Tényleg kevesebbet autózunk, mióta megugrott a benzinár?

A régióban jelenleg nálunk a legmagasabbak az üzemanyagárak.

Lapunk is írt Újabb üzemanyag-áremelés a láthatáron 2023. September 18. 09:42 arról, hogy szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is jelentősen emelkedni fog. A benzin literje 7, gázolajé 10 forinttal lesz drágább. Mindez azt jelenti, a 95-ös átlagára 662, a gázolajé 686 forint lesz.

Ezzel minden bizonnyal tartjuk első helyünket a régióban (drágább nálunk az üzemanyag, mint Ausztriában) és stabilizáljuk a pozíciónkat Európában, ahol – a Portfolio.hu gyűjtése alapján - a 95-ös benzinben Hollandia a király (809 forint), míg a dízelben Svédország (827 forint). A legolcsóbb Málta 515 és 465 forinttal.

Józing Antal

Most ne menjünk bele abba, hogy egy holland vagy svéd fizetésből hányszor lehet megtankolni, ahogy abba sem, hogy mennyi értelme volt a 2021 novemberében bevezetett és 2022 decemberében kivezetett magyar ársapkának.

Inkább nézzük meg, hogy az elszabadult üzemanyagárak mennyire fogták vissza az autózási kedvet.

Nos, valamennyire mindenképpen.

A NAV adatai alapján idén júliusig minden hónapban jelentősen kevesebb gázolaj fogyott, mint tavaly.

Adatok: NAV
Józing Antal

Márciusban volt a legnagyobb a különbség, akkor mintegy negyedével kevesebbet tankoltak a dízelesek, mint egy évvel korábban. Ez már csak azért is érdekes, mert ekkor már túl volt a januári csúcson az üzemanyag ára. Az is érdekes, hogy az utána következő hónapokban egyre csökkent a különbség tavalyihoz képest, júliusban már csak 10 százalék körül volt.

Jóval kisebb visszaesés volt a benzinforgalmazásban, ahol az idei júliusi adatok már alig maradnak el a tavalyi ársapkás mennyiségektől, és nem úgy tűnik, mintha a május óta egyfolytában emelkedő benzinár különösen visszavetné az autózást.

Adatok: NAV
Józing Antal

A két grafikont elemezve arra a következtetésre juthatunk, hogy az üzemanyagár drámai emelkedése visszaveti ugyan a fogyasztást, de a hatása csak időleges, utána ismét emelkedésnek indul.

Kérdés az, hogy van-e olyan lélektani határ, ami tartósan az autóból való kiszállásra kényszerítené az autósokat?

A gázolaj felfutása

Ha megnézzük a Vas megyére vonatkozó hosszabb távú adatsort, azt látjuk, hogy míg a megye benzinfogyasztása nagyjából változatlan (a 2008-as válság után van egy hupka), addig a gázolaj eladása egyre meredekebben emelkedik.

Adatok: NAV
Józing Antal

Ebben - a tavalyi ársapka mellett - minden bizonnyal szerepe van annak is, hogy az utóbbi években az országba nagy mennyiségbe áramlottak be használt dízelautók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság