Tiborcz István és a Rahimkulov család is meg akarta venni a magyarországi Spart

De az üzlet nem jött létre.

Több mint egy éve a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői, nemrég pedig Tiborcz István akarta megvenni a magyarországi Spart, de azt osztrák tulajdonosok mindkét ajánlatot visszautasították - írja a VSquare üzleti hírlevele, amit a Telex szemlézett.

Mint írják, a Spar még március elején nyújtott be panaszt Bepanaszolta a magyar kormányt a Spar Brüsszelben March 11. 17:01 az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. A cég osztrák anyavállalatának vezetője, Hans Reisch később azt nyilatkozta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

„Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” - mondta korábban Reisch.

A lap emlékeztetett, ezután a kormány azt nyilatkozta, hogy alaptalanok azok a vádak, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra. Később azonban Lázár János nyíltan megfenyegette Lázár János egyértelműen megfenyegette a Spart March 21. 12:16 az "osztrák fűszeres-közértest", később pedig Nagy Márton azt mondta, behívatta Berendelte a minisztériumba a Spar vezetőjét Nagy Márton, hogy "elbeszélgessen" vele March 25. 15:24 a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van.

A VSquare most egy osztrák üzleti forrásra hivatkozva azt írja: több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői megkeresték a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott.

A VSquare egy másik, magyarországi forrása szerint a legutóbbi, Hans Reisch Spar-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, Orbán veje állt. A Rahimkulov család és Tiborcz István üzleteltek már egymással, így a VSquare szerint elképzelhető, hogy a Spar ügyében is együttműködnek.

A hírlevél megírása előtt a VSquare megkereste Orbán Viktor szóvivőjét és a Rahimkulov családot is, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság