Vége a zanati kerékpárút 12 éves kálváriájának, a szombathelyi önkormányzat megépítteti a bicikliutat

Nyolcszor adott új határidőt az előző, fideszes városvezetés az út megépítésére, az új vezetés megelégelte a huzavonát.

Megépíttetjük a Zanatra vezető kerékpárutat - jelentette be Tóth Kálmán, a szombathelyi közgyűlés Éljen Szombathely-frakciójának vezetője pénteken, a közgyűlés utáni frakció-sajtótájékoztatók egyikén.

Az ügyről a hét elején már tárgyalt a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság, amikor több kerékpárút, út, járda, parkoló, játszótér felújításának megtervezéséről döntöttek, de a többi között elbújt a zanati kerékpárút megtervezése.

Ennyi készült el a bicikliútból az elkerülő Zanat felőli oldalán
Szilágyi József (telefonos fotó)

Tóth Kálmán a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, 20 millió forintba kerül a tervek elkészíttetése, az összeg azért ilyen magas, mert a kerékpárutat át kell vezetni egy vasúti átjárón is, és ott szigorú szabályoknak kell megfelelni.

"A zanatiakat nem lehet hülyének nézni"

A frakcióvezető kijelentette, nem húzhatják tovább az időt, hiszen 12 éve megy a huzavona a zanati kerékpárút körül. "A zanatiakat nem lehet hülyének nézni" - mondta.

Kérdésünkre, hogy milyen keretből épül meg a bicikliút és mennyibe kerül, Tóth Kálmán azt mondta, egy korábbi becslés 150 milliót jelölt meg, de ez csak egy irányszám, ehhez hozzájön még a tervezés 20 milliója. Pontos adatok a tervezéskor derülnek ki.

Aztán hirtelen vége szakad az útnak
Szilágyi József (telefonos fotó)

Elmondta, hogy több uniós beruházás, amelyek főként óvodákat érintenek, már hozzá kellett nyúlni a Schaeffler-beruházásból érkezett 2,2 milliárd forinthoz. Pár tízmillióról van szó, ha ezt nem adják hozzá a projektek költségeihez, akkor milliárdos nagyságrendű uniós támogatástól esik el a város. Tóth arra is célzott, hogy a zanati kerékpárút költségeit is ebből a pénzből fedezik majd, ez az összeg egyébként az út-, híd-, járda-felújítási keretben van jelenleg.

A zanati kerékpárút tehát megépül, arról viszont nincs információ, mikorra lesz kész.

A történt még 2008-ban kezdődött. Akkor jelentkezett egy befektető, aki meg akarta vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjanak oda, az ingatlant belterületté kellett nyilvánítani, amihez az önkormányzatnak van joga.

Nyolcszor módosították az eredeti szerződést

Az akkori közgyűlés úgy határozott, teljesítik a befektető kérését, egy feltétellel. Ha a vállalkozó a Zanati út végéig vezető kerékpárutat meghosszabbítja egészen Zanatig, és megépíti a nagy forgalmú elkerülőn az átvezetést. Eredetileg aluljárót terveztek ide a gyalogosoknak és a bicikliseknek. A vállalkozó viszont arra hivatkozott, hogy a közlekedési hatóság ezt nem engedélyezi, ugyanis a nagy kamionforgalom miatt az aluljáró megtelhet kipufogógázzal.

Ez a rész is kész
Horváth Zoltán

Az azóta eltelt évek alatt annyi történt, hogy egy szintbeli kereszteződést alakítottak ki a körforgalom mellett a kerékpárútnak, viszont a bicikliút a kereszteződés után mintegy 15 méterre meg is szűnik. Közben az önkormányzat pár évente módosította az eredeti szerződést, a vállalkozó többször kért halasztást és ezeket sorra meg is kapta.

2015-ben Puskás Tivadar polgármester és Kántás Zoltán, a körzet képviselője kiállt az elkerülő mellé Hamarosan a 86-oson keresztül csapathatják a bringások Zanatnál 2015. October 27. 17:12 és bejelentette, megállapodtak, hogy két ütemben elkészül az út. Az első, 750 méteres szakasz a Decathlonig tartana; akkor azt mondták, hogy 2015. december 30-ig kell elkészülnie, a második, Zanat városrészig tartó, mintegy egy kilométeres, 2016 decemberére lesz meg.

Az üzletek meg sem nyithattak volna a bicikliút elkészülte előtt.

De az ígéretek akkor sem teljesültek, és ismét jöttek a módosítások. Legutóbb tavalyelőtt, a júniusi közgyűlésen Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum 2018. June 25. 08:30 , akkor arról volt szó, hogy 2020 végig megépíti a vállalkozó a bicikliutat.

Tavaly október elején, a választási kampányban Nemény András polgármester-jelölt (Éljen Szombathely) és Putz Attila a választókerület képviselőjelöltje (Éljen Szombathely) közösen tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen 2021-ben elkészül a zanati kerékpárút - ígéri az Éljen Szombathely 2019. October 04. 12:03 , ahol azt ígérték, hogy 2021-re elkészül a zanati kerékpárút.

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön egyébként arról is határozott, hogy bizottság vizsgálja meg, miért húzódott ilyen sokáig a kerékpárút megépítése, és azt is, kit terhel ezért a felelősség. A bizottságot Putz Attila vezeti majd elnöknek, tagja Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely), Koczka Tibor (Pro Savaria), Illés Károly (Fidesz) és Takátsné Tenki Mária (Fidesz).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet