Most már talán tényleg elkezdik építeni a szombathelyi kerékpárutakat

Tizenhárom szakasz és két csomópont fejlesztése valósul meg, már a tervrajzok és az ütemterv is nyilvánosak.

Utoljára májusban Mindenki nyugodjon le - Szombathely most nem nyert egymilliárd forintot kerékpárutakra 2020. May 20. 16:28 került elő a „nehogy véletlenül elfelejtsük” fiókból a Szombathely kerékpárosbarát fejlesztése című projekt.

Akkor Hende Csaba országgyűlési képviselő Facebook-oldalán büszkélkedett el azzal, hogy városunk több mint egymilliárd forintot kap kerékpárutak fejlesztésére a kormány döntése nyomán.

Szerkesztőségünk rögtön ki is szúrta, hogy valójában csak egy 2016-ban már elnyert egymilliárd forintos összeget toldottak meg 86 millió forinttal, sárga csíkból azonban eddig még egyet sem festettek meg az összegből.

Most, 2020. július 14-én a városházán tartott nyitóünnepségen, fanfárok és tűzzsonglőrök kíséretében végre lehullt a lepel a projektről; nyilvános az ütemterv, a költségek és a tervrajzok is.

Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere köszöntőbeszédében azt mondta; ha kimennénk az utcára és megkérdeznénk a szombathelyieket, hogy minek a felújítását tartják a legfontosabbnak, az utak, járdák és parkolók mellett biztosan a bicikliutakat mondanák.

A projektet Kalmár Ervin, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztály vezetője mutatta be
Horváth G. Martin

A terveket Kalmár Ervin, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztály vezetője ismertette.

Tizenhárom helyszínen lesznek kerékpáros fejlesztések

Ezt most nem újságíróként, hanem napi szinten kerékpárral közlekedő szombathelyiként mondom, hogy a projekt tervezői ráéreztek a város kerékpáros közlekedésének gyengéire.

Fejlesztéseket hajtanak végre többek között a Rohonci úton, kerékpárutat építenek a Szent Márton utcán, a 11-es Huszár úton és a Nárai külső úton, de a már meglévő és mára jószerével használhatatlanná vált utak közül is sokat felújítanak.

A Szombathely kerékpárosbarát fejlesztése című projekt térképe.
szombathelyi önkormányzat

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy múlt hónapban Vége a zanati kerékpárút 12 éves kálváriájának, a szombathelyi önkormányzat megépítteti a bicikliutat 2020. June 26. 12:51 az önkormányzat bejelentette: megépítik a 13 éve mostohasorba taszított zanati kerékpárutat, már-már azt mondom, nyugati szél borzolja hajamat.

A tizenhárom fejlesztési helyszín részletes listája:

1. Bartók Béla krt. (Szűrcsapó u. – Nárai u. között) kerékpársáv kijelölés és kerékpárút építés;

2. Rohonci u. - Bartók Béla krt. csomópont fejlesztése;

3. Nárai külső út, kerékpáros nyom kijelölés és elválasztott gyalog- és kerékpárút építés;

4. Nárai u. - Brenner krt. körforgalmi csomópont építése;

5. Saághy I. u. Maros utca és 11-es Huszár úti körforgalom között kerékpáros nyom kijelölés és kerékpárút létesítés, Sugár út (Horváth B. krt. – Saághy I. utca között) kerékpáros nyom kijelölés;

6. 11-es Huszár u.-Söptei u. Készenléti Rendőrséghez vezető út között gyalog és kerékpárút építés;

7. Rohonci út (Szűrcsapó u. – Bem J. u. között) kerékpárút kijelölése;

8. Szent Márton u. (Nádasdy F. u. – Gyöngyösparti stny. között) kerékpáros nyom kijelölés és kerékpárút építés;

9. Jáki u. kerékpáros nyom kijelölés és kerékpárút építés;

10. Szombathely - Régi Bucsui út kerékpározható út kijelölés;

11. Szombathely - Sé kerékpárút építés;

12. Vépi út kerékpárút építés a Sági és Vásártér utcák között, déli oldali járda építés a VASIVÍZ Zrt. bejárata és a Vásártér u. között;

13. Szent Imre herceg u. (Rumi Rajki I. u. – Saághy I. u. között), és Paragvári u. (Rumi Rajki u. – Váci M. u. között) gyalog-kerékpárút építés

Ha minden a terv szerint halad, egy éven belül el is készülnek a bicikliutak

Szombathely 2016 óta várja, hogy elkészüljenek az utak, most pedig végre azt mondhatom, hogy 2021. szeptember végére mindez valósággá válik – mondta a nyitóünnepségen Horváth Soma.

A projektet 5 részletre bontották, a kivitelezési munkák elvégzésére pedig pályázatot írt ki az önkormányzat. Nagyrészt a Strabag Építő Kft. nyerte el a pályázatokat, egyet pedig az Alpok Terra Kft.

A kivitelezés teljes költsége nettó 722 450 473 forint, a zárás dátuma pedig 2021. szeptember 30. Összesen 10,7 kilométer kerékpárutat építenek, vagy jelölnek ki, két csomópontot fejlesztenek, illetve a felújításokhoz tartozó közvilágítás és növénytelepítés is a pályázat keretei közt történik majd.

A projekt részletes ütemezése itt látható:

A Szombathely kerékpárosbarát fejlesztése című projekt ütemterve.
szombathelyi önkormányzat
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mindenki nyugodjon le - Szombathely most nem nyert egymilliárd forintot kerékpárutakra

Fújjuk le poroltóval az örömtüzeket, valójában egy régi pályázat korrekciójáról van szó, amiből négy év alatt nem lett semmi.

Vége a zanati kerékpárút 12 éves kálváriájának, a szombathelyi önkormányzat megépítteti a bicikliutat

Nyolcszor adott új határidőt az előző, fideszes városvezetés az út megépítésére, az új vezetés megelégelte a huzavonát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet