Újjászületett a szentgotthárdi vasútállomás

A kisvárosban közel tíz éve gyakorlatilag intermodális csomópont működik, ráadásul most már könyvek között is válogathatunk.

Azzal, hogy a GYSEV 2011-ben átvette Milyen változásokkal szembesül az utas, ha vonatra száll? 2011. October 21. 15:16 a Szentgotthárd-Szombathely vasútvonalat, nem csak az utasok, hanem az érintett települések is jól jártak. Így például Szentgotthárd is, melynek tömegközlekedése több évtizeddel ugrott előbbre az időben.

A vasútállomásról és a vasúti pályákról eltűntek a piros cseh motorvonatok, villamosították a szombathelyi pályát, lerövidült a menetidő, és lehetne folytatni a sort.

Buszállomás a szentgotthárdi vasútállomás előtt
Lendvai Emil

2015-ben átadták Új buszpályaudvarnak örülhetnek most a szentgotthárdiak 2015. December 12. 18:22 a vasútállomás előtt kialakított buszállomást, ezzel gyakorlatilag intermodális központ alakult ki. Egyúttal megszűnt a belvárosi buszállomás, aminek épületével azért kezdeni kell majd valamit.

A megújult vasútállomás
Forrás: GYSEV

Most pedig befejeződött a vasútállomás teljes felújítása. A munka tavaly tavasszal kezdődött, aminek nagyobb részét a GYSEV Zrt. saját dolgozói végezték, csak bizonyos munkafázisokhoz vontak be vállalkozókat.

Az egy év alatt

 • elvégezték a váróterem teljes felújítását, amely az intelligens várótermek követelményeinek megfelelően történt. Így kamera- és füstérzékelő-rendszert telepítettek, az arculatnak megfelelő új burkolatok és bejárati ajtó került a váróterembe, emellett a női, férfi, illetve a mozgáskorlátozottak által használható vizesblokk is megújult.
 • Új utastájékoztató rendszer (piktogram rendszer) került a külső-belső homlokzatra.
 • Felújították az állomásépület homlokzatát: 12 cm-es grafitos szigetelőrendszer került a falakra, díszítőelemekkel. A korábbi előtetőt elbontották, helyére új került.
 • az épület rossz állapotú fa nyílászáróit kicserélték, emellett új csatorna- és lefolyórendszert szereltek fel.
 • A vasúti pálya felőli oldalon az előtető új megjelenést kapott, a mennyezetburkolatba korszerű LED-es kültéri térvilágító lámpákat szereltek.
 • A homlokzatra a korábban felújított állomásépületek mintájára világító „Vasútállomás” felirat és GYSEV logó került.
 • A váróterembe - a soproni „Ol-Vasút” projekt mintájára - könyvszekrényt helyeztek ki, a köteteket el lehet vinni, helyben is lehet olvasni, és persze hozni is lehet könyveket. A könyvszekrényt a szentgotthárdi önkormányzat pályázatán nyert forrásból telepítette a Kultport-a Alapítvány.

  Az új váróterem
  Forrás: GYSEV

  Az állomásépület mellett már korábban lebontották az évtizedekig vasúti étteremként szolgáló épületet, a helyén zöldparkot alakítottak ki.

  A szomszédos határforgalmi épület külső és belső felújítása 2023-ban szintén elkezdődött, a munka azonban itt még folytatódik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet