Tippelje meg, mennyi a fűtésszámlája a Szombathelyi Képtárnak! És a színháznak vagy a Savaria Mozinak?

Lapunk kikérte és megkapta tíz szombathelyi kulturális intézmény fűtéssel kapcsolatos adatait.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly júliusban jelentette be, Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány: nem mindenkire vonatkozik majd a rezsicsökkentés 2022. July 13. 15:52 hogy az áram és a gáz csökkentett ára csak az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, az azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik.

A bejelentés leginkább a magánembereket sokkolta, de a drámaian megemelkedett energiaárak a vállalkozások és az önkormányzatok működését is alapjaiban veszélyeztetik.

A szombathelyi színház
Nagy Jácint

A szombathelyi városvezetés szeptemberben hirdetett meg Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre 2022. September 22. 15:40 egy 74 pontos megtakarítási programot, amelynek nagy vesztesei a kulturális intézmények voltak.

A fűtési szezonra teljesen bezárták a Savaria Mozit, Smidt Múzeumot, a Víztorony kiállító részét, míg más intézményeknél (Szombathelyi Képtár, Művelődési és Sportház, Berzsenyi Dániel Könyvtár, Weöres Sándor Színház, Savaria Múzeum, ISEUM, Schrammel-gyűjtemény) a nyitva tartási időt korlátozták.

A bejelentett intézkedéseket a lakosság egy része megértéssel fogadta, ugyanakkor azt is látni, hogy az élet megy tovább, és – hogy finoman fogalmazzunk – nem mindenhol érezzük az energiaválságot: a sportlétesítmények mellett vígan üzemelnek például a magánmozik, éttermek, szállodák, és az előzetes várakozásokkal ellentétben a nagy fürdők sem zártak be.

Mindezek után valószínűleg nem mi voltunk az egyetlenek, akikben felmerült a kérdés, hogy

mennyi értelme volt a szombathelyi korlátozásoknak, mennyit takarít meg vele a város.

A kulturális intézmények fűtésével kapcsolatos kérdéseinket még év elején küldtük el a polgármesteri hivatalnak, és a válasz most érkezett meg.

A Savaria Mozi ajtajára lakat került
szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Ugyanakkor úgy tűnik, érdemes volt várni a Károlyi Ákos jegyző által megküldött adatokra.

Ezekből végre megtudhatjuk, mennyibe kerül egyes intézmények fűtése (a tavaly januári adatokat kértük ki), és azt is, hogy mennyi lett volna az idei számla változatlan feltételek mellett.

A jegyző összesítette is a számokat, és két helyhez megjegyzést is fűzött.

Intézmény 2O22. januári fogyasztás mértéke 2O22. januári fűtésszámla nettó (Ft) a 2O22.januári fogyasztással számolva 2O23. évi januári fűtésszámIa nettó (Ft) lenne Megjegyzés
Weöres Sándor Színház 315 GJ 1.523.215,- 8.181.370,- Ft
Savaria Mozi 84,01GJ 420,509,- 2.235.209,-
Víztorony 81m3 8.485,- 10.059,- "Földgáz egyetemes szolgáltatás és földgázelosztás" szolgáltatás alá tartozik a kis fogyasztás miatt. Tehát a Víztorony fűtésszámlája 2022. és 2023. évre is szinte azonos.
Művelődési és Sportház 161,77 GJ 772.575,- 4.266,969,-
Savaria Múzeum 172,677 GJ 698,228,- 4.459.306,-
Képtár 255,1 GJ 1.138.058,- 6.694.391,-
Schrammel Gyűjtemény 769 m3 94.611,- 499.863,-
Iseum (elektromos) 20623,875kWh 308.009,- 5.276.155,- az lseum összes villamosenergia fogyasztásának költségét tartalmazza, ebből a fűtésére felhasznált villamosenergia nincs külön mérve
Berzsenyi Dániel Könyvtár 146,44 GJ 869.631,- 4.191.044,-
Smidt Múzeum 1780 m3 218.274,- 1.272.727,-
Összesen: - 6,051.595,- 37.087.093,-

A táblázat szerint a tíz önkormányzati épület fűtése tavaly 6 millió forint körül alakult, ugyanez az összeg korlátozások nélkül 37 millió forintra rúgott volna.

Hogy ebből mennyi lesz a valódi megtakarítás, azt egyelőre nem lehet tudni. A bezárt intézmények esetén nyilván nulla a januári számla (illetve nagyon alacsony, mert valamennyi temperáló fűtés kell*), ugyanakkor a részlegesen nyitva tartó épületekre – ahogy erre többször célzott is a városvezetés – még becslések is alig vannak, hiszen ilyen helyzet korábban még soha nem volt.

Újabban hideg van a Szombathelyi Képtárban
Mészáros D. Zsolt

Hogy ilyen nagyságrendű megtakarításért (a mi becslésünk szerint havi 10-20 millió forintról van szó) érdemes-e hibernálni a város kulturális életét, az nyilván egyéni preferencia kérdése.

Az viszont nagyon is konkrét, hogy fűtés szempontpontjából melyek a nagyfogyasztó és melyek a „takarékos” helyek.

A lista alapján a Weöres Sándor Színház (WSSZ) tavaly januári gázszámlája volt a legmagasabb (1,5 millió forint), ennek harmada volt (420 ezer) az önkormányzati mozi fűtése.

Ugyanakkor mindkét intézményt sokan használják. A WSSZ bérletesei ugyan a pandémia alatt megfeleződtek, de még így is 1600 körül alakul a számuk, amihez még hozzájönnek a jegyesek. Az önkormányzati mozi havi nézőinek száma a bezárás előtt két-háromezer volt havonta.

Mellbevágóan magas összeg a nemrég felújított Szombathelyi Képtár fűtési költsége, pedig elvileg a munkálatok nyomán új hőszigetelést is kapott az épület. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a nyitva tartás és a fűtés csökkentésével hideg van az épületben, ami riasztó lehet a látogatók számára. Történnek itt érdekes dolgok, „A Kádár-korszak legszebb évei” 2022. November 04. 13:09 de télikabátban nem az igazi a műélvezet.

Szalagavató a Művelődési és Sportházban (MSH)
Mészáros D. Zsolt

Érdekes, hogy a rövidebb nyitva tartás ellenére a látogatottság nem esett vissza a városi könyvárban, ahonnan naponta 2000-2400 dokumentumot visznek el a szombathelyiek. Mellesleg nem tudjuk elképzelni azt, hogy egy könyvtár fűtése ne érné meg, legyen az havi 800 ezer vagy 4 millió forint.

Az MSH viszonylag sokba kerül, viszont sokan is használják. Itt jellemzően nagyrendezvényeket (koncertek, előadások, szalagavatók, bálok stb.) tartanak, de nemrég beköltözött a városi tévé és a szimfonikus zenekar is.

A víztorony a legtakarékosabb helyszín
Mészáros D. Zsolt

Figyelemre méltó a két új kulturális helyszín (Víztorony, Schrammel-gyűjtemény) viszonylagos „takarékossága” is. Habár az is igaz, ezeket jóval kevesebben látogatják, mint a nagyobb helyszíneket.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után több kulturális intézményi dolgozó is jelezte, hogy a bezárt épületekben a temperáló fűtés nemcsak jelképes, így a bezárás valószínűleg kevesebb megtakarítást jelent, mint amit gondoltunk. Mindezeket figyelembe véve a havi megtakarítás összege becsléseink szerint inkább a 10 millióhoz van közelebb, mint a 20 millióhoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság