Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen volt Szombathely a '60-as években

Lenin-szobor, karneváli tömeg, május 1-jei felvonulás, iseumi operaelőadás és csillogó táncverseny.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamis nosztalgiának is tekintheti, tekinthetné sorozatunk törzsolvasója mostani válogatásunkat. Ám a nosztalgia mögött inkább Szombathely elmúlt pár évben érzékelhetően lelassult fejlődése, a dinamizmusát vesztett polgáriasságnak óhatatlanul a múlt és annak prosperáló korszakai felé fordító természetes érdeklődése húzódik meg inkább.

A város több virágzó korszaka közül a mostani szombathelyiek közül is sokak számára emlékezetes az a lüktetés és gyarapodás, ami az 1960-as években köszöntött városunkra - sok helyütt mai napig meghatározva a városképet, sőt a kulturális-közösségi hagyományokat.

Képek a 60-as évekből
További képekért kattintson!
BDMK archívum

Ma már persze erősen kritikusan szemléljük az akkori idők lelkesedését. Látjuk a különféle rendezvények tömegeinek, színes tolongásának képei mögött a politikai szándék hamisságát. Ugyanakkor az akkori összefüggésében érdemes és kell kezelni az 1960-as évek mai szemmel tényleg elképesztő tempójú és mértékű gyarapodását, az építkezések és a mellé felzárkózó közösségi és kulturális hagyományok (pl. a Savaria Karnevál, a nemzetközi táncverseny, Varázsfuvola-előadások az Iseumban) tömeghatását.

Hiszen mindez egy korábban a nyugati határmentisége miatt erősen visszafogott, kissé karanténban tartott városban történt, amelynek polgári-középosztályi hagyománya is ezen körülmények között ébredt újra.

Képek a 60-as évekből
További képekért kattintson!
BDMK archívum

Nézegesse velünk az 1960-as évek Szombathelyének mai szemmel is magával ragadó kétarcúságát megelevenítő galériánkat! Amelyben egyszerre láthatja a Lenin-szobrot és a szolgáltató házat avató, a karneváli és május 1-jei tömeg hivatalos és köznapi arcát, az iseumi operaelőadás azóta bizonyára nagyszülőkké vált gyermekstatisztáit, vagy a táncversenyek nagyvilági stílust és eleganciát idevarázsoló pillanatait. Ez (is) volt Szombathely az 1960-as években...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Múltbanéző

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra