Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyi felsőoktatás: túl a holtponton

Jó hírek az egyetemről: a második legmagasabb ponthatárral lehetett bejutni a szombathelyi gépészmérnökképzésre, és a szombathelyi karokat többen jelölték első helyre, mint tavaly.
A felvételi nem csak a reménybeli egyetemi hallgatók, de felsőoktatási intézmények számára is meglehetősen izgalmas esemény. Ugyanis nem csak a diákok, de az intézmények is vizsgáznak ilyenkor. A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karainak keddi sajtótájékoztatója után kijelenthetjük: a helyi felsőoktatás az idén jobban vizsgázott, mint tavaly.

Emelkedő statisztika

Közel 1900 diák 3290 jelentkezést nyújtott be a szombathelyi karok képzéseire, azaz egy jelentkező több képzést is megjelölt a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karaira. Összesen 697 fővel indulnak az első évfolyamok szeptemberben, összesen 98 képzés.

A felvételizők közül 943-an első helyen jelölte meg a szombathelyi karok képzéseit, ez harminc százalékos emelkedés a tavalyi, 719 fő első helyes jelentkezők számához képest, és jócskán meghaladja a 2013-as adatokat is.

Vágvölgyi Bálint

- Sikerült elmozdulni a holtpontról – fogalmazott Balogh András, a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese. A kar iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés. A gépészmérnök-képzés sikeres volt, de ezen kívül a természettudományos tanár szakok iránt is nőtt a kereslet. Sláger a biológia, de a földrajz mesterképzésre (geográfus) is ötvenen jelentkeztek, így ez a szak elindulhat nappalin és levelezőn egyaránt.

Gépészmérnökképzés: minden hely elkelt

A gépészmérnökképzés jól debütált. Mind a nyolcvan helyet betöltötték, és nem hogy vadászni nem kellett a jelöltekre, de a műegyetem után itt volt a második legmagasabb a felvételi ponthatár. Ezt 299 pontnál húzták meg, de a felvett hallgatók átlagos pontszáma 346 pont volt. Ez visszaigazolja az akkreditációba fektetett energiákat, és a toborzás hatékonyságát. (Nem utolsó sorban pedig azt, hogy a hallgatók tudják, mire van a foglalkoztatóknak igényük, nem kell őket korlátokkal vagy kényszerekkel a pályára terelni.)

A duális gépészmérnök szak után a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzés indul a legnagyobb létszámmal az első évfolyamon az idén, erre 56 jelentkezőt vettek fel.

A pedagógusképzésre is nő a kereslet

A felvett hallgatók nagy része (42 százaléka) pedagógus képzésre jutott be. Dr. Antonio Sciacovelli, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja úgy értékeli ezt, hogy sikerül azt a missziót teljesíteniük, hogy a régióban tartsák a pedagóguspályára készülőket. A szakfejlesztést a továbbiakban is ezt határozza majd meg.

A NYME-n belül is jól szerepelt a két szombathelyi kar: a Szombathelyre felvettek száma az NYME-re felvételt nyert hallgatók több mint 30 százaléka. A 2014-ben normál felvételi eljárásban felvett 593 főhöz képest 104 fővel többen, összesen 697-en iratkozhatnak be Szombathelyre.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra