Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„2002 óta ez volt a legrosszabb önkormányzati ciklus”

A 2014 és 2019 közti időszakot is értékelték a frakciók a ciklus utolsó szombathelyi közgyűlése utáni sajtótájékoztatókon.

Igaz, hogy a ciklus utolsó közgyűlése Puskás Tivadar a ciklus beszámolójával búcsúzott a közgyűléstől 2019. September 26. 08:31 után a ciklus utolsó közgyűlése utáni sajtótájékoztatón voltunk, de az elmúlt öt évet csak ketten értékelték.

Elégséges osztályzat a városvezetésnek

Balassa Péter (Jobbik) kezdett, aki elégséges osztályzatot, azaz kettest adott a városvezetésnek és a polgármesternek. Szerinte Puskás Tivadar jó ember, de rossz politikus, aki a város érdekeinek képviselete helyett a Fidesz központi utasításait hajtotta végre.

Balassa kettes osztályzatot adott a városvezetésnek
Mészáros D. Zsolt

Mint mondta, Puskás híján van a vezetői képességeknek, a fejlesztéseknél sem tudta, mit kellene csinálni, csak teljesítette az utasításokat. Szombathely nagyon lemaradt a környező városoktól, itt sokkal rosszabb állapotban vannak az utak, a tömegközlekedés, a fejlesztésekben is hátrányban van a város - mondta.

Kijelentette, látványberuházások zajlottak Szombathelyen, a városvezetőket csak a szalagátvágások érdekelték, a lakossági igényeknek nem tudtak megfelelni. Balassa kiemelte, hogy január 8., az új többség megalakulása óta az ellenzéknek lehetősége volt megmutatni, ők hogyan vezetnék a várost, október 13-án a választópolgárok eldönthetik, melyik utat választanák.

Balassa szerint október 13-án hitelességi választás lesz Szombathelyen, de megjegyezte, Balázsy Péter, a Fidesz polgármester-jelöltje kifejezte, hogy Puskás Tivadar munkáját akarja folytatni, de Szombathelynek teljesen más városvezetésre van szüksége.

Óriási feszültségek

Molnár Miklós (Pro Savaria) azt mondta, 2002 óta ez volt a legrosszabb öt év, soha ilyen gyenge nem volt a döntések előtt a politikai előkészítés, mint ebben a ciklusban. Óriási feszültségek feszültek a frakciók között, a háttérben az együttműködés és az előkészítés helyett saját szándékok és akaratok érvényesítése zajlott.

Kijelentette, még a 2010 és 2014 közti ciklus is jobb volt szakmai szempontból.

Molnár megjegyezte, a ciklus utolsó közgyűlésén is látszott a szakmaiatlanság, fontos ügyeket nem vettek napirendre. Ilyen például az önkormányzati cégek első féléves beszámolója, márpedig több cégnél is vannak problémák, így azokat áthárítják a következő közgyűlésre. Szükség lett volna a költségvetés módosítására is, ezt sem tették meg.

Molnár Miklós szakmaiatlanságról beszélt
Mészáros D. Zsolt

Így kétséges, hogy valós lesz-e az átadás-átvétel. Hozzátette, az is hiba volt a ciklusban, hogy mindig csak a fejlesztésekkel foglalkoztak, sokszor megtörtént, hogy bejelentettel valamit, aztán nem lett belőle semmi. Közben az emberek mindennapjait érintő ügyekkel nem foglalkoztak.

A Fidesz továbbra is kiáll Hende Csaba mellett

Persze, a csütörtöki közgyűlés legnagyobb port felverő határozata is szóba került. Megírtuk, hogy a Fidesz tiltakozása az Éljen Szombathely-frakció, Balassa Péter, Molnár Miklós és Koczka Tibor szavazataival a közgyűlés elfogadott egy határozatot A szombathelyi közgyűlés határozatban ítélte el Hende Csaba hazaárulózós performance-át 2019. September 26. 13:53 , amiben elítélték Hende Csaba hétfői hazaárulózós performance-át.

Illés Károly szerint Nemény hazaárulózott
Mészáros D. Zsolt

A Fidesz sajtótájékoztatóján Illés Károly alpolgármester megismételte Hende Csaba közgyűlésen elmondott szavait, azt, hogy Hende ilyen kijelentést nem tett. Ellenben Nemény Andrással, aki 2016-ban egy sajtótájékoztatón hazaárulást emlegetett.

( Ebben a cikkünkben Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban? 2019. September 26. 17:53 meghallgathatja, mi is történt a hétfői Fidesz kampánygyűlésen. Sz. J.)

Lendvai Ferenc szerint kettős mércéről van szó, Hende Csabát elítélik olyanért, amit nem is mondott, Nemény hazaárulózását viszont elfogadják.

Lendvai Ferenc kettős mércét emlegetett
Mészáros D. Zsolt

Egy hazaáruló munkáját köszönte meg Puskás Tivadar?

Nemény András viszont szomorúnak nevezte az esetet, amihez hasonló még nem fordult elő Szombathelyen. Hende egy önkormányzati képviselőt vádolt hazaárulással, ezzel gyűlöletet keltett és uszított. Ezzel akár az ő személyes biztonságát is kockáztathatja - mondta Nemény.

Hozzátette, egy normális európai politikus ilyet nem tehet meg, ha megteszi, azonnal távoznia kell a politikából. Nemény szerint szomorú, hogy a Fidesz jelen lévő polgármester-jelöltje semmit sem tett, elékeztetett rá, hogy a II. világháború bebizonyította, hova vezethet az ilyen uszítás.

Nemény András arra utalt, hogy Hende Csabának távoznia kellene a politikából
Mészáros D. Zsolt

Megjegyezte, a közgyűlésen a polgármester minden képviselőnek emléklapot és emlékérmet adott át, ezeken megköszönte a városért végzet munkát. Nemény feltette a kérdést, hogy akkor Puskás Tivadar hazaárulónak köszönte meg a közös munkát?

Kijelentette, az ellenzék sokszor fogalmazott meg kritikát a városvezetéssel szemben, de emberi mivoltában senkit sem aláztak meg soha. Ezért hozták a határozatot A szombathelyi közgyűlés határozatban ítélte el Hende Csaba hazaárulózós performance-át 2019. September 26. 13:53 , amit a Fidesz képviselői nem szavaztak meg, ezzel kifejezték, hogy egyetértenek Hendével.

Ez Hende Csaba kétségbeesett védekezése

Megkérdeztük Neménytől, hogy valóban hazaárulózott-e 2016-ban, mert a Fidesz most őt vádolja ezzel. A frakcióvezető szerint a kijelentést kiragadták a szövegkörnyezetből, ő azon a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szándékosan nem emelik a munkabéreket, és így nem csábítják haza a külföldön élő munkavállalókat. Ő ezt a tevékenységet nevezte gazdasági hazaárulásnak.

Nemény hangsúlyozta, ő egy jelenséget írt le, most a kormány 450 millió forintot szán arra, hogy külföldi munkavállalókat hozzon az országba. Ami nem segíti a magyarok bérének növekedését, és ez az ország érdekei ellen van. Kijelentette, ez az egész Hende kétségbeesett védekezése, miután az egész országban híre ment az ő hazaárulózós jelenetének.

Ingatlanmutyi vagy milliárdos haszon?

Balassa Péter a zárt ülés utolsó napirendi pontjáról is beszélt részletesen. Mivel zárt ülésről volt szó, ezért csak annyit mondott, hogy az északi ipari terület egyik ingatlanját akarják eladni, milliárdos üzletről van szó. A jobbikos képviselőnek az a furcsa, hogy csak egy ingatlanbecslést végeztek, és nagyon gyorsan fogadtatták el a pályázati kiírást a közgyűléssel.

Balassa szerint a ciklus egyik utolsó döntésekor összeborult a Fidesz és az MSZP, és nem érti, hogy a távozás előtt álló Puskás Tivadar miért adta ehhez a nevét.

Nemény András erről azt mondta, a bizottsági ülésen tárgyaltak az ügyről, most a pályázati kiírásáról határoztak, a pályázatot az új közgyűlés fogja értékelni.

Illés Károly szerint viszont a város jövőjét pozitívan befolyásoló ügyről van szó. Az iparterületen egy vállalkozás akar területet vásárolni, milliárdos értékben. De hogy ne döntsenek az új közgyűlés helyett, Puskás Tivadar ezt a határozatot már nem írja alá, a következő polgármester pedig mérlegelheti az ügyet. A pályázat értékelése amúgy is a következő közgyűlés feladata lesz.

Molnár Miklós erről annyit mondott, hogy nem vett részt a szavazásban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra