Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: "A szombathelyi városvezetésnél megszűnt a munka és a böcsület"

A szombathelyi baloldali frakció a közgyűlés helyszínén tiltakozott az ülés elhalasztása miatt.

A hétvégén írtuk róla Czeglédy Csaba részt akart venni a csütörtöki szombathelyi közgyűlésen, erre gyorsan elhalasztották az ülést 2018. June 03. 16:57 , hogy Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere (Fidesz) elhalasztotta a június 7-re korábban bejelentett közgyűlést. Tette azt valószínűleg azért, mert az ülésen részt akart venni az előzetesben lévő Czeglédy Csaba, aki így meg tudta volna őrizni képviselői mandátumát. A mandátumot akkor veszíti el, ha június 15-ig nem vesz részt közgyűlésen.

A baloldali frakció elment az elhalasztott ülésre

Nemény András, a baloldali frakció vezetője a múlt héten sajtótájékoztatót tartott Nemény András: Két év alatt 120 millióval lett drágább a szombathelyi közétkeztetés 2018. May 30. 18:54 azokról az ügyekről, amelyeket szeretnének napirendre vetetni. Miután kiderült, hogy június 7-én nem lesz ülés, a frakció rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte A szombathelyi MSZP tiltakozik a közgyűlés elhalasztása miatt és rendkívüli ülést akar 2018. June 04. 10:55 június 1-én.

Az Éljen Szombathely Frakció sajtótájékoztatója a városházán
A frakció az ülésterem előtt
Vágvölgyi Bálint

A baloldali frakció csütörtök reggel 9-kor, azaz az áprilisban bejelentett közgyűlés időpontjában, az ülésnek helyet adó városházi nagyterem előtt tartott sajtótájékoztatót.

Nemény András kijelentette, most kezdődne az ülés, ők dolgozni jöttek, de nincs itt sem a Fidesz-frakció, sem a polgármester. Hozzátette, a rendszerváltás óta nem fordult még elő, hogy egy összehívott közgyűlés elmaradásáról ne értesítették volna az ellenzéki képviselőket.

Nem a hivatal hibája, de nincsenek készen az anyagok

Ők csak akkor vették észre, hogy valami történt, amikor nem kapták meg időben a közgyűlési anyagot. Felhívta a polgármestert, aki azt mondta, áprilisban csak valószínű időpontról beszélt, Nemény szerint ez nem igaz, azóta megnézték a jegyzőkönyvet, és Puskás határozottan bejelentette a június 7-i időpontot.

Az Éljen Szombathely Frakció sajtótájékoztatója a városházán
Az ajtó mögött lenne a közgyűlés
Vágvölgyi Bálint

A polgármester azt is mondta, hogy nem készültek el időben az anyagok. Nemény mondta, hogy június 5-én, kedden levelet kapott Puskás Tivadartól, amiben azzal indokolja a halasztást, hogy ugyan nem a hivatal hibájából, de tényleg nincsenek készen az előterjesztések.

A frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy két hónap volt az anyagok előkészítésére, egyébként a fontos ügyeket sürgősséggel,azaz előre kiküldött anyag nélkül is meg lehet tárgyalni.

Az igazi ok: Czeglédy részt akart venni az ülésen

Nemény szerint valószínű, hogy nem ez az igazi ok, hanem az, hogy Czeglédy Csaba részt akart venni az ülésen, és úgy tűnt, hogy ehhez a büntetés-végrehajtás és az ügyészség is hozzájárul. Igaz, hogy ők június 1-én rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, de azt 15 napon belül kell összehívnia a polgármesternek.

Az Éljen Szombathely Frakció sajtótájékoztatója a városházán
Nemény többször is idézte a polgármestert
Vágvölgyi Bálint

Így adott a lehetőség, hogy az utolsó napra, június 16-ra hívja össze a polgármester a rendkívüli közgyűlést, amin már hiába jelenik meg Czeglédy Csaba, mandátuma előző nap, június 15-én megszűnik. Ráadásul június 16. szombati nap, és nem volt még olyan, hogy szombaton lett közgyűlés. Nemény szerint, ha ez így történik, az hivatallal való visszaélés lesz, hiszen a hivatali dolgozókat is be kell hívni arra a napra.

A frakcióvezető szerint viszont nem csak Czeglédy Csaba miatt kellene közgyűlést tartani, nagyon sok fontos ügyet kellene megtárgyalni, a halasztásnak a lakosság látja a kárát.

Sürgős ügyek

Ilyen a Szompark működése, komoly gondok vannak a fűnyírással, és nem megoldás Kecskés László képviselő (Fidesz) javaslata, hogy mindenki nyírja le a háza előtt a füvet. Ugyanis sokan laknak társasházban, és nekik nincs fűnyírójuk, mint a fideszes képviselőnek. Nemény emlékeztetett rá, hogy amikor létrehozták a Szompark Kft-t, azt ígérték, hogy jobb lesz az általuk végzett munka, mint a korábbi. Nem lett jobb - mondta.

Az Éljen Szombathely Frakció sajtótájékoztatója a városházán
Vágvölgyi Bálint

Hozzátette, a játszóterek is rossz állapotban vannak, nincs forrás rájuk, az életveszélyessé vált eszközöket eltávolítják ugyan, de nem pótolják. A szúnyogirtásról is beszélni kellene, vannak olyan városrészek amik kimaradtak belőle.

A Vízmű SC nehéz helyzetéről A Vasivíz szerint nem húsz, hanem tízmillióval kell többet fizetniük az úszóknak az uszoda használatáért 2018. June 04. 11:19 is beszélni kellene, Nemény kijelentette, a Vasivíz a szülőkkel fizettetné meg a az uszoda működtetésének hiányát, az úszók egyébként nem látják előnyeit a felújításnak, szemben a vízilabdázókkal, akik új medencét kaptak. 20 milliós költségvetési tételről van szó, az úszóknál havi 25 ezret kellene fizetni egy gyerek után, és vannak családok, ahol két gyerek jár úszni az egyesületbe.

A polgármesteri iroda mint elefántcsonttorony

Nemény szerint ezek az ügyek sürgős intézkedést kívánnának, de úgy látszik, nem ez a fontos a Fidesznek, más célok vezérlik őket. Mint mondta, Puskás Tivadar az irodájában ül, mint egy elefántcsonttoronyban, nem érdekli, mi történik a városban.

Nemény kijelentette, a szombathelyi városvezetésnél megszűnt a munka és a

böcsölet

. Kérdésünkre elmondta, a rendkívüli közgyűlési kezdeményezésükre nem érkezett reakció, az ülést a kezdeményezést követő 15 napon belül kell összehívni, a képviselőket az ülés kezdte előtt 72 órával értesíteni kell.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra