Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeressék azt, amit csinálnak!

Suli-körképünk sikere arra buzdított bennünket, hogy az egyszeri írást sorozattá bővítsük. Negyedszerre (a Bolyai, a Hefele és a Perint- Parti Szófogadó után) még alternatívabb vizekre evezünk...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kint fagyos reggel, bent barátságos meleg, a folyosón a forralóban melegszik a teavíz. Kicsengetnek, kis harang jelzi a pihenőidőt. A tanárok gyógynövényes teával kínálják a zsibongókat. Az aulában az asztalokon könyvek halomban, adományként kapták ajándékba, a polcokon agyagfigurák száradnak. A termekben régi szekrények, fa asztalok és székek, igényes textíliák, és a falakról sok, a gyerekek által készített festmény néz le. Nézem, kis kreativitással mennyire emberi környezet varázsolható az iskolában.

A 11-es Huszárlaktanya mindmáig egyetlen felújított főépületében járunk, amelyet 1889-ben emeletek, akkor költöztek Szombathelyre a huszárok. Az ezred feloszlatásáig, 1919-ig állomásoztak itt. A terület pár évtizeddel később az orosz katonák tanyája lett. 1989-ben, miután ők is eltávoztak, a sok-hektáros komplexum az Apáczai Csere János Alapítvány tulajdonába került.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A szombathelyi volt 11-es Huszárlaktanya
Bonyhádi Zoltán

A főépület alsó szintjén jelenleg is a szombathelyi SEK egyetemistáinak kézműves órái zajlanak. Az első emeletre pedig Szombathely legfiatalabb alternatív iskolája – hivatalos nevén az Apáczai Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – költözött, amelyet 2009. szeptemberében hét szülő hozott létre.

Miért is alapítottak még egy Waldorfot Szombathelyen?

Az iskola alapító szülői és tanárai úgy érezték, hogy a város jelenlegi oktatási rendszerében több alternatívára lenne szükség. Úgy érzékelték, megérett a helyzet egy olyan waldorfos alapon működő iskolára, ahol a művészetek mellett nagy hangsúly van a nyelvoktatáson és a fejlesztőpedagógiai módszereken. Egy befogadó, elfogadó iskolát álmodtak, ahol a falakból melegség sugárzik, és az emberekből derű árad.

Először a bezárásra ítéltetett szentkirályi általános iskola épületében szerettek volna helyet kapni, végül az Apáczai Alapítvány épületében találtak otthonra. Így három éve 2009. szeptemberében már a 11-es huszár úti laktanya főépületében kezdődhetett a tanév.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Bonyhádi Zoltán

A kis közösséget ma 25 gyerek és családjuk alkotja. Az alapító szülők gyermekei már negyedikesek. Az iskola nyitott, így nem csupán az eljövendő elsősöket várják, lehet a meglévő osztályokhoz is csatlakozni.

Specialitásuk: a kétnyelvűség

Az idei tanévtől, azon túl, hogy Waldorf művészeti képzést folytatnak, magyar-angol két tanítási nyelvű iskolaként is működnek. Hogy miből is áll ez?

Erről már az iskola angolosaival, Menges Orsolyával és férjével, angol tanárával Mark Menges-sel beszélgetünk, aki magyar feleségével 2010-ben telepedett át kislányukkal Amerikából Szombathelyre. Mindketten az USA-ban szereztek mesterfokú Waldorf osztálytanítói végzettséget, és kint osztálytanítóként is dolgoztak.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Így indul az óra Menges Orsival
Bonyhádi Zoltán

Orsi ebben a tanévben csak besegít, főállásban a Nagy Lajos Gimnázium angol tanára, de az új tanévben ő lesz az elsősök osztálytanítója. Mark tavaly januárban már bekapcsolódott az itteni munkába. Orsiék úgy tapasztalták,

nagyon sikeresek voltak ezek az angolórák, és a gyerekek megszerették a nyelvet. Erre alapoztuk a mostani képzés beindítását. Kidolgoztunk egy speciális, a Waldorf szellemiségét figyelembe vevő, ugyanakkor két tanítási nyelvű tanmenetet.

A gyerekeknek minden nap van angol órájuk. Az első néhány évben ezek játékos formában zajlanak, dalokon, meséken és mondókákon keresztül ismerkednek az idegen nyelvvel. Egy nagy szókincs birtokába kerülnek, témákra bontva, ahogy a kerettantervben is szerepel. Nagy előnye az iskolának, hogy Mark révén a gyerekek mindezt anyanyelvi tanár segítségével tehetik.

Emellett egyes készségtárgyakat már elsőtől angolul tanulhatnak, például a kézimunka-óra és a testnevelésórák is idegen nyelven zajlanak, Markkal már ősztől kint a szabadban kertet is műveltek. Felsőben a célnyelv országainak civilizációjáról és kultúrájáról külön órán tanulnak, természetesen angolul.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A fiúk is tanulnak kötni, épp angolul
Bonyhádi Zoltán

Mennyiben lehet waldorfos a nyelvoktatás? Orsi szerint:

Abban, hogy mi elsősorban nem a nyelvvizsgára készítjük a gyerekeket, ami persze nem azt jelenti, hogy nem fognak később nyelvvizsgát tenni, sőt, de nem ez a fő célunk. Az életre tanítjuk őket, bevonjuk a gyerekeket a nyelv művelésébe, mert azt szeretnénk, hogy ne féljenek attól, ha hibáznak. Merjék használni a nyelvet, merjenek kommunikálni egy idegen nyelvű tanárral, aki velünk szemben áll, és nem beszéli a magyarul. Később akár egy év alatt képes lesznek felkészülni a nyelvvizsgára, mert a szókincsük és a tudásanyaguk is meg lesz hozzá, már csak a teszttípusok megoldási metódusait kell begyakorolniuk. Ehhez pedig nem kell nyolc év.

Szeressék azt, amit csinálnak!

A Waldorf nem csupán pedagógia, hanem életforma is. A gyerekek itt az elméleti tudást művészeti elemekkel, élményszerűen sajátíthatják el. A művészeti oktatás keretében tanulnak zenét, festést és kézművességet is. A tantárgyakat úgynevezett epochákban, egy-egy témakörben tömbösítve, több héten át foglalkoznak.

A gyereket a saját individuális képességei és fejlesztési lehetőségei, életkoronként változó testi lelki, szükségleteinek megfelelően szándékoznak nevelni

Az egyetlen igazi tanulás a lényünkben szunnyadó képességek tevékennyé ébresztése – valljuk együtt Weöres Sándor költőnkkel

– mondja az iskola képviselője, dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna. És, hogy miben más még az Apáczai, a kéttannyelvű iskola? A Waldorf szellemisége itt is alap, ám emellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar hagyományokra és a keresztény értékekre is.

Amíg nincsenek gyökereik, szárnyra sem kaphatnak

- teszi hozzá.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Bonyhádi Zoltán

Ő egyben a negyedikesek osztálytanítója, akinek termében a táblarajz egy életfát ábrázol, annyi csillaggal, ahány gyerek az osztályban tanul. Negyedikesei a magyar mondavilágból, a rovásíráson keresztül a néphagyományok tiszteletén át sokfélét tanulnak, emellett például Weöres Sándor Magyar etűdök című kötetéből szinte az összes verset kívülről fújják már.

A céljuk:

A szülők segítségével szabad és kreatív, egészséges fizikumú, lelkületű és szellemű gyermekeket szeretnénk nevelni.

Nem pedig holt tudásanyaggal teletömni a fejüket, és ezzel egy vágányra terelni őket. Itt egyaránt fejlesztik a gyerek eszét, kezét és szívét, hogy bármilyen élethelyzetben kreatívan helytálljon.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Markkal és Orsival a színdarabra készülnek
Bonyhádi Zoltán

A diákok után az iskola állami fejkvótát kap, önkormányzati hozzájárulást viszont nem, ezt a családok pótolják, illetve gyűjtik össze támogatásokból, pályázatokból. A szülői támogatás fedezik az összes taneszközt, a hangszertanulást, s a fejlesztő foglalkozásokat.

Sokat kirándulnak, rendszeresen járnak erdei iskolába, amiért szintén nem kell pluszban áldozni. A gyerekek furulyáznak, és lehetőség van arra, hogy zongorázni is tanuljanak – ez sem igényel anyagi hozzájárulást. Délután fél ötig napközi is van, ebédelni is eljárnak, közösen egy közeli vendéglőbe.

A szülők nem csupán az alapításban vettek tevékenyen részt, de az iskola mindennapi működtetésében is segédkeznek. Ha, kell termeket festenek, tetőt raknak. Mindezt örömmel teszik gyermekeikért.

Végezetül még bekukkantunk negyedikbe, angolórára

A volt laktanya-komplexumot egy vadregényes húszhektáros park övezi, megannyi düledező kaszárnyaépülettel. A waldorfos gyerekek csak a kijelölt területen játszhatnak. Így is gyöngyszem ez a park, ráadásul a szülők gondoltak egyet, és játszótérhez az udvarra szalmabálákat hoztak.

Ez a legjobb kinti játék, alagutakat építenek benne, bújócskáznak, szaladgálnak a tetején, ki gondolta volna, hogy ennyire élvezik majd

– mesélik a tanárok.

Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Drámajáték angolul
Bonyhádi Zoltán

Becsengetnek. Mark az állatjelmezekbe bújt negyedikeseket terelgeti a folyosón. Egy kedves mackós angol mesét készülnek előadni. Még megtárgyalják, természetesen angolul, ki hova álljon, addig mi a teremben helyet foglalunk. Ezek az utolsó simítások, hogy délután megmutathassák vele angol tudásukat szüleiknek, és együtt nevethessenek a vidám darabon.

Apáczai Iskola
9700, Szombathely 11-es huszár út 40.
Telefon: 94/951-816
Az iskola honlapja...
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Ahol nincs iskolaszag…- A szombathelyi Waldorfban

„Hiányoznak” a kopott zöld-műanyag iskolapadok, a csikorgó székek, a koszlott falak. Két diákkal a Perint-parti Szó-fogadóban néztünk körbe.

„Lehet, nem elit, de a tanárok nagyon komolyan veszik”- Milyen Hefelés diáknak lenni?

Tényleg, milyen szakképzőbe járni? Szombathelyen a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképzőben próbáltunk az igazság nyomába eredni.

Pecázó fiú pulikutyával – új köztéri szobor Szombathelyen (Szavazással)

Ez a „Horgászfiú” üzenet a gyerekeknek, az állatbarátoknak és a „csendes kisebbségnek”, akik szabadidejükben pecázni járnak – hogy ők is fontosak.

Milyen bolyais diáknak lenni? – Viziten Szombathely elitiskolájában

Az elitgimiben is külön kasztot alkotnak a diszkósok és az emosok, de vannak alterok is. Két végzőst kértünk fel arra, mutassák be sulijukat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés