Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szinten tartás költségvetése

Nem lesz pénz fejlesztésekre, de Szombathely nullszaldós lesz jövőre. Közgyűlési előzetesünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pontosan 40 pont szerepel a csütörtöki nyilvános ülés napirendjén, úgyhogy ez az ülés sem lesz rövid menet. Kezdjük egy megállapítással: pénzügyileg a város sem jól, sem rosszul nem járt azzal, hogy az állam vette át az iskolákat. Ami, persze, nem így van teljesen, hiszen az iskolaépületek (a szakközépiskolák kivételével) működtetése, karbantartása továbbra is a város feladata.

Nulla működési hiány

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

De, mivel már nem a város fizeti a pedagógusok bérét, és nem a város irányítja az oktatást, csökkent a központi támogatás, mégpedig 1 milliárd 683 millióval. A város kiadásai is csökkentek természetesen, mégpedig 1 milliárd 878 millióval. Így akár pozitív szaldóval is kijöhetett volna az önkormányzat az átalakításból, de közben volt megyei intézményeket (múzeumok, könyvtár, stb.) is el kell tartani, ami 183 millióba kerül.

Vagyis, a változások egyenlege plusz 12 millió az önkormányzat számára. Ami nem jelentős összeg, úgy is lehet mondani, hogy nullszaldós a dolog.

A közgyűlés elkezdi a jövő évi költségvetés tárgyalását is. Egyelőre koncepcióról van szó, de néhány alapelvet már rögzítenek. Így például azt, hogy jövőre nem lehet költségvetési hiány. Ez a terv egyébként már évek óta érvényes. Azt is meghatározzák, hogy plusz feladatokra csak akkor fordíthatnak összegeket, ha a kötelező feladatok ellátása után marad pénz. Ez sem újdonság, ráadásul törvény írja elő.

Mindenhol megszorítanak

És azt is, hogy reális bevételekkel kell számolni. Ez meg logikus, de az elmúlt években nem nagyon sikerült, ugyanis rendre túltervezték azt, hogy mekkora bevétele lesz a városnak vagyonértékesítésből. Több olyan ingatlan vételárával is számoltak, amelyet azóta sem sikerült eladni. Most is kijelölnek eladásra vagyonelemeket, de erről később.

A koncepcióban így a működési bevételeket és kiadásokat ugyanakkora összeggel, 13 milliárd 220 millióval számolják. Viszont ezen belül szinte minden terület támogatása csökken az idei évhez képest. Oktatásra 100 millióval, kultúrára 380 millióval, egészségügyre 27 millióval, útkarbantartásra 100 millióval szánnak kevesebbet, mint az idén. Ezek csupán kiragadott számok, de sorolhatnánk tovább a megszorításokat. A működésre összesen 1 milliárd 660 millióval jut kevesebb jövőre.

Fejlesztésekre viszont szinte semmi. Sem az oktatásban, sem a kultúrában, egészségügyben, szociális ágazatban, gyermekvédelemben sem. Ennek oka pedig az, hogy nem lesznek bevételek a fejlesztésekhez. Míg az idén 3 milliárd fejlesztési bevétellel számoltak, ez jövőre csupán 98 millió lesz.

IVS-ek

Eközben csökken a város hiteltörlesztésének összege is, az idén 2,3 milliárdot kell törlesztenie a városnak, ehhez 1,8 milliárdnyi új hitelt kell felvenni. Jövőre 1 milliárd 258 milliót kell majd kifizetni a törlesztésekre. De ahogyan írtuk, ez még csak koncepció, novemberben és decemberben folytatják a munkát, várhatóan januárban lesz az újabb fordulója a tárgyalásnak.

A közgyűlés foglalkozik mindhárom IVS-programmal. Az IVS1 Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost 2012. November 17. 16:04 (Főtér környékének felújítása) végrehajtásáról hallgatnak meg beszámolót, az IVS2 Ez áll a szombathelyi Óperint 18. felújítása mögött 2013. July 02. 12:11 (Óperint utca környékének felújítása) és az IVS3 724 millióból lesz új városliget Szombathelyen 2013. October 15. 16:53 (Csónakázó tó és Emlékmű környéke) kapcsán pedig döntéseket hoznak a támogatási szerződéssel kapcsolatban.

Nincs pénz a kastélyra

A közgyűlés több együttműködési megállapodást is módosít, főként az elmúlt hónapok változásai miatt, de egyéb ügyeket is tárgyalnak. Például várhatóan lemondanak a Szent István király utcában lévő, ún. Szegedy-kastély elővásárlási jogáról. Az épület műemléki védettség alatt áll, a városnak így elővásárlási joga van, pénze viszont erre nincs. A kastély tulajdonosa augusztusban eladta az épületet egy budapesti székhelyű kft.-nek 35 millióért, a szerződés azonban csak akkor lép életbe, ha az önkormányzat lemond jogairól.

Említettük már, hogy újabb vagyonelemet jelölnek ki értékesítésre, ez most a Kolozsvári úti, ún. építők pályája. A területen korábban társasházat építettek, a sportpályát most a zanati futballcsapat használja. Zanaton azonban új pályát építenek, a terület egy részét a Falco-gyár akarja megvásárolni, azzal a céllal, hogy azon faanyagot tároljon. Az értékesítést azonban csak versenytárgyalással lehet lebonyolítani, ennek kiírásáról dönt most a közgyűlés.

A szombathelyi közgyűlés ülése csütörtök reggel 9 órakor kezdődik, az ülést a szokásos online módon, illetve élőképben is közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

724 millióból lesz új városliget Szombathelyen

Ennyi a pályázati támogatás, csak keveset kell hozzátenni saját zsebből. Hét új elemet hoznak ki belőle.

Ez áll a szombathelyi Óperint 18. felújítása mögött

Igen, a háttérben valóban van egy megállapodás. Meg is mutatjuk, miről szól.

Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost

Közben Hende Csaba bejelentett: a város megkapja a MÁV-ingatlanokat, és lesz pénz, sok mindenre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés