Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Üres a szentgotthárdi tábor, éjszakára tömeget várnak

Kolléganőnk vöröskeresztesekhez érkezett a táborba, tolmácsoljuk kéréseiket. (Frissítve)

19:30 - Az osztrák oldalon már tényleg csak páran lézengenek

Egy anyát láttunk, szerintünk nincs húsz éves. Ő nem igen akar utazni, napok óta a határszélen sátrazik. Talál a férjét várhatja, egy pár hónapos csecsemővel. Egy fiút is látunk, lehet tizenhat, magányosan üldögél egy padon. Mikor elmegyünk mellette, ránk mosolyog, közben a cipőfűzőjével játszik.
Rendőrök, önkéntesek csak találgatnak, mikor érkezhetnek ide a következő buszok a horvát határszélről, az osztrákok is bennünket kérdeznek, hátha mi jobban vagyunk informálva. 4-5 óra múlva talán befutnak, ez a legújabb hír. De hányan? Ha beérkeznek, vajon mire lesz szükség még?! Elég víz lesz a két táborba? Az utolsó roham egyébként délután egykor volt, tehát hat óra alatt sikerült az osztrákoknak elszállítani majdnem mindenkit. Magyar és osztrák oldalon feltölteni a készleteket.

Maradék az osztrák oldalon
Maradék az osztrák oldalon
Nyugat.hu

Az önkéntesek mesélik, hogy a menekültek tényleg csak annyi élelmet vesznek magukhoz, amire épp akkor szükségük van. A gyerekek vennének többet is, de a szülők inkább visszaadatják velük. Volt aki visszaküldte a fiát, mert plusz egy ásványvízzel többet vett el.

Valakinek nem kellett ez a pár cipő. otthagyta a határszélen
Valakinek nem kellett ez a pár cipő. otthagyta a határszélen
Nyugat.hu

Olvasónk is küldött képeket még a délutánról, az osztrák oldalról

kép
Olvasó
kép
Olvasó

18:45 - Sok az osztrák önkéntes

Az osztrák oldal is kiürült, a buszok elszállították a menekülteket, ott is a következő rohamra készülnek. (A szír srácok , míg beállt a busz, kedélyesen fociztak egy nagy körben.) Kolléganőnk szerint sok osztrák hoz adományokat, gyümölcsöket, ételt, italt, ők is tartják a kapcsolatot a magyar önkéntesekkel, és az adományokból jut a szentgotthárdi táborba is. A magyar oldalra egyébként most sok rendőr érkezett, vagy turnusváltás van, vagy már ők is az éjszakai tömegre készülnek. Mindenki roppant segítőkész és készséges, legyen szó osztrák vagy magyar önkéntesről vagy rendőrről - ezek az első benyomások.

Út az osztrák-magyar határon
Út az osztrák-magyar határon
Nyugat.hu

18:00 - Üres a szentgotthárdi tábor

Jelenleg üres a szentgotthárdi tábor, az utolsó csoport délután egy órakor érkezett, és azonnal át is lépték a határt - jelenti a Vöröskeresztnél önkéntes segítőmunkát végző kolléganőnk Szentgotthárdról.

Buszra várva, körbe megy a foci
Buszra várva, körbe megy a foci
Nyugat.hu

A Hírek szerint 6-10 óra múlva, tehát éjfél körül és a hajnali órákban várnak nagyobb csoportokat, ők azok, akikről korábban írtunk Szerda óta 25 ezer menekült érkezett Horvátországba 2015. September 20. 13:32 , és jelenleg Horvátországban,a tovarniki körzetben várják, hogy Magyarországra szállítsák őket.

A vöröskeresztesek adományokat várnak, elmondták, hogy sok a kisgyerek a menekültek között, ezért bébiételre, bébiitalra, kisgyerekruhára, pelenkára, valamint női intimbetétekre lenne szükségük, kis kiszerelésben. És kisméretű reklámtáskákra, amikben szétoszthatják ezeket.

Rövidesen újabb információkkal jelentkezünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra