Szombathely elfeledett épületei 1. – Az Export Malom, ahonnan fél Európába ment a liszt

Az 1906-ban alapított Export Malomipari Rt. a korszak egyik legnagyobb szombathelyi vállalata volt. A helyi védelem alatt álló komplexum, egy 2001-es rendelet alapján országosan is jegyzett agrár-ipari emlék, a mostani Vasút utca és Söptei út közötti területen.

1906 és 1907 között épült Rauscher Miksa és Volkmar Vilmos tervei alapján. A Pesti Hírlap egy 1928-as beszámolója szerint a részvénytársaság Szombathely akkor már legjelentősebb vállalata volt, de országos viszonylatban is azok közé tartozott. Ez jelentette a cég számára az aranykorszakot.

Akkori teljesítménye napi 10 vagon gabona volt, elismert gyártmányainak óriási külföldi kereslete bizonyította a malom nemzetközi versenyképességét. Legjobb termékei búza-, rozs-, valamint árpagyöngyőrleményei voltak.

Export Malomipari Rt., Export Malom
Kelemen Zoltán

1940-ben a hazai export malmok szindikátusa megszűnt, az export irányítása teljes mértékben a kormányzat kezébe került. A malmok beleszólása a kivitelbe minimalizálódott. A vállalkozás lassú hanyatlásba kezdett, amit aztán 1943 után a 2. világháború, majd az „új világ” teljesen tönkretett.

Export Malomipari Rt., Export Malom
Még több képért kattintson!
Kelemen Zoltán

A monumentális telephely néhány évig üresen állt, majd egy 1950-es átépítést követően itt kezdte meg működését az állami, Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat. Az új kommunista rendszer 1951. január 28-án adta át használatra a felújított egykori Export-malmot.

Export Malomipari Rt., Export Malom
Kelemen Zoltán

A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Csemicki József elvtárs, az élelmezési minisztérium malomipari főosztályának vezetője is, aki elmondta, hogy a kapitalisták körülbelül 20 évvel ezelőtt leszerelték ezt a szombathelyi komplexumot (minimum 12 évet tévedett!), mert annak üzemben tartása nem biztosított nekik elegendő profitot.

„Népi demokratikus kormányzatunk azonban most 2 millió 830 ezer forint beruházással átépíttette, korszerűsíttette ezt a malmot. Kormányzatunknak ez az intézkedése is azt bizonyítja, hogy országunkban az építkezéseket, ma már nem a profittól, hanem a dolgozók szükségleteitől teszik függővé és a beruházásokat a legszükségesebb építkezésekre fordítjuk”- mondta beszédében.

Export Malomipari Rt., Export Malom
Kelemen Zoltán

A korszerűsített műmalmot a szombathelyi dolgozók nevében Pálfi Kálmán elvtárs vette át. A malom akkori napi kapacitása hat vagon őrlemény volt, ami még a korszerűsítés és a három műszakos munkarend bevezetése ellenére is elmaradt az egykori Export Malomipari Rt. legjobb éveinek teljesítményétől.

Export Malomipari Rt., Export Malom
Kelemen Zoltán

A rendszerváltást követően a vállalatot 1993-ban privatizálták. Előbb a frissen alakult Vasi Gabona Rt. tulajdonába került, aki gyorsan tovább adta 1996-ban a győri székhelyű Pannon-Gabona Rt.-nek, majd a Pannon Gabona Rt. összeolvadt másik két céggel, így a tulajdonos neve Pannonmill Zrt.-vé változott, ami azóta már Goodmills Magyarország Zrt.-vé avanzsálódott.

Export Malomipari Rt., Export Malom
Export Malomipari Rt., Export Malom
Kelemen Zoltán

Időközben az őrlés leállt, raktározásra még egy ideig használták. A telephely jelenleg azonban már üresnek, elhagyatottnak és kihasználatlannak tűnik.


Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző