A többszörös csoportos garázdaság nem tett jót a szombathelyi statisztikának

Szombathelyen továbbra is jó a közbiztonság, de nőtt a bűncselekmények száma.

Tavaly április 30-án este két társaság verekedett össze Viperákkal támadtak a négy gyermekkel majálisozó házaspárra Szombathelyen – súlyosan megsérült az apa 2023. May 01. 18:58 a szombathelyi Boldog Brenner János ligetben, kilenc személy ellen indult eljárás, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. Hat gyanúsítottat tartóztattak le, az ügyészség vádat is emelt Vádemelés a szombathelyi majálison történt brutális verekedés ügyében 2023. December 13. 08:52 az ügyben.

Október 11-én dél körül a szombathelyi Fő téren, az OTP előtti részen két társaság tagjai támadtak egymásra Újabb összecsapás a szombathelyi Fő téren 2023. October 17. 15:40 , gázspray-vel fújták le, majd húsklopfolóval, sodrófával kergették és ordítozva fenyegették egymást.

A rendőrség öt főt hallgatott ki, négy embert letartóztatott, az ügyet vádemelési javaslattal Gázspray-csata, húsklopfoló, partvisnyél - vádemelési javaslat a szombathelyi Fő tér garázdái ellen January 25. 11:48 adták át az ügyészségnek.

Újabb és újabb bűncselekmény-típusok jelennek meg

A két, egymással összefüggő ügyet a Szombathelyi Rendőrkapitányság jelentése emelte ki. A jelentés a városi közgyűlés csütörtöki, április 25-i ülésére készült, és legfőbb megállapítása, hogy Szombathely továbbra is a magas közbiztonságú városok közé tartozik, viszont jelentősen nőtt a városban elkövetett bűncselekmények száma. A 2023-as évben olyan bűnözési fajták jelentek meg, amelyekre korábban alig vagy egyáltalán nem volt példa, mint például a két kiemelt garázdaság.

De viszonylag újnak tekinthetők az internetes bűncselekmények, csalások, átverések, amelyek tulajdonképpen nem is a városban történnek, de a statisztika ahhoz a kapitánysághoz számolja, ahol a feljelentést tették. Ennél is újabb típus a csomagküldő szolgálatok nevét használó, illetve az adathalász oldalakkal elkövetett csalássorozat.

38 százalékkal több bűncselekmény

Az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) országos adatai alapján 2022-ben 1 363 bűncselekmény vált ismertté, ami 2023-ban 37,93 százalékos emelkedéssel 1 880-ra nőtt.

A közterületi bűncselekmények száma 591-ről 688-ra emelkedett (16,41 százalék). Az emelkedést elsősorban a garázdaságok számának 50,39 százalékos növekedése okozta.

A kiemelt bűncselekmények száma 806-ról 1014-re (+ 25,8 százalék), a közterületen elkövetett kiemelten kezelt bűncselekmények száma 293-ról 397-re (+ 35,49 százalék) emelkedett.

Kisebb arányban, 6,38 százalékkal nőtt a tulajdon elleni bűncselekmények száma, 2023-ban 483 ilyen eset történt.

Eredményesebbek a nyomozások

A rendőrség felderítő munkájának eredményessége egy százalékkal nőtt, 2023-ban a nyomozások 72,3 százalékát fejezték be eredményesen, ami az elmúlt tizennégy év második legjobb eredménye.

A kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozáseredményessége az összes rendőri eljárásban 66,5 százalékról 73,2 százalékra nőtt. Az egyes, kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozásának eredményessége:

 • testi sértés: 86,2 százalék;
 • súlyos testi sértés: 82,6 százalék;
 • kiskorú veszélyeztetése: 100 százalék;
 • embercsempészés: 100 százalék,
 • garázdaság: 87,1 százalék;
 • kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények: 93,3 százalék;
 • lopás: 54,1 százalék;
 • rablás: 100 százalék;
 • rongálás: 48,5 százalék;
 • csalás: 87,3 százalék;
 • jármű önkényes elvétele: 100 százalék.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet