Tényleg összeházasodott Szombathely és az ELTE, itt a bizonyíték

A SEK esküvőjén jártunk, ahol milliárdos fejlesztéseket, stabilitást, biztonságot, új jövőképet ígért a házasságért cserébe az ELTE.

A tegnapi szombathelyi közgyűlési sokk Új színházigazgatói pályázat lesz, van költségvetése a városnak 2017. March 02. 08:45 után ma jóval kellemesebb ülésre voltunk hivatalosak. „Az ELTE megérkezett Szombathelyre” munkacímen március 3-án ünnepélyes keretek között összeházasodott az ELTE és a szombathelyi egykori Berzsenyi Főiskola.

A szertartás helyszíne a "főiskola" díszterme lett. Évtizedek óta nem jártunk itt, mondjuk, azóta se sokat változott. Míg beültünk, nosztalgiázunk egy sort a folyosókon, (megnéztük az illemhelyiséget is, ugyanolyan lepusztult, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor diplomáztunk, de legalább ma van papír). De sebaj, majd most, hogy megérkezett az ELTE!

ELTE megérkezett Szombathelyre
ELTE megérkezett Szombathelyre
Mészáros Zsolt

Rossz házasság után egy ideig felvetődött a szingli lét is

Ahogy Hende Csaba fogalmazott, ez a házasság csak úgy jöhetett most létre, hogy előbb végre a szombathelyi egyetemi központ elválhatott a Nyugat-Magyarországi Egyetemtől. Ez utóbbi kapcsolat nem volt mentes a családon belüli erőszaktól, nem volt egyszerű kihúzni a családfő kezéből a baltát - mondta Hende. Nem volt egyszerű aztán új vőlegényt sem találni a szombathelyi menyasszonynak. Egy ideig a szingli lét is megfordult a fejükbe, de végül az érdekházasság mellett döntöttek. Mert az érdekházasság, ahogy Hende viccelődve megjegyezte, hosszútávon a legstabilabb kapcsolatot eredményezi.

ELTE megérkezett Szombathelyre
ELTE megérkezett Szombathelyre
Mészáros Zsolt

Bővebben: milliárdos fejlesztések, stabilitás, biztonság, új jövőkép

- A folyamat arról győzött meg, hogy ami létrejön, összhangban van azzal az értékrenddel, amit eddig is képviseltünk, mint ELTE, és ami úgy foglalható össze, hogy ugyanannyira tiszteljük a hagyományainkat, mint amennyire nyitottak vagyunk a megújulásra – kezdte az ünnepi beszédek sorát dr. Kisfaludi András, az ELTE általános rektorhelyettese, kiemelve, hogy az ELTE identitás immár nemcsak a fővároshoz kötődik, hanem a Savaria Egyetemi Központ révén a nyugat-dunántúli régióhoz is.

ELTE megérkezett Szombathelyre
ELTE megérkezett Szombathelyre
Mészáros Zsolt

A szombathelyi campus nagy szerepet kaphat a nemzetközi ügyek fejlesztésében is. Az integráció a stratégiai előnyökre épít, élve a térség kiváló adottságaival, abban a közös bizakodásban, hogy kiállja az idők próbáját.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal új elnöke a rómaiak kétezer évvel ezelőtti megérkezésével vont párhuzamot, amely Savariának virágkorát hozta. Az ELTE jöttével eljövő új virágkorhoz kívánt minden jót.

Dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese is arról beszélt, hogy olyan ez az integráció, mint egy esküvő: minőségi ugrást jelent, új lehetőségeket, de azt is, hogy meg kell felelni az elvárásoknak.

- Missziónk az értelmiségi nevelése a klasszikus, egyetemes értékek mentén. Nekünk világítótoronynak kell lenni itt a nyugati határszélen. Ahogy a magyar identitás tartott meg minket Európában, úgy kapcsolódni kívánunk az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, de szeretnénk megtartani „berzsenyis” identitásunkat – hangsúlyozta. – Milliárdos fejlesztések előtt állunk. Számunkra az ELTE stabilitást, biztonságot, új jövőképet jelent.

ELTE megérkezett Szombathelyre
dr. Németh István
Mészáros Zsolt

Végezetül dr. Németh István köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik támogatták az integrációs folyamatot: a közszféra szereplőinek, állami, megyei, városi vezetőknek ugyanúgy, mint az egyetemi vezetőknek, valamint a kollégáimnak, akik kitartó és elszánt munkájukkal az elmúlt időszak nehézségeit segítettek megoldani.

Dr. Puskás Tivadar polgármester is remélte, hogy olyan minőségű felsőoktatás valósulhat meg az ELTE integrációjával, amely valóban piacképes tudást ad a hallgatóknak. Úgy fogalmazott: - Ma olyan házasság indul, aminek reméljük, rengeteg gyereke lesz, és talán megoldja a demográfiai problémáinkat is.

ELTE megérkezett Szombathelyre
alakult Szökős Néptáncegyüttes
Mészáros Zsolt

Végezetül Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a közönség összetételére hívta fel a figyelmet: a vasi városok polgármesterei, a megye életében meghatározó cégek vezetői, a társadalmi feladatokat ellátó közszolgáltatók is a közös ünnep résztvevői voltak. Végül a Jókai-idézetet megfordítva azt kívánta az új frigynek: „mindig onnan jöjjenek, ahova mások még csak indulnak.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet