Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy óvodára, kerékpárútra, önkormányzati lakásokra költött eddig Szombathely a Schaeffler-beruházás bevételéből

2,2 milliárd forint jött be az ingatlaneladásból, mintegy 200 milliót költött el ebből a város.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokat írtunk már az önkormányzati közbeszerzések furcsaságairól, arról, hogy a vállalkozók felülárazzák Túlárazott, alultervezett közbeszerzések miatt álltak le fontos szombathelyi építkezések, felújítások 2019. March 16. 17:10 az ajánlataikat. Abban bíznak, hogy az önkormányzat úgyis kiegészíti majd a keretet, mert érdeke, hogy elkészüljön az adott beruházás.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Tényleg sok építkezés, felújítás maradt el vagy csúszott sokáig a befejezés a túlárazott közbeszerzések miatt, csak két példa: a városháza és a Gothard-kastély Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 tervezett felújítása.

Persze, nem mindig a túlárazás az oka, ha plusz pénz kell egy felújítás befejezéséhez. Az utóbbi években jelentős mértékben emelkedtek az építőipar árai, és a pár évvel elkészült tervek nem mindig a valós értéket mutatják.

A Szabadságharcos utcai lakások eső üteme, azóta ez a munka befejeződött
Józing Antal

Öt ilyen felújítás befejezéséről döntött a múlt héten a közgyűlés.

 • A Szabadságharcos utca 4. szám alatti lakások Félmilliárd forint EU-pénz elköltése után is csak udvari vécé jutott a szombathelyi önkormányzati bérlakásokba 2019. April 02. 18:24 felújítása régóta zajlik, most a 2. ütem kezdődne, viszont a közbeszerzési pályázatra érkezett legolcsóbb ajánlat bruttó 7 098 659 forintról szólt. A pénzügyi keret viszont csak bruttó 4 196 277 forint, így bruttó 2.902.382 forint hiányzik a felújításhoz.
 • A Gazdag Erzsi óvoda felújítására nettó 65 999 417 forint volt a legolcsóbb ajánlat, ez viszont 25 327 604, azaz bruttó 32 166 057 forinttal több, mint amennyi pénz van rá.
 • A Vadvirág óvoda felújítására a legkedvezőbb ajánlat nettó 2 965 381 forint volt, a hiányzó fedezet nettó 1 037 409, azaz bruttó 1 317 510 forint.
 • A Pipitér óvoda
  Tánczos Mihály
 • A Maros és Pipitér Óvodák épületeinek energetikai felújítást terveztek. A beérkezett legalacsonyabb ajánlat összege bruttó 274 441 064 forint, a rendelkezésre álló fedezet bruttó 208 731 413 forint, vagyis bruttó 65 709 651 forint kell a befejezéséhez.
 • Ezek a felújítások megkapják a hiányzó összegeket, különben nem sikerül befejezni azokat, és a pályázaton nyert támogatásokat is elveszíti a város.

  A forrás a Schaeffler tavaly bejelentett nagyberuházásából 23,5 milliárd forintért robotizált óriásgyárat épít Szombathelyen a Schaeffler 2019. November 28. 14:26 származó bevétel. Az önkormányzat a cégnek 2,2 milliárdért adta el az új ipari parkban az infrastruktúrával ellátott területet. Ezt a pénzt az idei városi költségvetésben az út-, híd-, járda-, játszótér-felújítási keretbe tették, de most kénytelenek voltak hozzányúlni.

  Épül a Schaeffler-gyár
  Facebook/Schaeffler

  És nem csak az öt felújítás összesen 102 095 600 forintos hiányzó költségét egészítik ki ebből a keretből, innen fizetik a zanati kerékpárút befejezését is. Aminek a tervezése 20 millió forint, a megépítésének költségeit most 150 millióra teszik, de biztos, hogy ennél több lesz.

  Így közel 200 millió forintot költenek el a Schaeffler-beruházás 2,2 milliárdos önkormányzati bevételéből, de ebből önkormányzati lakások, plusz négy óvoda újul meg és teljes hosszában megépül a Zanatra vezető kerékpárút.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés