A pedagógusok sztrájkolnak, a gyerekek nem mentek ma iskolába a szombathelyi Zrínyiben

Egy tanteremben elférnek a tanulók az iskolában, olyan kevesen vannak a mai napon. A hiányzóknak a szülők igazolják a távollétüket.

Szemerkélő esőben, hideg, nyálkás időben várakoztunk a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola előtt kedd reggel nyolc órakor. Az iskola környékén nincs mozgás, a tantermek ablakai sötétek, csend van.

Az idén is forrnak az indulatok

Szombathelyen tavaly egész évben zajlottak a pedagógusok demonstrációi, amelyek most, januárban is folytatódnak. Hétfő délután fekete ruhás szülők és tanárok várták Fekete ruhás szülők és tanárok várták az újonnan kinevezett igazgatót az egyik szombathelyi iskolánál January 23. 15:46 az újonnan kinevezett igazgatót az Oladi Általános Iskolánál. Ők azért tiltakoztak, mert a minisztérium egy másik iskolából érkező tanárt nevezett ki igazgatónak. Miközben az iskola korábbi igazgatóhelyettese háromszor pályázott a posztra, hiába.

Sztájr a Zrínyi Ilona Általános Iskolában
Hárman jöttek ki a kapuba a sztrájkoló 31 pedagógusból
Mészáros D. Zsolt

De máshol is forrnak az indulatok, a Pedagógusok Szakszervezete országos sztrájkot hirdetett A PDSZ országos sztrájkot hirdet január 23-tól January 08. 08:07 , amihez egyre többen csatlakoznak.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolában nyolc pedagógus csatlakozott A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárainak kétharmada fog sztrájkolni kedden January 19. 18:33 a sztrájkhoz, a szombathelyi Hefele Menyhért Szakiskolában is sztrájkolnak.

A szülők igazolják a gyerekek távollétét

Pár perccel nyolc óra után három pedagógus jelent meg a Zrínyi iskola kapujában, őket kérdeztük a helyzetről. Mint elmondták,

28 pedagógus sztrájkol a mai napon az iskolában,

egy-egy órát dolgoznak, de akkor sem tanítanak, hanem egyéb munkáikat végzik.

Az is kiderült, hogy az ebbe az épületbe járó felső tagozatos tanulók nagy része otthon maradt, szülői igazolással. Azok a diákok, akik bementek ma az iskolába, egyetlen tanteremben elférnek, az ő felügyeletüket ellátják a tanárok.

Sztájr a Zrínyi Ilona Általános Iskolában
Mészáros D. Zsolt

Megtudtuk, hogy az iskola másik, Rákóczi utcai épületében is sztrájkol a tanárok egy része, így összességében

a Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusainak mintegy 50 százaléka vesz részt a mai sztrájkban.

A Zrínyiben egyébként január 31-én is sztrájk lesz, akkor viszont részben felveszik a munkát.

"Az érintetteket semmibevevő, megalázó intézkedések"

Várnainé Balogh Beáta elmondta,

a közoktatás diákok, szülők és pedagógusok számára is egyaránt méltatlan helyzetének javítása érdekében sztrájkolnak.

Állásfoglalásuk nem az intézmények és intézményvezetők ellen irányul - tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy 2016 óta próbálnak párbeszédet kezdeményezni az oktatás irányítóval, törvényes keretek között, hiába.

Egyoldalú, a szakma érdekeit figyelmen kívül hagyó, az érintetteket semmibe vevő, őket megalázó intézkedéseken kívül más nem történt. A közoktatásnak nincs minisztériuma, nincs jó szándékú szakmai irányítása,

nem tehetnek mást, mint kiállnak a társadalom érdekében

- mondta a pedagógus.

Az intézmény dolgozói egyébként korábban is kivették már a részüket az országos tiltakozásokból, legutóbb például kockás ingben demonstráltak egy élhető, modern oktatásért, és a tanári szakma megbecsüléséért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet