Izgalmasabb közgyűlés várható hétfőn Szombathelyen, az ellenzéknek is lehet többsége

Ha Molnár Miklós alpolgármester az ellenzékkel szavaz, borulnak az erőviszonyok.

Nem véletlenül írtuk még augusztusban Nagyon kellene a szombathelyi Fidesznek Czeglédy Csaba volt választókerülete 2018. August 30. 20:12 , bőven a derkovitsi időközi választás előtt, hogy Czeglédy Csaba volt választókerülete nagyon kellett volna a Fidesznek. Ha a Fidesz jelöltje, Melega Miklós nyer, akkor kényelmes többsége lett volna a közgyűlésben.

Kész volt a forgatókönyv a Fidesz győzelme esetére

Még Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) szavazatára sem lett volna szükség ehhez, Molnár annak idején abban állapodott meg Puskás Tivadar polgármesterrel, hogy az előre egyeztetett ügyekben támogatja szavazatával. Az utóbbi időben, főleg a felülről irányított ügyekben, nem volt egyeztetés, és Molnár sok előterjesztést nem is szavazott meg.

Molnár az előre egyeztetett ügyeket szavazta meg
Kovács Dávid

Ennek eddig nem volt jelentősége, hiszen a baloldali frakcióban Czeglédy másfél éve tartó letartóztatása miatt eggyel kevesebben ültek tavaly június óta. A rendeletalkotáshoz viszont kellett Molnár szavazata, 11 voks jelenti a minősített többséget, a Fidesz-frakcióban, Puskással együtt tízen ülnek.

Információink szerint a Fidesz készült is arra, hogy Melega győzelme esetén Molnár helyett Lendvai Ferencet választják meg alpolgármesternek, hiszen ha egy fővel nő a Fideszt-frakció, nincs szükségük külső szavazatokra.

Most a baloldal kezdeményezhet

Melega viszont vesztett, a baloldali László Győző nyerte a mandátumot Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson 2018. October 14. 20:26 , és ezzel máris visszatért a patthelyzet. Tehát, ha a jövőben, akár már holnap olyan ügyet hoz elő a Fidesz, amiben nem egyeztettek Molnárral, nem megy át a közgyűlésen. És, ha a baloldal olyan indítványt tesz, amit Molnár is támogat, le tudják szavazni a Fideszt, és át tudják vinni a közgyűlésen.

Ehhez persze, az kell, hogy az ellenzéki oldalon ott legyen minden képviselő, különben nincs meg a többség.

Lendvai Ferenc alpolgármester lehetett volna
Kovács Dávid

Vannak olyan, jelképesnek nevezhető ügyek, amiket már a ciklus eleje óta folyamatosan kezdeményez a baloldal. Az egyik ilyen, hogy térjenek vissza a 2014-ig, 24 éven át működő rendszerre, addig a Szervezeti és Működési Szabályzat megfogalmazta, hogy a közgyűléseket (a decemberi ülés és a nyári szünet kivételével) minden hónap utolsó csütörtökére kell összehívni.

Ezt 2014-ben módosította a Fidesz, azóta kéthavonta vannak a közgyűlések, és sokszor csak pár nappal korábban közlik az időpontot a többi képviselővel is. Így elég átláthatatlan a működés, ráadásul rengeteg ügy van, amit az időszűke miatt nem tudnak megtárgyalni.

Megbeszélni a város dolgait

A másik a két közgyűlés között történtekről szól beszámoló. Ez 2014-ig az ülés elején volt, és ez volt a politikai viták helye. Azóta az ülés végére rakják, amikor már mindenki fáradt, a közvetítést is kevesebben nézik. A baloldal folyamatosan hangoztatott érve szerint így nincs lehetőség az aktuális ügyeket, a politikai és várost érintő kérdéseket normálisan megbeszélni, márpedig ez (is) a dolga lenne a közgyűlésnek.

Ha a baloldal teljes létszámban jelen van, és ezekben a kérdésekben Molnár is mellettük szavaz, sikerülhet visszaállítani a 24 évig működött rendszert. Ami azt is jelenti, hogy nem minden alakul úgy a városban, ahogyan a Fidesz szeretné, és a baloldal akár szép lassan elkezdheti megvalósítani programjának egyes elemeit.

László Győzővel eredeti létszámban van a baloldali frakció
Kovács Dávid

Egyáltalán nem biztos, hogy mindez már a holnapi ülésen megtörténik, de a hangulatra biztosan rányomja a bélyegét a lehetőség. Számíthatunk tehát kiélezettebb politikai vitákra is.

Lesznek izgalmas ügyek

Persze, a közgyűlésen azért a napirendi pontokon lesz a lényeg. A nyilvános ülésnek 25 napirendi pontja van, ezekből néhánnyal már foglalkoztunk.

Megírtuk, hogy nem folytatják a Romkert fejlesztését Nem folytatják a szombathelyi Romkert fejlesztését, inkább utakat újítanának fel a pénzből 2018. December 03. 12:00 , hogy a tervezettnél egymilliárd forinttal lesz drágább a Gothard-kastély felújítása. Hogy évi 40 millióba kerül majd Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak 2018. December 06. 13:31 a Schrammel-gyűjtemény működtetése, és 15 milliós bevétellel számolnak.

Megmutattuk az új kámoni fiókkönytár A kámoni arborétumba költöztetik a városrész fiókkönyvtárát 2018. December 08. 07:35 látványterveit, az új épületet az arborétumba tervezik. És arról is beszámoltunk, hogy három, ovisoknak való grundpályát akarnak építeni Három új, műfüves grundpálya épülhet óvodásoknak Szombathelyen 2018. December 08. 14:05 a városi sporttelepen.

A közgyűlés hétfő reggel kilenckor kezdődik, mi percről percre tudósítunk róla, és élőképben is közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet