Több mint 30 milliárd forintról dönt idén a szombathelyi önkormányzat

Elfogadta a költségvetési rendeletet a közgyűlés.

Hosszú vita után elfogadta Szombathely 2024-es költségvetését a közgyűlés. A költségvetésről nemrég Horváth Attila illetékes alpolgármesterrel készítettünk podcastot Több mint 30 milliárd forint sorsáról döntenek a jövő csütörtökön a szombathelyi képviselők February 23. 19:00 .

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester a napirend tárgyalásának elején bejelentette, hogy a szakmai bizottságokban minden képviselő megszavazta a költségvetést, és módosító javaslat sem érkezett.

Nemény András polgármester emlékeztetett rá, hogy a ciklus elejétől komoly nehézségekkel kellett szembenézniük, tavaly az energiaválsággal kellett megküzdeni. Ismét a gondoskodást emelte ki, mint szerda délután, a Szombathelyi Konzultációs Fórum Mit szólnak az önkormányzat cégei, intézményei ahhoz, hogyan költik el a város pénzét? February 28. 18:01 ülésén.

800 millió útfelújításra

Mint mondta, fontos szempont volt a zöld város program folytatása, ezért folytatódik az ezer fa program. Megemlítette a szénmonoxid-érzékelők beszerzését, az érzékelők mér mentettek életet - mondta.

Kiemelt cél az útfelújítás, amire idén 800 millió forintot fordítanak, és a hagyományos programokat is tovább viszik - tette hozzá a polgármester.

Közben nagyon megemelkedett a közétkeztetés és a tömegközlekedés ára, utóbbi a sokszorosára, közben óriási nőtt a szolidaritási adó, az idén 3,6 milliárd forintot kell befizetni.

Választási költségvetés?

Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője szerint választási költségvetést állítottak össze, ami osztogatásból áll. Kijelentette, a nyugdíjasok valós támogatása az inflációkövető nyugdíj, és nem az egyszeri tízezer forint, ami szerinte szavazatszámlálás. Kijelentette, nem volt egyeztetés a költségvetésről, pedig ezt ígérték.

A költségvetés hosszú, de indulatmentes vitát hozott, a tapasztalatok szerint nincs két olyan képviselő, akik teljesen egyformán osztanák el a város rendelkezésre álló pénzt.

A város egyébként idén 31 milliárd forintból gazdálkodik, közel 12 milliárd a saját bevétele, 3,6 milliárd forintot kell befizetni szolidaritási adóként.

Az idén nincsenek megszorítások, és jelentős béremeléseket hajtanak végre a közszférában.

A költségvetési rendeletet a közgyűlési többség elfogadta, a Fidesz nemmel szavazott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet