Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tanár-szakszervezetek szerint hétfőtől be kellene zárni a magyar iskolákat

Ha a kormány nem reagál, arra biztatják a szülőket, igazolják a tanulók távollétét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Operatív Törzshöz intézett pénteki nyílt levélben szorgalmazta ismét a mielőbbi, már hétfőtől életbe lépő tanítási szünet elrendelését az oktatási-nevelési intézményekben a koronavírus-járvány terjedése miatt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Hangsúlyozták: a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követnie Magyarországnak is.

Ha az intézkedés mégsem lépne életbe, azonnali hatállyal arra kellene lehetőséget biztosítani, hogy ott, ahol a tanulók, szülők vagy tanárok valamelyike érintett a vírus által, a nevelőtestület, a diákönkormányzat és a szülői szervezet külön kérésére egyedi eljárással lehessen az intézményt bezárni.

Hozzátették, ha a kormány nem reagál a felvetésekre, arra biztatják majd a szülőket, hogy igazolják gyermekük távollétét. Ott, ahol a házirend nem szabja meg a szülői igazolások felső határát, korlátlan igazolásra is van mód, ahol pedig van felső határ, azt kérik, hogy a diákönkormányzat, a szülői közösség kezdeményezze a nevelőtestületnél a házirend módosítását.

Kitértek a kormányfő reggeli rádiónyilatkozatára Orbán Viktor: Ha bezárjuk az iskolákat, a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük March 13. 08:15 is, miszerint az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, "akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat." Mint írták, a PDSZ-nek erről más az álláspontja.

Semmilyen jogi alapja nincs annak szerintük, hogy az iskolák átmeneti bezárásával a tanítási évet meg kellene ismételni. Egy-két vagy több hónapos szünet esetén törvénymódosítással és a források átcsoportosításával kellene megteremteni a távoktatás törvényi feltételeit - mutattak rá.

A másik szakszervezet is ezt mondja

Péntekeken a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is kiadott egy közleményt.

A PSZ közleményében szintén reagált Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatára Orbán Viktor: Ha bezárjuk az iskolákat, a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük March 13. 08:15 . A miniszterelnök azt mondta, az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, "akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat."

Az érdekvédők - mint írták - azzal sem értenek egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot.

A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig "az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról."

A szakszervezet megismételte előző napi sajtótájékoztatóján elhangzott álláspontját, azaz az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés