A Szombathely nevű vontatóhajó szomorú története

Egy darabig vígan jött-ment a vízen, de aztán rosszra fordultak a dolgai.

Nem mintha Szombathelynek lett volna valaha is komolyabb vize, nem túlzottan erős a hajóforgalom sem a Gyöngyösön, sem a Perinten, és a Csónakázón is leginkább vízibicikliket lehet kölcsönözni. De mégis: a Hajoregiszter.hu adatai szerint az MHD balatonfüredi gyárának köszönhetően 1963-tól a Balatont, majd később a Duna vizét szelte egy 1200 lóerős, Szombathely nevű, szomorú sorsú vontatóhajó.

Szombathely vontatóhajó
A Szombathely 1963-ban
Fortepan/Drobni Nándor
Szombathely vontatóhajó
a hajó építési táblája a Csepeli Szabadkikötő Múzeumában.
hajoregiszter.hu

A városunkról elnevezett hajó eredetileg 1963-ban 48,76 méterrel látta meg a napvilágot, majd 1976-ban egy felújítást követően az eredetileg kétszer 600, vagyis összesen 1200 lóerős motor 2000 lóerőre növekedett.

Szombathely vontatóhajó
Munkában a 2000 lóerő még 2005-ben
hajoregiszter.hu
Szombathely vontatóhajó
A képekre kattintva galéria nyílik!
hajoregiszter.hu

A 60-as években egyébként szokás volt a hajókat városokról elnevezni. A vontatóhajókat tipikusan hajózásra nem alkalmas településekről nevezték el, mint például a Szombathely vagy Kecskemét. Ez amúgy jól jellemezte a korszakot, de ez most mellékszál.

Szombathely vontatóhajó
A két testvérhajó egymás mellett
hajoregiszter.hu

2005-ben aztán főhősünket ismét átalakították, tolóhajóvá építették át, így nem csak a megjelenése, de a hossza is változott: 49,47 méter lett.

Szombathely vontatóhajó
Átépítés előtt
hajoregiszter.hu
tolóhajó
És immár tolóhajóként
hajoregiszter.hu

Találtunk az interneten egy jelentést , amiből megtudtuk, hogy a hajó 2006. április 17-én a budapesti Lágymányosi-hídnál összeütközött egy bárkával, ami aztán elsüllyedt. Szerencsése ember nem sérült a balesetben.

A Szombathely végül egyre rosszabb állapotba került, míg végül 2010-ben le is állították, majd 5 évig üzemképtelenül várta sorsát Újpest-Megyeren. A leszejovojuk.hu szerint, mivel nem kellett senkinek, 2015-ben Révkomáromban el is bontották. Ez azért is szomorú, mert a hajó típusának legutolsó példánya volt.

Szombathely vontatóhajó
2009 őszén már nem örvendett túl jó állapotnak. A képekre kattintva galéria nyílik!
hajoregiszter.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech