Ön tudta, hogy szeptember 1-től betiltják a halogénégőket az EU-ban?

Hatvan év munka után mennek nyugdíjba az egykor korszerűnek számító izzók. Vannak, akik szerint megint a szegények járnak rosszul. Ön viszont még gyorsan bespájzolhat, de mielőtt ezt tenné, nézze meg a táblázatunkat.

Kedves olvasó, ön nyilvánvalóan emlékszik még a 100 wattos égőre. Hát persze, hogy emlékszik, hiszen egykor ilyen volt mindenhol: a konyhában, a nappaliban, a folyosón és a garázsban. Filléres, igénytelen szerkezet volt, de megbízhatóan bevilágította az egész helyiséget. Két-háromévente kiégett, akkor a az égősfiókból kivettünk egy másikat, és ennyi.

Aztán egyszer csak kiderült, hogy nem hatékonyak, és ezért 2009-ben gyakorlatilag betiltották őket, és azt mondták, vegyünk inkább energiatakarékos égőket vagy halogént, azok nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de sokkal tovább tartanak.

A 100-as készleteink kimerülése után - jóval drágábban ugyan, de - megvettük ezeket. Igaz, közben kiderült róluk, hogy majdnem olyan gyakran cserélni kell őket, mint a régi jó öreg 100 wattosokat.

És most az EU – ahogy arra a Guardian figyelmeztet - nyugdíjba küldi a halógénizzókat. 2018. szeptember 1-től gyakorlatilag az összes tagállamban betiltják a halogénkörtéket.

Már csak azért is jó tudni róla, mert sok háztartásban csak ilyenek vannak.

A halogénizzókat sokan szeretik, mert erős, természetes fényt adnak.
Pixabay.com

A raktáron lévő készletek még eladhatók – azaz elméletileg még bespájzolhat belőlük, aki akar -, de az üzletek már nem rendelhetnek, így elég gyorsan eltűnnek majd a polcokról Bár egyelőre még vannak kivételek - az alacsony feszültségű égők (ilyenek vannak például a sütőben vagy az olvasólámpákban) egyelőre még megmaradnak -, úgy tűnik, az Európai Unió elkötelezte magát a LED-ek mellett.

„Ez megint a szegényeket sújtja” – hallatszanak már többfelől a hangok, hangsúlyozva a kétségtelen tényt, hogy a halogének jóval olcsóbbak, mint a LED-ek, a brit nacionalista párt, az UKIP egyenesen a Brexit melletti érvek közé sorolja a halogének megtartásának lehetőségét.

Hogy ennyire jó ötlet Európa lakosságát tiltásokkal és nem egyeztetett, nem elmagyarázott változásokba kényszeríteni, azon lehet vitatkozni, mindenesetre mielőtt kialakítanánk a végleges álláspontunkat, érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra.

MTI

Ezen tisztán látszik, hogy a közhiedelemmel ellentétben a halogénlámpák nem sokkal hatékonyabbak, mint a korábban betiltott hagyományos égők, a LED-ek viszont – ha csak a villanyszámlát nézzük - valóban komoly megtakarítást jelenthetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság