Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Tanakajdon egy természetvédelemi parkban rejtettek el egy talajvédelmi laboratóriumot

Ez a vasi község az első láncszem az élelmiszerlánc-biztonságban

Tanakajd alig negyedórányi autóútra található Szombathelytől délre és itt van Magyarország talán legfestőibb környezetbe megálmodott talajvédelmi laboratóriuma, a természetvédelmi Ambrózy Parkban. Ez egy szervetlen analitikai laboratórium, ami a fizikai paraméterek mellett kémiai jellemzőket vizsgál. A vizsgálati mátrixban megtalálható a talaj, a növények, a hígtrágya, a szennyvíz, a szennyvíz-iszap, a szerves trágya, a felszíni és a felszín alatti vizek, a tőzeg, a komposzt, valamint a talajjavító és termésnövelő anyagok, vagyis minden, ami föld, vagy ami közvetlenül érintkezik bolygónk legfelső, termékeny rétegével.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
A víztorony glóbusza alatt az Ambrózy Parkban
Mészáros Zsolt

A Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium rövid története

- A laboratóriumot 1977-ben kezdték el építeni és még ebben az évben meg is kezdte a munkáját Vas Megyei Növényvédelmi és Agrokémiai Állomás néven.
- 1989 és 1992 között Növény- és Talajvédelmi Szolgálat Tanakajdi Intézete lett az új név, de a feladatkörök nem változtak.
- 1992-től 2001-ig Növény- és Talajvédelmi Szolgálatként folytatódott a laboratórium története.
- 2001-ben Vas Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat lett és egy másik szervezeti struktúrába került át a dolog.
- 2011 január 1-től a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MGSZH) kerül át a tanakajdi labor.
- 2012 március 15-e óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) berkein belül üzemel a laboratórium.

A laboratórium számára a mintákat részben a hatóságok gyűjtik be Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Somogy megyékből, részben megrendelők juttatják el. Ezek közt akadnak termésnövelő anyagok, friss és fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, előbbiek esetében a termékcímkén feltüntetett tulajdonságok meglétét, utóbbiak esetében pedig a nitrát-tartalmat ellenőrzik a munkatársak, természetesen a jogszabályokban foglaltak szerint, szóval, amivel gond van, a lekerül a polcokról.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Beérkeztetés
Mészáros Zsolt

Tanakajd részt vesz a Talajinformációs és Monitoring Rendszer (TIM) működtetésében. A korábban már említett hat megye talaját vizsgálják. Meg kell említeni az agrár-környezetgazdálkodási programot (AKG), ahol talaj és levélanalízist végeznek, a nitrátérzékeny területek talajvizsgálatával segítenek a környezettudatos gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakításában. De nem csak a mezőgazdaság szereplőivel ápolnak jó viszonyt, hanem közép- és felsőfokú tanintézményekkel is, szakmai gyakorlatra és nyílt napokra is várják a diákokat.

A talajminta útja a laboratóriumban

A bejárati ajtón túl máris a minta érkeztető helyiségben találjuk magunk, ahol acél polcokon sorakoznak a vizsgálatra váró minták. Néhány lépéssel később már a mintatároló terem következik, ahol a plafonig érő polcrendszeren nagyjából 15 ezer talajmintát tárolnak legalább 1, maximum 3 hónapig. Itt minden mintát már csak egy számsor jelöl, a kódszámokhoz tartozó információk pedig az eredmény feldolgozó résznél találkoznak ismét. A növénymintákat 1 hónapig fagyasztva, a víz- és szennyvíz mintákat pedig hűtve tárolják.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
A megőrzött minták egy része
Mészáros Zsolt

A beérkező mintákat talajok esetében a vizsgálati módszereknek megfelelően 5 felé mérik szét a bemérő helyiségben. Az egyes adagok az 1 grammtól a 120 grammig terjednek, egy pH-analízishez például 8 grammnyi talajmintára van szükség. Ennek azért van jelentősége, mert az analitikai eljárásoknál csak a fizikaiaknál vizsgálják közvetlenül a talajmintát, a kémiaiaknál elválasztásra van szükség, vagyis oldatot készítenek a talajmintából.

Vas megyében általában savas kémhatású a talaj, ami nem túl jó hír. A kémhatás mellett más vizsgálatot is végezni kell a talaj mészállapotának jellemzésére. Az egyik vizsgáló módszer szerint a talajmintára sósavat öntenek, ami reakcióba lép a talajban lévő kalcium-karbonáttal és gáz fejlődik. Ezt a gázt egy skálázott, folyadékkal töltött csőrendszerbe vezetik, ahol mérik a gáz mennyiségét, amelyből számítható a mésztartalom. A vizsgálatok értékeiből kiszámolható, hogy esetenként mennyire kell lúgosítani a talajt, hogy az minél optimálisabb környezetet biztosíthasson a növényeknek a fejlődéshez.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Így kell elképzelni a mészmeghatározást
Mészáros Zsolt

Vajon hány liter szennyvizet bír még el a talaj?

Azt, hogy mennyi szennyvizet, vagy műtrágyát tud befogadni a talaj, a kötöttségi szám is jellemzi. Ez egyrészt azért fontos, mert egy homokos talajból hamarabb kimosódik minden, míg egy agyagosabb talaj sokkal tovább visszatartja az említett anyagokat. A kötöttségi szám megállapításához megfelelő mennyiségű vizet öntenek a talajmintára és a fonalpróbáig keverik a vizes oldatot (szuszpenziót). A kapott vizsgálati értékek közül a 25 egy homokos talajt feltételez, az 55 pedig egy sokkal tömörebb jó minőségű talajt.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Talaj szuszpenzió
Mészáros Zsolt

De az így kapott szuszpenziónál lehet mérni vezetőképességet is. Minél jobb vezető a minta, annál magasabb a sótartalma, ami például a termésnövelő anyagok felhasználásánál fontos, korlátozó tényező. És ha már víz, illetve vizes oldat, akkor a talajmechanikai vizsgálattal lehet megállapítani, hogy mekkorák is azok a bizonyos talajszemcsék.

Talajszuszpenzióból készített szűrletek

Ezek után rástartoltunk a kémiára, azon belül pedig az oldatok voltak soron. Szóval, minden oldószer mást és mást von ki a talajból, így tudják vizsgálni, hogy a periódusos rendszer elemei közül mik találhatóak meg az adott talajban.

Oldószerek

Az ammonium-laktát a makró elemeket, például a káliumot és a foszfort, a kálium-klorid a nitrogénformákat és a magnéziumot, az EDTA pedig a mikroelemeket, például a cinket, mangánt és a rezet oldja ki hatékonyan a talajból, ezek után pedig már könnyedén mérhető ezeknek az elemeknek a mennyisége.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Oldószerek
Mészáros Zsolt

Tehát, egy egyszerű pH-méréshez is kémiai előkészítés kell, bár nem mindegy, hogy tápanyagforgalmi szempontból, vagy környezeti szempontból akarjuk vizsgálni. Előbbihez kálium-kloridos oldatra lesz szükségünk, utóbbihoz pedig desztillált vízre. Igaz, nem csak a talaj pH-ját nézik meg, hanem a termésnövelő anyagokét és a levéltrágyáét is. Az ehhez szükséges mérőműszert minden reggel kalibrálják egy standard 4-es és egy 7-es hiteles oldattal.

A humusz ötven árnyalata

Egy talaj annál jobb, minél több benne a humusz és nem meglepő módon még ezt is lehet mérni. Persze a talaj színéből és állagából lehet látni, hogy melyik a jobb, mert egy sötétebb színű talajban tutira több humusz van, mint egy sárgás színűben. Igaz, egy oxidációs folyamat után létrejövő oldatból sokkal pontosabban meghatározható a talajminta tényleges humusz tartalma. A oldatmintákat egy spektrométeren folyatják át, ami az oldat színe alapján dönti el, hogy mekkora a mintában a humusz tartalom.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Humusz minták
Mészáros Zsolt

Egy kis zöldséges-gyümölcsös kitérő

A nitrát tartalom nem csak a talajnál fontos, hanem a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is. Teljesen mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott a cucc, amit a hatóságok begyűjtenek, az a megfelelő előkészítés után már vizsgálható is. Ehhez a spektrofotometriás módszer a legcélravezetőbb, amihez nem meglepő módon oldatot készítenek, így nézik meg a zöldségek-gyümölcsök nitrát tartalmát. Természetesen itt is vannak határértékek, amit jogszabályban jó előre meghatároztak. Ami nem megfelelő az lekerül a polcokról, igaz van még hová fejlődni, mert például sem az EU-ban, sem pedig hazánkban nincs nitrát határérték a céklára, ami köztudottan szereti magába gyűjteni a nitrátféléket, ezért a csecsemőkre fokozottan veszélyes ez a zöldségféle.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Saláta és cékla
Mészáros Zsolt

Víz, víz, víz

Tanakajdon a legritkább esetek egyike, ha valamilyen minta direktben mehet be egy berendezésbe ellenőrzésre. E ritka kivételek egyike a talaj- és öntözővizek nitrát, nitrit, foszfát, szulfát, bromát, fluorid és klorid tartalmát vizsgáló műszer az ionkromatográf, ami előkészítés nélkül képes mérni a már felsorolt 7 aniont. Érdekességként megemlítjük, hogy a felszíni és rétegvizek nitrát tartalma elég magas.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Víz vizit
Mészáros Zsolt

Gerjesztett atomok fényei

Végül elértünk a laboratórium legérdekesebb részéhez, itt minden láng, fények és csillogás. A túránk során elértünk az ICP emissziós készülékhez, ami egy mintából a nitrogén kivételével mindent elemet meg tud mérni, akár 5 mikrogramm per liter koncentrációban. A műszer belsejében az argonplazma és úgy 10-12 ezer Kelvin hőmérséklet az uralkodó. Ebben a környezetben gerjesztődnek az anyagok, amik fényjeleket adnak, ezeket figyeli ez a szerkezet. Az ICP naponta 200-300 mintát is megvizsgál, egyenként minimum 10-20 paraméterre, szóval ezresével születnek az eredmények, amit feldolgozni és értékelni nem kis feladat.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Az ICP
Mészáros Zsolt

Az ICP is oldatokat vizsgál és példaként egy szennyvíziszapban ezüstöt, alumíniumot, arzént, bórt, báriumot, kalciumot, kobaltot, rezet, vasat, cinket, kadmiumot, krómot, higanyt, magnéziumot, foszfort, molibdént és ónt is találtak.

Az ICP-vel sok elemet lehet egyszerre párhuzamosan mérni, de néha még ennél is alacsonyabb vizsgálati koncentráció kell, mint az egyes elemeket külön mérő atomabszorpció (AAS). Nem tagadjuk, hogy ez volt a kedvenc, ahogy az oldatot ráengedik a meggyújtott acetilén-levegő elegyre a kék lángnyelvek a másodperc tört része alatt élénksárgára váltottak.

Tanakajdi Talajvédelmi Laboratórium
Ez réz! A képre kattintva pedig galéria nyílik
Mészáros Zsolt

A nap közben elkészült részeredmények és eredmények az adatfeldolgozó helyiségbe futnak be, itt állnak össze a végleges jelentések. Tanakajdon évente 12-15 ezer mintát vizsgálnak, és az adatokat továbbítják a NÉBIH-nek, országos értékelésre. A laboratórium mellesleg akkreditált, 380 vizsgálati módszert alkalmaznak és még nemzetközi analízisekben is részt vesznek, míg EK műtrágyák esetében ez a hatósági vizsgálólaboratórium, amit az Uniónak Magyarország bejelentett.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech