Szent Márton negyedet akar kialakítani a volt szombathelyi börtön helyén az egyházmegye

Felnőttképző akadémiát, parkolóházat, kollégiumot is építenének a negyedben.

Szent Márton negyedet akar kialakítani a Szily János utca és Ady tér közötti területen, a volt börtönnél a Szombathelyi Egyházmegye - derült ki a városi közgyűlés csütörtöki ülésén.

November elején derült ki Lebontanák a régi szombathelyi börtön épületét - a Törvényszék építtetné újra 2023. November 08. 11:41 , hogy az egyházmegyének is tervei vannak a volt szombathelyi börtön területével. Ami komoly vitát hozott Sétány vagy egyházi negyed legyen a szombathelyi Ady tér és Szily János utca között? 2023. November 09. 19:00 a november 9-i rendkívüli közgyűlésen, mivel a képviselők nem is tudtak a tervekről.

Balra a volt börtön a Romkertből nézve
Vágvölgyi Bálint

A volt börtön ugyanis állami tulajdonban van, és az is kiderült, hogy a Szombathelyi Törvényszék hasznosítaná Lebontanák a régi szombathelyi börtön épületét - a Törvényszék építtetné újra 2023. November 08. 11:41 az ingatlan egy másik részét. A közgyűlés végül megszavazta az ehhez szükséges jogszabály-módosítást, az egyházmegyétől viszont tájékoztatást kértek a tervekről.

Komplett városnegyedet tervez az egyházmegye

A csütörtöki, november végi közgyűlésre az egyházmegye el is készítette a beszámolót. Ebből derült ki, hogy ehhez a székesegyház melletti, a Szily János utca és Ady tér közötti területen álló - jelenleg is egyházi tulajdonban lévő - épületeket is fel akarnak használni.

A terv helyszíne a Petőfi utca, Szily János utca, Hollán Ernő utca, Sörház utca és Ady tér által határolt tömb:

Szent Márton negyed
Forrás: szombathely.hu
 • 1. börtönépület - tervezett kollégium
 • 2. Boldog Sarkaházi Sára Technikum
 • 3. Boldog Brenner János Kollégium - tervezett Martineum Felnőttképző Akadémia
 • 4. tervezett tornaterem
 • 5. tervezett parkolóház
 • 6. Romkert
 • 7. Püspöki Palota
 • 8. Sarlós-Boldogasszony Székesegyház
 • Az egyházmegye a volt börtönépület helyén eredetileg egy szociális idősek otthonát tervezett, de ezt módosították, egy 200 fős középiskolai kollégiumra (1), ami a Boldog Sarkaházi Sára Technikum kollégiuma lenne.

  Martineum Felnőttképző Akadémiát, ami jelenleg a Karmelita u. 1. szám alatt működik, beköltöztetnék a jelenlegi kollégium (3) épületébe. A Karmelita utca 1. épületében alakítanák ki a korábban tervezett idősek otthonát.

  A Romkertet is megújítanák

  Az egyházmegye 2021-ben alapította meg a Boldog Sarkaházi Sára Technikumot (2), a vidéki diákokat a volt börtönépület helyén épülő kollégiumban (1) helyeznék el.

  A Romkert részlete
  Kovács Dávid

  A szomszédos, jelenleg nem használt önkormányzati területek összevonásával és az iskola udvarának felhasználásával építenék meg a parkolóházat (5), amely a tervek szerint az egyházi intézményeket és a törvényszéket szolgálná ki és enyhítené a zsúfolt belvárosi parkolóhelyzetet - írják.

  Az egyházmegye a Romkertet is megújítaná, ennek részeként a Romkertet kettéválasztanák a régi városfal mentén, és középen sétányt alakítanának ki, amely átvezetne a területen.

  A Romkert felújításának tervei még formálódnak - írják, mi pedig felhívjuk a figyelmet a római kori mozaik helyzetére Pénzhiány miatt évek óta raktárban áll a szombathelyi Romkert híres mozaikja 2023. November 29. 07:02 .

  A volt börtön területe állami, míg a Romkert egyházi tulajdonban van, így a szombathelyi önkormányzatnak korlátozottak a lehetőségei a tervek befolyásolására.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet