Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely nem eszi olyan forrón a kormány 1,2 milliárdos segélycsomagját

Egyelőre még meg sem érkezett a pénz, de nem ez a legnagyobb bizonytalanság.

„Nem” – közölte röviden és tömören a szombathelyi polgármesteri hivatal, amikor afelől érdeklődtünk, hogy megérkezett-e a Hende Csaba által bejelentett Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre July 07. 15:42 1,2 milliárd forintos kormányzati „segélycsomag”.

Mint emlékezetes, a fent említett pénzt a kormánypárti országgyűlési képviselő a múlt héten egy sajtótájékoztató keretében ugyanis bejelentette, hogy a város 1 milliárd 205 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési támogatást kap a kormánytól.

Az összeg öt nagyobb tételből áll össze:

Fejlesztési projekt Kedvezményezett Támogatás összege (Ft) Szakpolitikai felelős
Belterületi útfejlesztések Szombathely Város Önkormányzata 435 000 000 belügyminiszter
Gyöngyös-patak hídrekonstrukció Szombathely Város Önkormányzata 130 000 000 belügyminiszter
Zanati kerékpárút fejlesztése Szombathely Város Önkormányzata 300 000 000 innovációért és technológiáért felelős miniszter
A Vásárcsarnok környékének rekonstrukciója, kapcsolódó parkolók kialakítása Szombathely Város Önkormányzata 220 000 000 belügyminiszter
Víztorony és környezetének fejlesztése II. ütem Szombathely Város Önkormányzata 20 000 000 belügyminiszter

A sajtótájékoztatón Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre July 07. 15:42 az kiderült, hogy a Markusovszky utcában lévő Gyöngyös patak hídjáról van szó, a víztorony esetében pedig a KRESZ-parkról.

Hende Csaba még ennyit tette hozzá:

„Az összeg rendelkezésre áll és akár már holnap elindulhatnak ezek a beruházások. Én, jelentem, a magam munkáját elvégeztem és bízom abban, hogy az ősz folyamán valamennyi beruházás meg tud indulni. Ez tehát tény, ez a pénz oda van ítélve, meg van szerezve”

Lapunk megtalálta a Magyar Közlönyben a vonatkozó kormányhatározatot, de részleteket ott sem találtunk, így a városházához fordultunk kérdéseinkkel.

Így derült ki, hogy az összeg még nem érkezett meg a számlára, de nincs okunk kételkedni, hogy előbb-utóbb ez megtörténik.

De nem ez a legnagyobb bizonytalanság.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyes tételek pontosan mit is takarnak, például melyik utcákat fejlesztik, mit jelent pontosan a vásárcsarnok környékének rekonstrukciója vagy a zanati kerékpárút fejlesztése.

Mindezek majd az illetékes minisztériumokkal történő támogatási szerződésekből derülnek ki, ahogy az is, hogy milyen ütemezéssel és határidőkkel lehet számolni – tudtuk meg.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy az összes beruházásnál közbeszerzést kell majd kiírni, ami – és ezt már mi tesszük hozzá – alaposan megnyújthatja azt az idő, amíg a munkálatok valóban elkezdődhetnek.

Lapunk azt is kérdezte a városházától, hogy:

Van-e olyan tervezett beruházás, ami nincs az öt között, és nagyon fontos lenne?

A következő válaszokat kaptuk:

 • "A Markusovszky kórház melletti Gyöngyös-patak hídnál lényegesen rosszabb állapotban van a Szentkirály városrészen lévő Szent István király utcai híd, mely a kormány által is ismert hídfelújítási prioritási listán első helyen szerepelt, - míg a dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő úr által bejelentett felújítást érintő híd a 4. a sorban. A kormány és a képviselő úr számára is ismert, hogy jelenleg a Szent István király utcai híd a felújítása a legfontosabb prioritás ma Szombathelyen, ezt támasztja alá a nemrég elkészült hídvizsgálati jegyzőkönyv is."
 • "Az idén márciusban, a Balla György miniszteri biztossal történt találkozón (melyen Illés Károly, a szombathelyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője is részt vett) Nemény András polgármester azt kérte, hogy a piac- és a bölcsődeberuházásokra kifizetett csaknem 600 millió forintnyi önkormányzati önerőt a kormány fizesse ki, és ezt a pénzt inkább a működésre fordíthassa majd a város."
 • "Nemény András továbbá a találkozón kiemelte azt is, hogy 800 millió forintot fordítanánk az utak, járdák építésére, valamint felújítására, amit a kormány a központi költségvetésből támogathatna. Illés Károly korábban is azt hangoztatta, hogy "számíthatunk még támogatásra". Végül nem kapott Szombathely kormányzati kompenzációt."
 • "A Magyar Közlöny szerint 435 millió forint érkezhet úgy "belterületi útfejlesztésre", hogy ennek részletei egyelőre az önkormányzat előtt sem ismertek. A városvezetéssel nem egyeztetett előzetesen az összeg felhasználásáról a térség országgyűlési képviselője, de a kormány más képviselője sem. Természetesen számos útfejlesztés, felújítás vagy karbantartás szükséges Szombathelyen, melyet a Fidesz városvezetése alatt is el lehetett volna végezni. Bízunk benne, hogy a hamarosan megvalósuló útfejlesztésekkel utólagosan is kárpótolva lesznek a szombathelyi és a városon áthaladó közlekedők az elmúlt évek hiányosságaiért."
 • A hídvitáról és az 1,2 milliárdos támogatásról lapunk a közelmúltban tett közölt egy véleménycikket Baloldali és jobboldali hidak, osztottpályás közpénzek July 14. 18:59 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra