Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Városi legenda: Dől a szombathelyi víztorony!?

Pisa hasznot húzott a ferde toronyból, nekünk miért ne sikerülne? Még ha egyenes is.

Egy olvasónk a következő levelet juttatta el a nyugat.hu szerkesztőségébe.

Tisztelt Szerkesztőség!

30 éve élek a víztorony közelében. Az elmúlt napokban a volt Casino épülete mellett, a Gyöngyös patak partján haladva a torony felé arra lettem figyelmes, hogy a torony megdőlt balra.

A családomban másnak is feltűnt, anélkül, hogy én beszéltem volna arról, hogy ezt tapasztaltam. Talán érdekes lehet az Önök számára is.

Üdvözlettel
egy olvasó

Dől-e a a Brenner parki víztorony?
Ahogy Pisában a turisták, mi is pózerkedtünk
Mészáros Zsolt

Elsőként tudományos alapokra szerettük volna helyezni a dolgot. Felvetődött azért bennünk, hogy igazából ez nem is a mi dolgunk lenne, a KRESZ-parki víztorony tulajdonosának, a VasiVíz Zrt-nek vagy annak üzemeltetőjének, a SZOVA Zrt-nek kellene odafigyelnie erre az ipari műemlékre. De hát, mint tudjuk az úttörő ahol tud, segít, így irányba vettük a földmérő és geodéziai hivatalt, ahol érdekes tekintetekbe futottunk.

Magad Uram

Miután sikerült meggyőznünk a hivatalnokokat, hogy ez nem tréfa, komolyan érdekelne minket a víztorony és annak sorsa, érdemben is kaptunk választ. Egy komolyabb méréssel ezt ki lehetne deríteni, az azonban nem kevés pénzbe és időbe kerülne. Konkréten minimum fél év és máris adatot kapunk, hogy valóban dől-e a torony.

Kissé csalódottan, de mivel a víztorony az egyik szívügyünk Videóséta a szombathelyi víztoronyban 2010. September 06. 09:26 , így elszántan próbáltunk a legenda nyomába eredni. Jöhettek tehát a házi praktikák. Okostelefon, vízmérték és viszonyítás más épületekhez. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak annyira tudományos mint a fantomműtét, de abban bíztunk, hogy így is eredményhez jutunk. Nem csalódtunk.

Dől-e a a Brenner parki víztorony?
Az okos telefonnak hihetünk, vagy mégsem
Mészáros Zsolt

Olvasónk ugyanis csak és kizárólag a saját szemére hagyatkozott, a fair play alapján tehát mi is a szemünket használtuk. Elsőként a modern technika egyik legcsodálatosabb találmányát az okostelefont hívtuk mankóul. A digitális formában letöltött vízmérték azt mutatta, hogy a víztorony bizony vízben van.

De mivel mi nem hiszünk el mindent, amit a telefonunk mond, így a jó öreg vízmértéket, kőművesek barátját, belsőépítészek rémálmát vettük a kezünkbe. Távolról ez sem mutatott semmit, és bár tisztában vagyunk vele, hogy nem minden falfelület egyenes, azért tettünk egy próbát és oda nyomtuk a műszert a torony aljának. A buborék így is a két vonal között ragadt.

Nem maradt más hátra, ismét a távolba révedtünk és viszonyítási alapnak ezúttal egy másik épületet vettünk. A víztorony így is úgy állt egyenesen mint gimnazista fiúk műszere egy Michelle Wild dokumentumfilmre.

Méréseink nem feltétlenül tudományosak, ám több szempontból is megvizsgáltuk a felvetést és ha nem is 100 százalékosan, de azért kijelenthetjük: ez a legenda le lett rombolva.

Dől-e a a Brenner parki víztorony?
A lakóház mellett úgy néz ki nem dől a torony
Mészáros Zsolt

De ha turisztikai szempontból nézzük az esetet, lehet, jobb lenne terjeszteni, hogy van Szombathelyen egy ferde torony. Ezzel ugyanis nem csak a vendégforgalmat bővítenénk, de oly hosszú hányattatott sors után végre ismét lenne célja a KRESZ-parki víztoronynak. Ha már eddig az illetékesek csak az enyészetnek hagyták meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A rumi kastély titkai és elveszett fosztogatói

Kerestek itt már kincset, titkos alagutat.A kastélyt négyszer fosztották ki szervezetten, egy képkeretet hagytak meg csupán.

Titkos alagút Szentgotthárdról az országhatáron túlra

Évtizedek óta tartja magát a legenda, hogy egy alagút vezet a városból a Schössl hegyhez. Utánajártunk.

Nem hozott szerencsét a sárkány

Ismét városi legendát teszteltünk Szombathelyen, ezúttal misztikusabb vizekre, a szerencse tavaira evezve.

A kőszegi templom ráépült a szombathelyire

Újabb városi legendának jártunk utána. Olvasónk azt írta, hogy a kőszegi templom csúcsa egy vonalban van a szombathelyi székesegyház talpazatával.

Nem rövidebb, hosszabb a medence!

Leromboltunk egy szombathelyi városi legendát. A Fedett Uszoda 50 méteres medencéje nemhogy rövidebb, hosszabb. Íme a bizonyíték!

Videóséta a szombathelyi víztoronyban

A város egyik szimbóluma a Brenner parkban álló ipari műemlék. Hogyan működött, hogy néz ki belülről, és mit látni a tetejéről? Kövessen minket!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Városi legendák

Tovább az oldalra