Szijjártó: A hagyományos autóiparnak a jövő évtized közepére vége lesz – De akkor miért erre építették a magyar gazdaságot?

Szombathely az átlagosnál is jobban érintett ebben a kihívásban.

A jelentőségéhez képest kevés figyelmet kapott a Telex.hu Szijjártó Péter-interjúja. A portálnak nem kis nehézségek árán sikerült megszólaltatnia külügyminisztert.

A mintegy 8 perces videóban Szijjártót többek között a gombamód szaporodó akkumulátorgyárakról is kérdezték. Ezzel kapcsolatban a miniszter úgy nyilatkozott, hogy „a magyar munkahelyek megvédéséről” van szó.

Magyarország ipari termelésének az egyharmadát adja a hagyományos autóipar, amiből egy évtized múlva gyakorlatilag semmi nem marad
gyar.mercedes-benz.hu

Magyarázatként elmondta: a tradicionális autóipar jelenleg az ország teljes ipari kibocsátásának mintegy egyharmadát adja, 170 ezer ember dolgozik közvetlenül az iparágban, és sok százezer él közvetve belőle.

Ugyanakkor:

„Mindenki számára világos, hogy ennek az iparágnak a következő évtized közepén vége van. Nem lesz tradicionális autóipar.”

Az új akkumulátorgyárakkal a kormány azt biztosítja, hogy az új autóipari korszakban is megmaradjanak a munkahelyek – hangzott el.

Az interjúban nem kerül elő, hogy jó ötlet volt-e egyetlen iparágnak kiszolgáltatni a magyar gazdaságot, ahogy az sem, hogy jó ötlet-e ugyanezt tenni most újra.

A videó kapcsán lapunk telefonon elérte Nemény András szombathelyi polgármestert, és azt kérdezte, hogy mennyire volt szerencsés Szombathelyre ilyen sok autóipari céget telepíteni.

„Amikor a városba telepedtek ezek a cégek, mindenki örült nekik. Más világ volt és nem hiszem, hogy korrekt lenne ezt most a jelenből megítélni” – mondta a polgármester, aki egyben felhívta a figyelmünket, hogy a város nagy járműipari vállalkozásai (Schaeffler, TDK stb.) már készülnek a Szijjártó Péter is említett új korszakra.

„Attól nem félek, hogy a cégek nem reagálnak a piac változásaira, attól már jobban, hogy az automatizáció miatt kevesebb munkaerőre lesz szükség” – tette hozzá Nemény, aki emlékeztetett, hogy a városvezetés a több lábon állás érdekében dolgozik számos alternatív projekten, az egészségipartól kezdve a tudományos-kutatóközpontig

Rákérdeztünk az esetlegesen idetelepülő kínai vagy svájci befektetőre A kínai óriáscég mellett egy európai gyártó is tapogatózik Szombathelyen 2023. June 27. 15:27 , de ezekben az ügyekben egyelőre nincsenek új fejlemények.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság