Jordán kevesebbért lehet igazgató?

A szombathelyi közgyűlés két bizottsága is a Weöres Sándor Színház alapítóját támogatja, ám egy új javaslat szerint csökkenthetik a direktor korábbi többletjuttatásait.

Mint arról a múlt héten már beszámoltunk: a Weöres Sándor Színház ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázatok elbírálása ügyében a vasi megyeszékhelyen ülésezett a Színházművészeti Bizottság négy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének egy-egy, továbbá a szombathelyi önkormányzat két képviselőjéből álló szakmai bizottság. A grémium tagjainak többsége a három pályázó közül a jelenlegi direktort, a Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendezőt, Jordán Tamást támogatta.

Jordán és Dömötör vett részt a kulturális bizottság ülésén

Az igazgatóválasztás procedúrájában fontos mérföldkőnek tekinthető szakmai döntést követően a közgyűlés által elfogadott pályázati kiírás szerint tegnap a pénzügyi, gazdasági és jogi, ma pedig a kulturális és sport bizottság tagjai mondhatták el a véleményüket az ügyben. Előbbi testület a késő estébe nyúló zárt ülésén csupán a szakmai grémium többsége által támogatott Jordán Tamást hallgatta meg, és egyhangúlag tett javaslatot a színház alapítójának újbóli kinevezésére.

Jordán Tamás elgondolkodóban. A legnagyobb lépcsőfok még hátravan
Mészáros Zsolt

A kulturális és sport bizottság ma ült össze, a testület zárt ülésén Koltay Gábor nem vett részt, jelen volt viszont Jordán mellett a harmadik pályázó, Dömötör Tamás. A tanácskozást és a szavazást követően Sági József bizottsági elnök rögtönzött sajtótájékoztatón számolt be döntésük részleteiről. Sági elmondása szerint a zárt ülés azért húzódott el, mert a bizottság tagjai rengeteg kérdést tettek fel a pályázóknak, többek között a programjukkal, valamint a céljaikkal kapcsolatosan.

Sági hozzátette: a bizottságnak most elsősorban arról kellett döntenie, folytatni kívánják-e az elmúlt öt év színházi struktúráját, avagy komoly változások, egyben személycserék mellett törnek lándzsát. Dömötör elsősorban azt hangsúlyozta a bizottság tagjai előtt, hogy nem kifejezetten színházat, sokkal inkább egy erős társulatot szeretne létrehozni, ezzel együtt a jelenlegi gárdában változásokat is eszközölne. Az ülésen Jordánt is többen kérdezték, a felvetésekre válaszolva az igazgató önkritikaként például azt fogalmazta meg, hogy az értelmiségiek egy részéhez még mindig nem jut el a színház, ezért a tervek szerint a jövőben is kifejezetten közönségcsalogató darabokat vinne színpadra.

Felülvizsgálják Jordán alapbéren túli juttatásait

A bizottság ezt követően egyenként szavazott a három jelöltről, és bár Koltay, valamint Dömötör is kapott voksokat, a befutó ezúttal is Jordán Tamás lett. A jelenlegi direktor pályázatát azzal a kitétellel támogatta a kulturális és sport bizottság, hogy a közgyűlésnek (a pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság javaslatát megerősítve) felül kell vizsgálnia egyes elemeket az igazgató javadalmazásában.

Sági József bizottsági elnök a közgyűlésen. Holnap eljön a végső döntés napja
Mészáros Zsolt

Sági állítása szerint Jordán munkaszerződésében az előző képviselő-testület csupán az alapbért állapította meg, az egyéb juttatásokról (melyek majdnem akkorák voltak, mint az alapfizetés) pedig az akkori polgármester, és nem a közgyűlés döntött. (Így ha a képviselők holnap Jordán kinevezésére adják áldásukat, akkor vélhetően Puskás Tivadar jelenlegi polgármester tárgyalásokat kezd majd az igazgató ezen juttatásainak csökkentéséről.)

Fontos, hogy a két bizottság határozata még mindig nem egyenértékű a végső döntéssel, azt majd várhatóan csak a holnapi közgyűlés mondja ki, méghozzá zárt ülésen, valamikor az esti órákban. Az új ügyvezető igazgató mandátuma öt esztendőre szól, kilétéről a lehető leghamarabb igyekszünk beszámolni olvasóinknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Színházigazgatót választanak holnap Szombathelyen

245 millió forint értékű vagyont akarnak eladni, bevezetik a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás fogalmát, és színházigazgatót választanak. Közgyűlési előzetesünk.

Jordán pályázatát támogatta a szakmai bizottság

A szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatójának újbóli kinevezésére tett javaslatot a fővárosi szakemberekből, valamint helyi politikusokból álló grémium.

Jordán Tamás nyert - Olvasóink szavaztak

Nincs kétség, olvasóink többsége kiáll Jordán Tamás személye mellett. Sokan látnák Dömötör Tamást is a WSSZ élén. Koltayra kevesen szavaztak.

Évadtervek - a színházi pályázatokban

Ezennel kiszivárogtatjuk - sőt csorgatjuk - a szombathelyi színház igazgatói pályázatainak évadterveit. Tippeljenek: melyik műsortervet ki állíthatta össze?

Dömötör, Jordán vagy Koltay? - Ők pályáznak

Lejárt a szombathelyi színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási határideje. Hárman pályáznak. Ön kire bízná a WSSZ-t? Szavazzon!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra