Megkapó szombathelyi lépcsőházak - Király utca 5.

Új sorozatunkban szombathelyi lépcsőházakba tekinthetnek be olvasóink. A panelt mellőzzük, a szépeket, régieket és érdekeseket egyaránt keressük.

Szombathely belvárosában, azon belül is a lakóépületekben járva érdekes, szép és lepusztult lépcsőházakba botlik az ember, úgy gondoltuk körbenézünk milyen a kínálat s ezeket megosztjuk olvasóinkkal. Helyenként akadnak szépek, helyenként akadnak érdekes avagy régies részleteket rejtők, illetve sajnos többségben vannak az egykoron szép, de mára már lepusztult vagy az évek apró "modernizálásaitól" jellegtelenné vált lépcsőházak.

Elsőként a Király utca 5. alatti lépcsőházba pillantottunk be, ez az egyik a szebbek közül. Az utcában még több helyen megtalálható az utcafronti részen ez a régi típusú kapucsengő, mert hogy ez még nem az a beszélgetős fajta. A bejáraton a kapu nyitására igénybevehető személy, egykori bizonyos Rezső, Bajcsy-Zsilinszky utcában lakó házfelügyelő.

Király utca 5. lépcsőház
Az utcáról látható elemek
Garai Antal Atom

A lépcsőházba érve már az új típusú postaládákat látjuk a falon, egyik másik kopottas, nyitva van, s akad egy fedél nélküli is. Egyből díszes minták a padlón, nekünk igazán ez tetszik a legjobban, s aztán a kissé ívelt lépcsőt szegélyező korlát, irány az emelet.

Király utca 5. lépcsőház
Ma már ilyet nem sokan csinálnak
Garai Antal Atom

A lépcsőn felérve gangra érünk, egy ívekkel cifrázott korlát választ minket el a mélytől.

Király utca 5. lépcsőház
Délutáni árnyékok a gangon
Garai Antal Atom

A lépcsőkön tovább haladva egy emelettel feljebb ugyanezen látvány fogad, letekintve viszont kirajzolódik, hogy nem csigalépcsőről van szó, de íveltsége miatt részben arra hajaz a feljáró.

Király utca 5. lépcsőház
Kissé szögletes, de majdnem csiga
Garai Antal Atom

Aztán lesétálunk, a masszív hengerelt korlátba kapaszkodva, még rápillantunk egy régi házirendre és kislisszolunk a hátsó kapun a belső parkolóba, s onnan a Király utcába.

Király utca 5. lépcsőház
Tessék komolyan venni!
Garai Antal Atom
Király utca 5. lépcsőház
További képek galériánkban, kattintson a fotóra!
Garai Antal Atom
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Erkélyjelenetek - Építészeti mustra, szavazással

Kihasználtuk a nyári uborkaszezont és körülnéztünk Szombathelyen: olyan szépségekre vadásztunk, amik kevésbé vannak szem előtt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria