Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jó nagyot javult megint Szombathely közbiztonsága

Erről is tárgyal a városi közgyűlés szerdán. És sok egyébről, például arról, hogy új focipálya lesz Zanaton. Előzetesünk.

A nyári szünet előtti utolsó ülésére készül a szombathelyi közgyűlés, az időpont kissé szokatlan. Nem is azért, mert a hónap közepére tették, ez így volt már az előző júniusokban is, hanem azért, mert csütörtök helyett szerda reggel kezdődik az ülés. Az okokat nem tudjuk, de tulajdonképpen nem is igazán érdekes.

Esélyegyenlőség, helyben

A lényeg, hogy ezt követően bő három hónapos szünet következik majd, egészen szeptember végéig. Persze, reális a lehetőség, hogy a nyáron rendkívüli ülést hívnak össze, ez olykor így is van, főleg, ha határidős ügyekben kell dönteni.

Ilyen most is lesz napirenden, mégpedig az IVS2 program, amit a hétvégén már részleteztünk 412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére 2013. June 16. 15:11 . Ha most nem születik meg a végső döntés, akkor mindenképpen lesz egy rendkívüli ülés, mivel a pályázatot július végéig be kell adni, és ehhez hatályos közgyűlési döntés kell.

Tulajdonképpen ehhez kapcsolódik egy másik napirendi pont is. A közgyűlés várhatóan elfogadja a helyi esélyegyenlőségi programot, ami – az előírások szerint – helyzetelemzésből és intézkedési tervből áll. Erre egyébként azért van szükség, mert az EU előírásai szerint több olyan pályázat is van, amelyen csak az esélyegyenlőségi programmal rendelkező önkormányzatok indulhatnak.

Javult a közbiztonság

Megint napirenden van a közösségi együttélés szabályairól szóló anyag, erről korábban már részletesen írtunk Az állami csajozásra is gondolnak 2013. May 28. 14:06 . Úgy tűnik, most fogadják el a végleges változatot. Ha ez megtörténik, egy kicsit megint belenézünk majd.

Meghallgatnak egy beszámolót a város 2012 évi bűnügyi helyzetéről. Erről a bűnügyi térkép kapcsán mi is értekeztünk Térképen a szombathelyi bűnözés 2013. June 13. 08:22 , a lényeg, hogy a rendőrség szerint folyamatosan javul a helyzet. Most csak egy adat, az ismertté vált bűncselekmények száma a 2011-es 3926-ról 2012-re 3545-re csökkent, ami 9,7 százalékos csökkenést jelent. A főbb adatokra később visszatérünk, megvárjuk a képviselők reakcióit.

Várhatóan elfogadják a Nyugat-magyarországi Egyetemmel és a TIT-tel kötendő együttműködési megállapodást is. És tárgyalnak az MMIK sorsáról Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma 2013. June 16. 19:27 is, sajnos, erről nincs előzetes anyagunk. Úgy tűnik, az új helyi buszmenetrend átalakítása is a végéhez közeledik, most bólint rá a sokadik változatra a közgyűlés.

Focipálya Zanaton

Nagyon sok ingatlanügyről döntenek, van, amit eladnak, van, amit bérbe adnak. A zanatiak pedig futballpályát szeretnének építeni a TAO-pályázat segítségével. Ez a látványsportokat támogató alap, Szombathely erre alapozva akar új csarnokokat építeni a Haladás-pálya mellett. Zanat azt kéri, hogy a város vásárolja meg az ehhez szükséges területet, ami 2,3 millióba kerül. Várható, hogy a közgyűlés támogatja majd a zanatiak kérését.

Persze, jó néhány egyéb ügy is napirenden lesz, a nyilvános ülésen összesen 45 napirendi pont van, ami akár még bővülhet is. A zárt ülés sem lesz rövid, a nyilvánosság kizárásával tárgyalnak többek között a Fő téri élelmiszerbolt helyiségeinek eladásáról, a SZOVA vezérigazgatói pályázatairól Kirúgták a SZOVA vezérigazgatóját 2013. March 29. 10:05 , és ismét lesz a rejtélyes Egyéb személyi ügyek nevű pont, ami általában kirúgást vagy kirúgásokat jelent a hivatalból vagy önkormányzati intézményekből.

A zárt ülésről csak az ülést követő sajtótájékoztatók után tudunk beszámolni, a nyilvános részt viszont a megszokott módon, online blogban és élőképben is közvetítjük. Kezdés szerda reggel 9 órakor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

412 millió a szombathelyi Óperint utca környékére

Cigányozással fűszerezett vitát hozott az egyik épület felújítása, most megmutatjuk a komplett tervet.

Szombathelyi kísértetház: az MMIK régen és ma

Lesz még feltámadás? A 33 évvel ezelőtti építkezésről készült fotókat, izgalmasabb életképeket mindenesetre beszkenneltük. Íme!

Térképen a szombathelyi bűnözés

A rendőrség bűnügyi térképe megmutatja, hol kell vigyázni, és hol dőlhetünk nyugodtan hátra. Hol a legtöbb a lopás, betörés, személy elleni erőszak?

Az állami csajozásra is gondolnak

Ha nincs hely az óvodákban, átírják a számokat. Vitorlásokat vesznek a Csótóra, és tánctermet építenek. Közgyűlési előzetesünk Szombathelyről.

Szombathelyi kisbolt-sirató - bezárt közértek nyomában

Megszámoltuk, a Fő téren és környékén hány – egy éve még működő kisboltot - találunk zárva. Önöknek hiányoznak? Szavazzanak!

Kirúgták a SZOVA vezérigazgatóját

A tegnapi közgyűlés zárt részében indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztették Németh Gábort.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra