Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudták, hogy támogatás jár a II. világháborús hadiözvegyeknek és a hadiárváknak?!

És azt, hogy ki igényelheti, és Szombathelyen hol lehet beadni az kérvényt? Itt a válasz!

A közelmúltban szavazta meg az Országgyűlés, miszerint anyagi támogatást kérhetnek azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje vagy édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett. (Aki katonai szolgálat, kötelező katonai előképzés, légitámadás és hadművelet, visszamaradt robbanóanyag felrobbanása közben hunyt el.)

Magyar katona sírok a Jáki úti temetőben
Mészáros Zsolt

A juttatás pedig független attól, hogy az elhunyt katona melyik egységben és milyen rangban szolgált. A támogatás mértéke a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, jelenleg 8850 forint, amit a jogosult élete végéig igényelhet.

A törvény hatályát kiterjesztették azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat.

Hogyan lehet igényelni?

A támogatást kérvényezni kell. A kérelem határidő-korlátozás nélkül, bármikor benyújtható a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában. A külföldön élő kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatala járna el, a járadékot a nyugdíjfolyósító szerv folyósítaná.

A kérelmet Szombathelyen információnk szerint a Hunyadi utcai kormányablakban lehet beadni.

A 2015. évi hadigondozásról szóló, módosított törvény egészében itt olvasható ...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra