Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg jön az alapjövedelem Spanyolországban - És mennyit kapnak majd?

A kormány pénteken szavazta meg a törvényt. Izgalmas kísérlet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az adatok azt mutatják, Európában visszavonulóban a koronavírus-járvány: ami jó hír.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Hogy mit hagy maga után, azt egyelőre nem teljesen világos.

A gazdasági és foglalkoztatási nehézségeken kívül például alaposan átírhatja az életmódunkat is.

Jó eséllyel tartósan megváltozhat az iskolai oktatás, az utazási szokásaink, a szabadidő eltöltése, és talán a pénzhez való viszonyunk is.

És talán a kormányoknak a pénzhez való viszonya is.

Ez utóbbinak a jele, hogy a spanyol kormány április közepén bejelentette : az ország legszegényebb egymillió lakosa számára bevezeti az alapjövedelmet.

Azaz a rászorulók afféle havi fizetést kapnak majd államtól.

Később a bejelentést megismételték , és az is kiderült, a spanyol költségvetésnek éves szinten körülbelül 3-3,5 milliárd eurójába kerül majd az intézkedés, ami ha beválik, hosszabb távon is megtartják.

És pénteken a kormány el is döntötte a bevezetését, és úgy tűnik, igaza lesz a Business Insider korábbi írásának, hogy a spanyol alapjövedelem abban hasonló a segélyhez, hogy bizonyos jövedelmi szinthez és vagyonhoz kötik, abban viszont különbözik, hogy munka mellett is jár.
Spanyol életkép még a vírus előtti időkből - Afféle állami fizetés lenne az alapjövedelem, amely a legszegényebb családoknak járna
Unger András

"Történelmi nap a mai demokráciánk számára, egy új szociális jog született" - fogalmazott pénteken, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón Pablo Iglesias, szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes.

A politikus elmondta: a koronavírus-járvány súlyosbította a szegénységben élők helyzetét, ezért vált sürgetővé, hogy a koalíciós pártok felgyorsítsák az alapjövedelem bevezetését, amelyet a kormányprogramban vállaltak még az év elején.

Ismertetése szerint az alanyi jogon járó alapjövedelmet háztartásonként határozták meg, 12 típust megkülönböztetve.

 • Egyszemélyes háztartás esetében az alapjövedelem 472 euró (163 ezer forint) lesz, amit az igénylő teljes összegben megkap, ha nincs semmilyen bevétele, míg ha például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól.
 • A többszemélyes háztartásokban személyenként 139 euróval nő az alapjövedelem küszöbértéke, maximális összege 1015 euró (350 ezer forint). A gyermekeiket egyedül nevelők emellett további 100 eurós kiegészítésre számíthatnak.
 • Pablo Iglesias hangsúlyozta: az alapjövedelem összeegyeztethető a munkából származó bevételekkel, így elkerülhető a "szegénységcsapda", hogy a rászorulónak választania kelljen a munka és támogatás között.

 • Alapjövedelemre a 23 és 65 év közötti korosztály jogosult, illetve 18 éves kortól az, aki kiskorú gyermeket nevel. Külföldi állampolgár esetében az igénylés feltétele legalább egyéves érvényes tartózkodási engedély.
 • A várhatóan szombaton hatályba lépő jogszabály előírja azt is, hogy az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona - lakóingatlanát nem számolva - nem éri el a 16614 eurót (5,7 millió forint). Többszemélyes háztartás esetén ennek összege 46146 euró (15,9 millió forint).
 • Úgy számolnak, hogy 850 ezer háztartást, összesen 2,3 millió embert érhet el a támogatás, 30 százalékuk gyerek. Az első 100 ezer igénylő már június végén megkaphatja a juttatást.

  "Az lesz a siker, ha minél több embert kimentünk az extrém szegénységből" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy arra számítanak: 80 százalékkal csökkenthető a mélyszegénységben élők száma az alapjövedelemnek köszönhetően.

  Az alapjövedelem bevezetése már számos más országban is felmerült - Magyarországban leginkább a kampányszlogenek szintjén -, merthogy sokan ebben a formában látják a szociális piacgazdaság jövőjét.

  Ebből a szempontból a spanyol kísérlet mindenképpen több mint figyelemre méltó.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés