Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bocsi, sztár vagy, ez a lényeg

"Abban bízom, hogy az ezerfejű smsező szörny, a nézők, egyszer Claut ejtik ki a Megasztárból, ami mindenképp jót tenne a műsornak." - Bakács tévézett.

Na, végre! Emberfeletti teljesítményre voltam képes a hétvégén, és a végéig láttam a Megasztár döntőjét. Különösen bizsergető érzés volt, mert szinte minden belesült, amitől ez a szép emlékű verseny eljutott a gagyi gyártás élvonalába, amire a zsűri a szellemiségéhez méltó döntésével feltette a korona alakú sapkát a fejére. (Oké, hallottam Falusi Mariann tiltakozását, de közös a felelősség.)

Már most megnyerte Radics Gigi a versenyt

Izgulni, persze, nem kell, már most megnyerte Radics Gigi a versenyt, hisz Szakos Andrea retró zenés ajándékkosári modora még 2012-ben sem vehető komolyan. Ha rasszista tahó lennék, úgy mondanám, már megint hozzák a romák a kötelezőt, vagyis minden erőlködés nélkül jobbak a többieknél, hisz így volt ez Karamelnél (Oláh Ibolyánál, Gáspár Lacinál), és így van ez Giginél is, akiben nincs semmi gyerekes, holott életkorát tekintve még az. De hadd legyek genyó, nem a versenyzőkkel van a baj, ennél sokkal érdekesebb-cikibb a zsűri színpadi produkciója.

Öröm volt látni, milyen pozitíve álltak saját teljesítményükhöz, amikor beszálltak egy-egy körre. Igaz, volt némi álságosság azokban a mondatokban, amikor egymást pozitíve méltatták, vagy Mester Tomira élveztek, de nekem most Bocsi gitárjátéka volt a csúcs. Mester külön szólt a kicsiknek, hogy világos legyen előttünk, ezek nagyon nehéz riffek, és hihetetlen, mekkora teljesítmény volt ez a rádiós kollégától.

Most mindenki láthatja, mennyire szakmai a zsűri

Csak az a kár, hogy a sztár zsűri sztár teljesítménye mellett elfelejtették méltatni a szerencsétlen versenyzőket, de annyi baj legyen. A Megasztárban már régóta fontosabb minden más, szerelem, szex, család, a sylist, Claudia filozófiai következtetései, amihez, sajnos, már Till is beszállt. Most is nyomták a matekot: a négy versenyzőből egy nem jut tovább…, ki gondolta volna?!

Ahogyan én sem hittem volna soha, hogy a Megasztár megjelölése alapján Talán Attila lesz az év férfihangja, amiről csak azt mondhatjuk, hogy nem volt egy jó évünk. Jó, néha csúszkál, néha hamis, és mérhetetlenül emlékeztet a nyolcvanas években szárnyaló Bon Jovihoz, de ezt explicite is kimondta Tomi, aki nem a zeneileg képzettebb Jenser Balázst jelölte meg továbbjutónak, hanem a különösebb eredetiséget nem rejtő, de a sztárgyártásnak megfelelőbb Talánt puszilta be. Mintha hiány lenne Magyarországon ilyen vágányú rockkerből, de mindegy is, a cél leginkább az, hogy négy-öt évig használható, majd eldobandó mű-anyag-ikont adjanak a hazai show biznisznek.

Evvel szemben a Csillag születikben minden sokkal érdekesebb. Nem csak azért, mert a fehérbe öltözött Puzsér szeretet hullámokba tört ki, ami plusz két pontot jelentett a tőle megszokott érdemjegyekhez képest. Szirota Jennifer például valódi ellenfele lehetne Giginek, ha ugyanúgy összevonnák a döntőket, mint a profi boxban szokás.

A Quantum XXL hétről-hétre képes tovább fejleszteni profilját, még akkor is, ha kevesebbet táncol, viszont az Elvis imitátorok hatalmas táborán belül is sokkal viccesebbek, mint a klónok. Hernádi Judit pontosan szúrta ki, hogy Juhász Marci dalválasztása katasztrófa volt, a Szállj fel szabad madár közhelyei még mindig jobban áll Vikidálnak, mint neki. Azért nem tudok haragudni a fiúra, mert érzem, a hülye tévések találták ki neki Istvánt, a királyt. A tisztelgő Deák Bill Gyula látogatás ebből a szempontból gyanús, biztos, úgy gondolták, a produkció elé éppen passzol a Billel történő mancsolás.

Viszont rácsúszott a jégre Puzsér, finom distinkciót téve nemzet és nép között, amivel azonnal ideologikus üzenetet nyomatott mögé, de azért nem dobok rá követ, mert én is így csináltam ezt Oláh Ibolyával, amikor a Máté Péter-féle dal kapcsán megjegyeztem, egy cigánylány tanítja hazaszeretetre a magyarokat. Ha van egyáltalán bármi bajom a zsűri szakmai ízlésével, az pont a kedves mosolyú Plazma rapper lenne. Egyrészről hátrányosan mákos a srác, mert ilyen arccal, szemekkel, mosollyal simán elmehetne egy angol filmben tinisztárnak, amitől őszintén döglenének a középiskolás csajok.

Fura, de ebben a műfajban ez nem jelent előnyt. Egy rapper arcán a hegek, a szenvedés barázdái, a koponya durvasága jelenti a stylistot, vagyis a rapper arca a szociológiai hitelesség bélyege. Hiába, énekel a saját nyomorult életéről valaki, ha más sugárzódik belőle. Majka kiváló klipjében (Belehalok) döntő jelentőségű Curtis, és BLR feltűnése, mert így kap az arcok szentháromsága erőt, ami miatt képesek vagyunk megbocsátani még azt is, hogy Majka három- négyévente csinál valamit, közben sztárként punnyad. Persze, lehet, hogy ez az én bajom, túl sok rappert ismerek közelről, és a szövegeiket is ütősebbnek érzem.

A fura az, hogy ennek ellenére drukkolok Plazmának

Mert ráfér képmutató népünkre ennyi gettó feeling, és ennyi költészet. Az ő alternatívája Mészáros Elek, aki az operett műfajában hibátlan. Neki annyival könnyebb a helyzete, ha ki is esik, azonnal felszívja majd őt a turizmus és csatolt részei, hisz képessége, figurája azonnali alkalmazást kíván, különösen olyan időkben, ami pofátlanul hangsúlyozza népi-, és nemzeti vonalát. Mészáros torka alatt erős szívet, és lelket sejtek, amit sokkal jobban elhiszek neki, mint (már megint)Vikidál Gyulának, legyen rajta korona, vagy kacagány. Ráadásul az amatőrök csodás korlátoltsága is benne van, ami végig csak tercről, hangról, meg technikáról beszél. A forma izgatja egyedül, ami azért jó, mert a hozzá való tartalom, ő maga, terpeszben.

Amikor a prügyi duó hazamegy, akkor sincs baj, pedig elvesztettünk valamit. A népmese ártatlansága volt e két srác, és még azt se mondhatjuk, hogy nem happy end lesz a vége. Az ő varázslásuk – a hibátlan zenélés mellett – mégis csak érzelmi effektus, amibe bele lehet szeretni, de nem lehet végső döntés.

A jövő héten is leülök az elektronikus térbe, és drukkolni fogok Talánnak, hátha összejön egy kis abszurd horror a Megában, vagyis most már jó lenne a fanta, buli és a haverok miatt, hogy ő nyerje. Abban is bízom, hogy az ezerfejű smsező szörny, a nézők, egyszer Claut ejtik ki, ami jót tenne a műsornak mindenképp.

A Csillag születikben meg a fene se tudja, hogy mi lesz? Alma, vagy körte, mindegy, mert gyümölcs lesz belőle. Ez engem sokkal jobban érdekel a tutinál. Bocsi, még a sztároknál is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra