Parkolóházat ígértek Szombathelynek, megnéztük, hogyan teljesült a Modern Városok programja Szombathelyen 2019. October 05. 11:29 .

Az út most az Európai Unió támogatásával, a Térségi Operatív Program (TOP) keretében épült meg 915 millió forintból. A munka idén márciusban kezdődött Ha nem tudná, mi az a nagy kalapálás Szombathelyen, mi elmondjuk 2022. March 25. 11:40 , november elején már át is adták a Jáki és Ferenczy utcák csatlakozásánál a körforgalmat.

Elvileg jövő elején kell átadni a forgalomnak az új utat.

Új úttal kötik össze a szombathelyi Jáki úti temetőt a Körmendi úttal 2015. March 30. 20:24
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet