Pénzhiány miatt évek óta raktárban áll a szombathelyi Romkert híres mozaikja

Öt éve emelték ki a helyéről a Romkertben, és ugyanoda helyezhetik vissza, de csak akkor, ha lesz rá pénz.

"A mozaikot jelenleg kiállításokra tudjuk kiajánlani, de ez sem egyszerű, hiszen a legkisebb darabot is hat ember tudja csak mozgatni" - mondta kérdésünkre Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy hol van most a város és az ókori Savaria leghíresebb régészeti emléke, és van-e lehetőség arra, hogy az érdeklődők is megtekinthessék.

A mozaik 2010-ben, még a régi helyén
Mészáros Zsolt

A mozaik az egykori helytartói palota fogadótermét díszítette. A régészek 1935-ben bukkantak rá, ekkor derült ki, hogy egy része megsemmisült, amikor a római romok fölé épült középkori vár árkát éppen ebbe ásták bele. 1962-ben folytatódott a feltárás és a helyreállítás. A mozaik fölé védőépületet is emeltek ugyan, de az elmúlt évtizedekben vizesedett, mohásodott, állapota folyamatosan romlott, ezért öt évvel ezelőtt szakszerűen kiemelték Felszedik a szombathelyi Romkert 1700 éves mozaikját 2018. March 09. 13:47 , és restaurálás, megőrzés céljából elszállították.

Részlet a mozaikból
Vágvölgyi Bálint

A 2015-ben bejelentett Modern Városok Programjában szerepelt a Romkert felújításának folytatása. Ennek része lett volna egy, a mozaik elhelyezését szolgáló épület. Amire több terv is készült, közük a 2017-ben bemutatott látványterv Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé 2017. May 12. 18:00 , ami tükröződő felületű épületet álmodott a római kori romok közé.

Így nézett volna ki a tükröződő felületű épület
Narmer Építészeti Stúdió

2018-ban kiderült, hogy a Modern Városok Programjából nem lesz pénz mindenre, a kormány felszólította Modern Városok programja: Állami támogatás helyett az önkormányzatoknak kell takarékoskodniuk, hogy megvalósíthassák a terveket 2018. November 25. 16:35 a városi önkormányzatokat, hogy a tervekre igyekezzenek uniós forrásokat szerezni.

Ami ebben az ügyben sikerült is. A Romkertre uniós támogatást nyertek el, ebből 215 milliót terveztek elkölteni a mozaik felújítására és az épület megépítésére. Ennek ellenére letettek az épület megépítéséről, mert mint 2018 decemberében írtuk Nem folytatják a szombathelyi Romkert fejlesztését, inkább utakat újítanának fel a pénzből 2018. December 03. 12:00 , az - egyházmegye valamint a közgyűlés által - elfogadott tervekkel nem egyezett meg az elkészített vázlatterv..

2018-ban szedték fel a mozaikot
Vágvölgyi Bálint

A közben restaurált Megmentették Magyarország legnagyobb műtárgyát, ami nem mellesleg szombathelyi 2020. December 05. 07:16 mozaikot a Savaria Múzeum Pásztor utcai raktárába szállították, ahol 6,4 millió forintból bővítették a polcrendszert.

A Ronkert - a mozaikot csak az eredeti helyére lehet visszahelyezi
Kovács Dávid

Csapláros Andrea elmondta, a mozaik darabjait be tudják mutatni a helyszínen, az egészet persze egyszerre nem, mert hatalmas. Időnként kiállításokra is visznek belőle, de a szállítása sem egyszerű.

A múzeumigazgató hozzátette, egy jogszabály arra kötelezi a múzeumot, hogy a mozaikot csak az eredeti helyén helyezhetik el és mutathatják be, erre azonban jelenleg nincs forrás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet