Ha nem tudná, mi az a nagy kalapálás Szombathelyen, mi elmondjuk

Elkezdődött a Körmendi és a Jáki út összekötése

Tegnap óta hangos dobogás, kalapálás hallatszik Szombathelyen, legalábbis a déli városrész környékén. A zaj most jó hírt jelent, elkezdődött a Ferenczy utca meghosszabbítása, ami gyakorlatilag a Körmendi út és a Jáki út összekötését jelenti.

A Körmendi út és a Szent Gellért utca kereszteződésénél lévő körforgalomtól a két üzletközpont között egy darabon már korábban megépítették az utat, aminek folytatása a Ferenczy utcához csatlakozik majd a Jáki úti temető előtti kanyarban.

Az új út nyomvonala
Szombathely MJV

Ha megépül az új szakasz, akkor könnyebb lesz megközelíteni a temetőt a KISZ-lakótelepről, és a pláza előtti körforgalom terhelése is csökkenhet. Ráadásul a bevásárlóközpont mögötti, jelenleg üres területet is hasznosítani lehet majd megfelelő rekultiválás után, hiszen itt szeméttelep működött.

A zaj abból adódik, hogy elkezdett dolgozni az a különleges tömörítőgép, amit kimondottan ebből a célból szállítottak Szombathelyre. A földbe temetett szeméthalmokat ugyanis annyira össze kell tömöríteni, hogy utána stabil legyen a felettük megépített út alapja. Így dolgozik a gép:

Az út tervezése már 2015-ben elkezdődött, Új úttal kötik össze a szombathelyi Jáki úti temetőt a Körmendi úttal 2015. March 30. 20:24 2016 elején kérdésünkre azt a választ kaptuk Lesz, vagy nem lesz új utca a szombathelyi Szent Gellért utca és a temető között? 2016. January 30. 16:02 az önkormányzattól, hogy a tervek és az engedélyek megvannak, viszont pénz nincs. Közben aztán a kormány meghirdette a Modern Városok programját, ahová sok egyéb mellett ezt az útépítést is betették.

Hogy aztán, ahogy a Modern Városok-programban szereplő több tervvel történt, Parkolóházat ígértek Szombathelynek, megnéztük, hogyan teljesült a Modern Városok programja Szombathelyen 2019. October 05. 11:29 ezzel az úttal se történjen semmi.

Épülő út a Jáki út és a Szent Gellért út között
Ide tervezik a Jáki úti körforgalmat
Mészáros D. Zsolt

Az út most az Európai Unió támogatásával, a Térségi Operatív Program (TOP) keretében épül meg 915 millió forintból. A kivitelezésre 10 cég adott be pályázatot, ezek közül a legkedvezőbb ajánlatot a STRABAG Generálépítő Kft. tette, azaz egy külsős cég végzi el a beruházást.

A szerződést 2022. február 28-án írták alá, a munkát pedig a szerződéstől számított 12 hónapon belül kell elvégezni. A Ferenczy utca hiányzó szakasza tehát legkésőbb 2023. február 28-ig elkészül, ezzel pedig egy év múlva gyökeresen megváltozik sok szombathelyi élete.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet