Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

724 millióból lesz új városliget Szombathelyen

Ennyi a pályázati támogatás, csak keveset kell hozzátenni saját zsebből. Hét új elemet hoznak ki belőle.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tervek már nem újak, de aktualizálták őket – hallottuk a nyertes pályázatot bejelentő sajtótájékoztatón. Valóban nem, régóta szó van már az új városligetről, ami a városfelújítás harmadik lépcsője lesz, ez az IVS (Integrált Városfejlesztési Stratégia) harmadik része.

Az EU programjai

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az első volt a Főtér környékének felújítása Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost 2012. November 17. 16:04 , a második az Óperint utcához köthető szociális célú felújítás Ez áll a szombathelyi Óperint 18. felújítása mögött 2013. July 02. 12:11 , aminek az indulását alig néhány napja jelentették be a helyszínen. Ezek azok a programok, amelyeket alapvetően az Európai Unió finanszíroz, és évekkel ezelőtt jelentették be őket.

Közös jellemzőjük, hogy minden programban kijelölt célra lehetett pályázni, és a cél alapján dőlt el, hogy mekkora önrészt kellett a támogatás mellé tenni. Az IVS1 Mehet a belváros felújítása – A szombathelyi közgyűlés második szakasza 2009. October 30. 14:21 a történelmi belvárosok felújítását célozta, így újultak meg a Fő tér környéki utcák Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város 2008. September 17. 19:42 , és például a Kőszegi utca épületei is. Ehhez – projektelemektől függőn – 10-30 százalék önerő kellett.

Az akcióterv térképe
Az akcióterv térképe
Nyugat.hu

Az IVS2, az Óperint utca környékének felújítása szociális célú, ezért ehhez nem kellett önerő. Az IVS3-ról is írtunk már, ennek célja a sport és rekreációs övezetek felújítása, új elemekkel való feltöltése, a hét projektelemből csupán egy igényel önerőt.

Új híd, új kikötő, rendezvénytér

A részletekről Puskás Tivadar polgármester számolt be. Az IVS3 során felújítják a Csónakázó tó környékét, rendezvényhelyszínt alakítanak ki és új csónakkikötőt építenek. Új hidat vezetnek a szigetre, ezen akadálymentesen is lehet majd közlekedni. Új látványelemeket kap a sétaút, és új burkolatot a tó körül vezető futópálya.

Sajtótájékoztató a városliget felújításáról
Sajtótájékoztató a városliget felújításáról
Bonyhádi Zoltán

A sziget felújítását is folytatják, ott újabb rendezvényteret alakítanak ki. Az Emlékmű környékén parkolókat építenek, és alkalmassá teszik rendezvények megtartására. A projekthez tartozik a Mesevár óvoda külső és belső felújítása, valamint az Illés Akadémia bővítése és korszerűsítése is. Ez utóbbi az a projektelem, amihez önerő kell, 33 százaléknyi, ami 24,4 milliót jelent.

A túlsó parton lesz az új csónakkikötő
A túlsó parton lesz az új csónakkikötő
Bonyhádi Zoltán

A teljes programhoz 724 milliós támogatást nyert a város, ami – ha hozzá vesszük az Illés Akadémiára fizetendő 24,4 milliót – elég is a teljes kivitelezésre. És még arra is, hogy az így kialakított rendezvénytereken programokat szervezzenek, legalábbis, amíg az összegből erre szánt 13 millió tart.

Sorra kerül az egész városrész

Lazáry Viktor alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a most bejelentett felújítások benne vannak a városvezetés ciklusprogramjában. Az elképzelések között szerepel – évek óta, jegyezzük meg -, hogy megújítják az uszodát, a Sportligetet Svájci frankból épül szálloda a Sportligetben? 2012. November 05. 08:56 , a múzeumfalut, és környéküket is, ide értve a Haladás-pálya és a Claudius Hotel közti területet is. A Haladás-pálya kormányzati forrásból épül újjá Hali stadion: "Örülni kell, hogy ezt valaki elintézte" 2013. September 12. 14:18 , a többi elemre akkor kerül sor, ha lesz rájuk pályázati forrás.

Rendezvénytér lesz a szigeten
Rendezvénytér lesz a szigeten
Bonyhádi Zoltán

Lazáry kijelentette, így nem a pályázatok megjelenésekor kell tervezgetni, és közben be lehet emelni a felmerülő igényeket is, így került bele az IVS3-ba az Illés Akadémia és a Mesevár óvoda.

A végén még megtudtuk, hogy a most bejelentett felújítások jövő tavasszal, márciusban indulnak, és 2014 végére be is fejeződnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hali stadion: "Örülni kell, hogy ezt valaki elintézte"

Méghozzá a miniszterelnök úr - mondta Hende Csaba miniszter a sajtótájékoztatón, megkezdték a felmérését, a tervekbe a lakosság és az ellenzék is beleszólhat.

Ez áll a szombathelyi Óperint 18. felújítása mögött

Igen, a háttérben valóban van egy megállapodás. Meg is mutatjuk, miről szól.

Megint átadták a felújított szombathelyi belvárost

Közben Hende Csaba bejelentett: a város megkapja a MÁV-ingatlanokat, és lesz pénz, sok mindenre.

Svájci frankból épül szálloda a Sportligetben?

Öt éve tervezik a szombathelyi Sportliget felújítását. A politikusok türelmesek, a beruházó svájci tőkére számít, és ígéri, hogy jövőre elindul az építkezés.

Mehet a belváros felújítása – A szombathelyi közgyűlés második szakasza

Pengeélen táncolt a belváros felújítási programja a Germinal Egyesület és a fideszes tiltakozás miatt. Megoldották a dolgot, de így is éjfélig ültünk a városháza nagytermében.

Megújulnak a szombathelyi Főtér környéki utcák, épületek – 900 milliós támogatást kapott a város

Hat nagyváros, köztük Szombathely terveire bólintott rá a kormány szerdán. Folytatódik a Főtér felújítása, a Savaria mozi új külsőt kap, parkolókat is építenek a belvárosban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés