Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?

Megkérdeztünk egy közlekedési szakértőt is.

Még júniusban, a szombathelyi közgyűlésen említette meg Takátsné Tenki Mária (Fidesz), a belváros képviselője, hogy meg kellene vizsgálni, lehet-e kerékpárutat kijelölni a Fő tér hosszában, azaz kelet-nyugati irányban.

Biciklisek a Főtéren
A Fő tér nyugati részén van bicikliút, keresztben
Mészáros D. Zsolt

A Fő téren egyébként vannak kerékpárutak, de csak keresztben, észak-déli irányban. Az egyik a Thököly utcáról a városháza mellett halad el, ebbe csatlakozik a Kossuth utcai bicikliút, majd szemben a Széchenyi utcában, illetve a Kőszegi utcában folytatódik.

A másik a tér keskenyebb végén van, a Király utcánál, és kanyarodik a Szent Márton utca, a Borostyánkő áruház felé.

Biciklisek a Főtéren
A keleti végén is ott a tiltó tábla, viszonylag feleslegesen
Mészáros D. Zsolt

Hosszában tényleg nincs bicikliút, pedig biciklis lenne. Vannak, akik megszegik a szabályokat, és vannak, akik végigtolják a Fő téren a kerékpárt.

A közelmúltban egyébként megkérdeztük Szombathely jegyzőjét Biciklizni nem, de rollerezni lehet a szombathelyi Fő téren 2021. July 08. 07:09 , hogy mivel és hogyan szabad közlekedni a Fő téren. A dolog nem is olyan egyszerű, az egyre népszerűbb rollerek esetében joghézag van Biciklizni nem, de rollerezni lehet a szombathelyi Fő téren 2021. July 08. 07:09 . De a kerékpározást a jogszabály egyértelműen tiltja a Fő téren a kijelölte kerékpárutakon kívül.

Biciklisek a Főtéren
Átlagos hétköznapi forgalom
Mészáros D. Zsolt

Károlyi Ákos jegyző akkor azt is megjegyezte, hogy a kerékpárosok számára a tér keleti és nyugati részén tábla tiltja a behajtást, és a közterület-felügyelők ezt ellenőrzik és szankcionálják is.

Mi most felhívtuk Takátsné Tenki Mária városi képviselőt, és megkérdeztük, fenntartja-e a közgyűlésen tett javaslatát. A képviselő azt mondta, érdemes gondolkodni a kerékpárút kijelöléséről a Fő tér hosszában, hiszen most is sokan kerékpároznak arrafelé. De a döntés előtt meg kell kérdezni közlekedési szakértőt - mondta.

Biciklisek a Főtéren
Azért vannak, akik szabályosan leszállnak és tolják a biciklit
Mészáros D. Zsolt

Megtettük. Felhívtuk Ungár Józsefet, aki már többször segített nekünk vitás közlekedési ügyeket értelmezni, legutóbb az új kerékpárutakról készített videónkban Videó: Közlekedési szakértővel elemeztük az új szombathelyi kerékpárutak hibáit 2021. July 07. 11:17 mondta el véleményét az új rendszerről.

A szakértő válasza egyértelmű: szerinte nem szabad kerékpárutat kijelölni a Fő tér hosszában.

Unger József meg is indokolta, miért nem javasolja az új bicikliutat. A Fő tér a belváros közepe, egy közösségi tér. Ha tovább szabdalnánk kerékpárutakkal, akkor elveszítené a jellegét.

A szakértő szerint a Fő térre nem úgy kell gondolni, mint egy közlekedési területre. A gyalogosoknak készült, nem az a cél, hogy mindenhol kerékpárutak legyenek.

Biciklisek a Főtéren
Van ilyen és olyan is
Mészáros D. Zsolt

Hozzátette: a Fő teret kerékpárral ki is lehet kerülni a Thököly utcán, illetve a másik oldalon a Széchenyi és Kőszegi utcákon, a Savaria mozi mellett elhaladva a Király utcán.

Mi tesszük hozzá, hogy a Fő tér környéki utcákban akkor lehetne biztonságosan kerékpározni, ha az autóforgalmat radikálisan csökkentenék a belvárosban, ahogyan ez sok városban már meg is történt. Ez viszont egy nagyobb és komolyabb probléma.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, kérjük, szavazzanak. Szavazni péntek (július 30.) délig lehet.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód