Tilos klíma nélküli szállítani kérődző állatokat

A hő-stressz ugyanis jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszú távú élőállat szállítmányok indítását. A hő-stressz ugyanis jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak.

Az időjárási előrejelzések ismeretében, a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző-szállítás 2022. július 1-jétől, további utasításig tilos. Emellett a hatósági szakemberek – célországtól függetlenül – a nyár folyamán folyamatosan vizsgálják, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva, biztonságosan indítható-e egy-egy állatszállítmány – írja a Nébih határozata alapján az Agroinform.hu .

A nyári időszakban a hő-stressz az állatok szállítása során felmerülő egyik leggyakoribb, rendszeresen visszatérő probléma, amely jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak. A nem klimatizált állatszállító járművek rakterében a megemelkedett külső hőmérséklet hatására megnövekszik a hőmérséklet, az esetek egy részében jelentősen túllépve az uniós rendeletben meghatározott 5-30°C +/- 5°C tartományt.

Épp ezért a hatósági állatorvosok – a célországtól függetlenül – nem indíthatnak el kérődző- és sertés-szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során az előre jelzett külső hőmérséklet bármikor meghaladja a 30°C-ot. Kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik.

A hatóság a hőmérséklet előrejelzések alapján, döntést hozott az állatvédelmi szempontból egyébként is kritikus útvonalnak számító, Bulgárián keresztül Törökországba tartó szállítmányokról. Ennek értelmében 2022. július 1-jétől visszavonásig megtiltotta ezen a vonalon a kérődző-szállítmányok közúti indítását a klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművek esetében. Az intézkedés mind a tranzit, mind a végleges úti célként Törökországba irányuló szállítmányokra vonatkozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek