„Az ország minden egyes pályaelhagyó tanárral sötétedik” – A szombathelyi Hefelében is sztrájkoltak a tanárok

A három pedagógus mindeddig csak szolidaritásból tüntetett, most azonban már ők is követelik a béremelést.

Csütörtök reggel ismét szolidaritási akciót tartottak a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskolában. Itt – csakúgy mint néhány hónappal ezelőtt „A fizetés már csak századlagos probléma” - Sztrájkok és demonstrációk a Vas megyei iskolákban 2022. October 14. 10:15 – összesen hárman döntöttek úgy, hogy nem tanítanak az első két órában.

Takács Péter, a megmozdulás szervezője lapunknak elmondta, hogy mindeddig csak azért akcióztak, hogy kiálljanak az állami iskolákban dolgozó pedagógusokért. Most viszont már van apropója a kiállásnak:

a két nagy pedagógus szakszervezet követelései között ugyanis megjelent a technikumban dolgozók (legalább) 45 százalékos fizetésemelése is.

Ezúttal is csak hárman vállaltak szolidaritást.
Takács Péter

A meglehetősen hideg csütörtök reggelen a három pedagógus ezúttal is kifüggesztette azt a molinót, amivel már korábban is szolidaritásukat fejezték ki.

Nem felmondanak, hanem lemondanak a tanárok

Az akcióban résztvevő pedagógusok kiadtak egy közleményt is, amiben azt írják, az „oktatásfejlesztést követelő tanárok és támogatóik már 1 éve fordítják 'fölös' energiáikat az ország, a diákok és maguk sorsa és jövője pusztulásának megállítására.”

Kifüggesztették a molinót is.
Takács Péter

Megjegyezték, a pályát külső-belső kényszerből elhagyó tanár nem felmond, hanem lemond. A hivatásáról. „A mécsesek kihunynak. A fény kialszik. Az ország minden egyes pályaelhagyó tanárral sötétedik.”

A közlemény végén a három pedagógus arra buzdított mindenkit, hogy csatlakozzon a jövő keddi, vagyis a január 31-i szolidaritási sztrájkhoz.

A Hefele egyébként az egyetlen olyan iskola Szombathelyen, ahol a tanárok egy része minden nagyobb megmozdulásban részt vett, erre legutóbb novemberben Három szombathelyi iskolában is sztrájkolnak pénteken, a Tankerületi Központtól pedig élőlánc indul 2022. November 17. 11:31 volt példa.

Egy másik szombathelyi iskola, a Zrínyi is csatlakozott A pedagógusok sztrájkolnak, a gyerekek nem mentek ma iskolába a szombathelyi Zrínyiben January 24. 09:59 most az országos sztrájkhoz. Az iskolában kedden a tanári kar fele nem vette fel a munkát, a szülők nagy része pedig leigazolta gyermeke napját.

A szolidaritást vállaló tanárok közleménye

Mi, a VMSZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola ismételten figyelmeztető sztrájkba lépő, PSZ szakszervezeti tag tanárai cselekvő együttérzést, szolidaritást kérünk az ország egyes polgáraitól és szervezeteitől a közoktatás minden részvevője felé.

A legfelsőbb vezetőktől érdemi oktatásfejlesztést követelő tanárok és támogatóik már 1 éve fordítják „fölös” energiáikat az ország, a diákok és maguk sorsa és jövője pusztulásának megállítására.

Azóta megtudtuk, hogy a tisztes bérünket külföldről kell várnunk és sorra veszítjük el kiváló kollégáinkat.

Az „engedetlen polgároknak”, a leginkább felelősségteljes tanároknak történt felmondások után egyre érkeznek a hírek a lemondásokról.

Igen, a pályát külső-belső kényszerből elhagyó tanár nem felmond. Hanem lemond: a hivatásáról.

A mécsesek kihunynak. A fény kialszik. Az ország minden egyes pályaelhagyó tanárral sötétedik.

A „kiművelt emberfők” pedig kivándorolnak. A diákok az iskolapadban még csak gondolatban és kimondott szándékokban, aztán a valóságban is.

Állítsuk meg közösen ezt a történelmi léptékű hanyatlást! Mi „rajta” vagyunk.

Szolidaritást kérünk a közoktatás iránt, vagyis az ország jelene és jövője iránt!

Csatlakozzanak valamilyen módon a január 31-i szolidaritási sztrájkhoz!

Ha tehetik, lépjenek szakszervezetbe!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet