Tavaly több mint 5 ezerrel nőtt a Fülöp-szigeteki vendégmunkások száma Magyarországon

Tavaly indult be nagyon a harmadik országbeli dolgozók bevándorlása Magyarországra.

Egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk - hívta fel a figyelmet a portfolio.hu a KSH nemrég közzétett adataira hivatkozva.

Mint írták, a harmadik országbeli munkások száma tavaly ugrott meg igazán, és legnagyobb mértékben a Fülöp-szigeteki vendégmunkásoké nőtt: több mint 5 ezer fővel, így 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak nálunk. Mögöttük a vietnámiak állnak 2200 fővel, utánuk a kirgizek következnek 1300 dolgozóval. A Szombathelyen dolgozó Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal egy fél éve mi is leültünk beszélgetni. Fülöp-szigeteki vendégmunkások Szombathelyen: „Ez a két év magyarországi munka a jövőért hozott áldozat” 2023. October 27. 06:58

Ezzel szemben a környező országokból szinte már egyáltalán nem érkeznek munkások Magyarországra, hiszen az elmúlt évtizedben hazánk elveszítette a bérelőnyét. Így a kelet-közép-európai térség dolgozói már elsősorban Nyugat-Európában keresnek munkát.

Ennek ellenére még mindig több mint 20 ezer ukrán dolgozik az országban, bár egy év alatt 3600-zal csökkent a számuk. Emellett több mint 7 ezer szlovák és román állampolgárságú dolgozó vállal munkát Magyarországon, de az ő számuk is mérséklődik - mutatott rá a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság