Baloldali és jobboldali hidak, osztottpályás közpénzek

„Itt valami tényleg nem stimmel” – mondja A tanúban Pelikán elvtárs.

Köztudomású, hogy vannak kormánypárti és vannak ellenzéki vakcinák. Egy valamirevaló Orbán-rajongó orosz vagy kínai oltóanyagot tolatott magának, amiket viszont egy valamirevaló ellenzéki került, mint ördög a tömjénfüstöt.

Így mennek a dolgok errefelé.

Vannak kormánypárti és ellenzéki városok, színházak, zenekarok, sportegyesületek és építőipari vállalkozások, és most Szombathelyen lettek kormánypárti és baloldali hidak.

Tegnap csekély három politikai szereplő szólalt meg a témában a városban, azt taglalva, hogy melyik hidat és miért kellene elsőként felújítani: a kormánypártiak szerint Fidesz: a Szent István-király utcai híd simán kijött volna a Safó-pénzből 2021. July 13. 16:17 a kórház előtti híd a nyerő, míg a városvezetés szerint Le kell zárni a Szent István király utcai híd egyik sávját Szombathelyen, mert balesetveszélyes 2021. July 12. 15:31 a Szent István király utcai.

Vannak a baloldali és a jobboldali vasalatok.
Mészáros D. Zsolt

Én meg piszkosul és naivan azt gondolom, hogy a fent említett esetben tök egyszerűen igazságot tehetnének azok, akik értenek hozzá (építészek, statikusok stb.), nem pedig a politikusok, akik valószínűleg abban jobbak, hogyan szerezzék meg szimpátiánkat és szavazatunkat.

Persze foglalkozhatunk naponta háromszor egy külvárosi híddal, ahogy tettük ezt kedden (1, Fidesz: a Szent István-király utcai híd simán kijött volna a Safó-pénzből 2021. July 13. 16:17 2, Tóth Kálmán a Szent István-király utcai hídról: Nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek… 2021. July 13. 20:38 3), Ungár Péter: Hende Csaba ott újíttat fel hidat Szombathelyen, ahol lak​ik 2021. July 13. 22:11 de az európai utazásaink élményei azt mondatják velünk, hogy egy cseppet előrébb viszi a történetet az a hozzáállás, amikor egy konkrét problémára konkrét választ adunk; mint mondjuk a bécsiek a városi hőségre. Komolyan veszik a hőséget – Bécsben pénzt adnak, ha valaki zöldet futtat a falra 2021. July 13. 14:28

Amúgy az egész politikai kommunikációs adok-kapok kiindulópontja, a Hende Csaba-féle bejelentés Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 és annak fogadtatása is nonszensz.

Azt sugallja, és mi elfogadjuk, hogy a város pénze az valamiféle ellenzéki pénz, míg a kormány pénze Orbán Viktoré és a fideszeseké. Ennek tükrében értékeljük a városi költségvetést, az ingyen parkolást és a kormányzati támogatást.

Holott egyszerűen arról van szó, hogy mindkét esetben a mi pénzünkről döntenek a politikusaink, és az egyetlen valamire való kérdés az, hogy milyen hatékonysággal és átláthatósággal teszik ezt. Hogy melyik zsebünkben van az adott összeg, az másodlagos, mert mindkét zseb a miénk.

Hogy egy megyeszékhely számára megoldhatatlan problémát jelent néhány Gyöngyös-híd felújítása, az szintén nonszensz, politikától függetlenül. Vagy éppen nagyon is függően.

Mindenesetre „itt valami tényleg nem stimmel” – foglalja össze a helyzetet A tanú című filmben Pelikán elvtárs.

És ha már itt tartunk: a Hende Csaba által bejelentett 1,2 milliárd sem a semmiből van, nem kormánypárti politikusok dobták össze, lecsippentve az uzsonnapénzekből, hanem a mi vérrel-verejtékkel kicsengetett adóforintjainkból, például a gyalázatos 27 százalékos áfánkból.

Arról nem is beszélve, hogy csak egyetlen nagy összeg van az ország nagykalapjában, ezt kell szétosztanunk, ide-oda húzni a takarót. Ami azt jelenti, hogyha egy nyírségi árvaházból hiányzik majd az 1,2 milliárd forint, annak nem tudunk maradéktalanul örülni, ha viszont ennyivel kevesebb megy valahol egy nokiás dobozba, akkor tényleg építsünk belőle hidat, foltozzunk ramaty utakat.

Egyébiránt innen jut eszembe, hogy annak idején Széchenyi István egyévi jövedelmét felajánlotta a Lánchíd építésre, aztán megalapította a Hídegyesületet. És lám, lett is belőle valami.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz: a Szent István-király utcai híd simán kijött volna a Safó-pénzből

Illés Károly frakcióvezető a helyszínen reagált a városvezetés tegnapi videójára.

Ungár Péter: Hende Csaba ott újíttat fel hidat Szombathelyen, ahol lak​ik

Mielőtt még azt hinnétek, hogy vége, itt a következő felvonás.

Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre

Lesz útfejlesztés és hídfelújítás, elkészül a zanati bicikliút, és megszépül a piac, meg a víztorony környezete is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény