Milliós támogatás kisvállalkozásoknak: Szombathelyen indult el a Magyar Multi Program

„Érezhető, hogy Németországban fordul a szél” – mondta lapunknak a helyettes államtitkár.

A gazdasággal foglalkozók már több évtizede mondogatják, hogy roppant egészségtelen a magyar gazdaság összetétele: hatalmas a szerepük a multinacionális cégeknek, miközben a közép- és kisvállalkozások nem képesek megerősödni és felvenni a tempót.

Egy korábbi írásunkban Nemcsak egészségtelen, de életveszélyes is Vas megye gazdaság szerkezete 2019. July 12. 08:52 kitértünk például arra, hogy miközben Vas megye 41 ezer vállalkozásának közül 97 százaléka (!) kisvállalkozás és hazai vállalkozások foglalkoztatják a munkaerő kétharmadát, addig a mindössze 0,4 százalékot kitevő nagyvállalatok generálják az összes árbevétel több mint a felét.

Az exportképes vállalkozások 90 százaléka pedig külföldi kézen van.

Ahogy a szakértő fogalmazott: „ Időzített bombán ülünk.”

Több ismert Vas megyei cégvezető jelent meg az eseményen
Józing Antal

Ebből a szempontból szükséges és nagyon is érthető, hogy az utóbbi időben bizonyos iránymódosítás tapasztalható a kormánykeréknél: a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tavaly év végén összerakta a magyar kkv-k 2030-ig tartó fejlesztési stratégiáját .

Ennek egyik központi eleme a Magyar Multi Program, amelynek országosan első helyszíne éppen Szombathelyen volt a Vas Megyei Ipar és Kereskedelmi Kamara szervezésében.

Kovács Vince a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg a rendezvényt
Józing Antal

„A nevével ellentétben a program nem a nagyvállalatok támogatásáról szól, hanem egy előzetes bizalom az ígéretes hazai mikró-, kis- és középvállalatoknak. Az a cél, hogy megtalálja a nagy növekedési potenciával rendelkező kkv-kat, nekik személyre szabott fejlesztési tervet készítsen, majd a terv megvalósításához jelentős összegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatást biztosítson” – mondta a helyszínen lapunknak Dobos Balázs projektvezető.

Dobos Balázs projektvezető és Szepesi Balázs helyettes államtitkár
Józing Antal

A pénzügyi támogatás cégre szabottan 50 és 340 millió forint között lehet.

A szombathelyi az első helyszín, amit még hét másik követ. Ezeken a tájékoztatókon az érdeklődők megismerkedhetnek a programmal, amire majd márciustól lehet regisztrálni. Most úgy tűnik, hogy több száz – nagyon különböző területeken dolgozó - vállalkozás is van Magyarországon, amely megfelel a kritériumoknak.

A hazai cégek három nagy kihívása

Az eseményen részt vett és beszédet mondott a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, akivel szintén sikerült néhány szót váltanunk.

Szepesi Balázs tavaly tavasszal úgy nyilatkozott, hogy „világgazdasági trendforduló, korszakváltás küszöbén állunk”, és most azt kérdeztük tőle, hol tart most ez Magyarországon.

A helyettes államtitkár válaszában elmondta: mindez még folyamatban van, a változásnak három dimenziója van.

Szepesi Balázs
Józing Antal

Először is a fizetések növekedése miatt a vállalkozásoknak növelniük kell a termelékenységet, hogy az ehhez szükséges pénzt előállítsák. A számok azt mutatják, ez sikerrel zajlik.

A második dimenzió a digitalizáció forradalma, amely rákényszeríti a cégeket, hogy működésüket, termelésüket, kapcsolattartásukat online is szervezze.

A harmadik nagy kihívás a generációváltás: számos magyar vállalkozás ügyvezetője öregszik és azon gondolkodik, hogyan adják tovább a céget. Az ITM már elindított egy ezt segítő programot, és „döbbenetes érdeklődést” tapasztaltak.

Változik a szélirány

Megkérdeztük azt is, Szombathelyen és környékén mennyire kell félni attól, hogy az Ipar 4.0, robotok megjelenése és járműipar bizonytalanságai miatt sokan elveszíthetik állásukat.

„Magyarországon nem abban a korszakban élünk, amikor attól kell félni, hogy nincs munka. Időleges problémák egy-egy szektorban előfordulhatnak, de a magyar gazdaság működése nagyon egészséges, a piaci turbulenciákat a jól felkészült vállalkozások majd kezelni tudják” – mondta Szepesi Balázs.

„Ami az autógyártást illeti, érezhető, hogy Németországban fordul a szél. Oda kell figyelni, hogy a szél ne kifújjon bennünket, hanem jó irányban induljunk el” – tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság