Tenger, macskák, szabadság – Rózsa Melinda fotói a Savaria Mozi előterében

A képek február 6-ig láthatók.

A tudósítónak péntek este két jó oka is van, hogy felhúzza a cipőjét és megcélozza a szombathelyi Savaria Mozit.

Az egyik Rózsa Melinda (Rose), a jó tollú, egykori szombathelyi újságíró, aki ráadásul kolléga is volt évekig, és akivel a kellemes emlékek talán kölcsönösek.

Így aztán az sem csoda, hogy a kiállítás megnyitó beszédét is újságíró, egy másik egykori kolléga mondja.

Rózsa Melinda fotókiállítása a Savaria Moziban
Kozma Gábor
Józing Antal

Kozma Gábor elöljáróban közli, hogy Rózsa Melindának ez az első önálló kiállítása, de feltehetően nem az utolsó, mert másik városokban is előkészületben vannak a bemutatkozások.

Rózsa Melinda fotókiállítása a Savaria Moziban
Rózsa Melinda (Rose)
Józing Antal

„Amikor Melinda kultúrával foglalkozik, ott mindig érték teremtődik. És ha körbenéztek a falakon, akkor ezt látjátok” – mutat a képekre Kozma, akinek Kafka egyik hőse is eszébe jut, aki hosszú előkészületek után átmegy a szomszéd faluba, nagy élményekkel gazdagodik, aztán visszamegy a saját falujába, majd azon töpreng egész életében, hogy még egyszer át kellene menni. De nem megy, mert kockázatos, és élete végén arra gondol, hogy mégis át kellett volna menni.

„Rose többször is átment a faluba”

- érkezik az egyik konklúzió.

"Rózsa Melinda sokat tud a világról, az a gyanúm, hogy közülünk talán a legtöbbet"

- érkezik a másik.

Rózsa Melinda fotókiállítása a Savaria Moziban
Elég sokan eljöttek
Józing Antal

„Igazából ezek a képek nem az utazásokról szólnak, hanem pillanatokról és hangulatokról. Így lehetséges az, hogy a fotókat nem a helyszínek alapján csoportosítottuk. Ráadásul néha van egy olyan érzésem, hogy mindig ugyanazokat a képeket készítem. Erről meg eszembe jut Müller Péter Sziámi, aki szerint mindig ugyanazt a történeteket meséljük” – mondta lapunknak a Rózsa Melinda, aki felhívta a figyelmet, hogy az alkotások melletti QR-kódok az u tazási blogjának a bejegyzéseihez vezetnek. A blog – ami többek között sajtómunkás ismerősei biztatására indult – szintén egyedi látószögből mutatnak be helyszíneket.

Rózsa Melinda fotókiállítása a Savaria Moziban
Rózsa Melinda fotókiállítása a Savaria Moziban
Józing Antal

Az Azori-szigetekről, Odesszáról és Máltáról készült képek február 6-ig láthatók a mozi előterében.

A másik ok, ami miatt a tudósító felhúzta a cipőjét, az Takáts Eszter, aki minikoncertet adott a kiállításmegnyitó keretében.

Takáts Eszter 6-8 éve szerettem volna élőben látni, és láss csodát, végül itt helyben sikerült.

Rózsa Melinda fotókiállítása a Savaria Moziban
Takáts Eszter
Józing Antal

Néhány szó erejéig sikerült beszélnem is vele, kiderült például, hogy a személyes kedvenc, a Sanzon egyike volt a legelső számainak.

Erről van szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra