Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tizenhárom kilométeres élőlánccal tüntettek Minszkben

Szolidaritási élőláncot alakított péntek este a fehérorosz ellenzék a főváros egészében.

Az élőlánc a Minszk melletti Kuropati erdőnél kezdődött, ahol a sztálini megtorlás áldozatait lőtték agyon és temették el, a vége pedig az Okresztina utcai fogdánál volt, ahol a tiltakozó megmozdulásokon őrizetbe vett tüntetőket őrzik.A Szputnyik Belarusz hírügynökség jelentése szerint a kezdeményezés az erőszak ellen fellépő felekezetektől származik. Sok tüntetőnél imakönyv, szentkép és kereszt van.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt akkor térhet vissza fenyegetés nélkül Litvániából Fehéroroszországba, ha megkezdődnek a tárgyalások a hatalom békés átadásáról - közölte pénteken a Dozsgy televízióban Anna Kraszulina, Cihanouszkaja sajtótitkára. Korábban Cihanouszkaja vilniusi sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy akkor tér vissza Fehéroroszországba, ha ott biztonságban érzi magát.

Élőlánc Minszkben
MTI

Pénteken kihallgatták az újonnan megalakult ellenzéki koordinációs tanács két tagját a bűnügyben, amelyet Aljakszandr Lukasenka elnök a hatalom megragadása kísérletének nevezett, csaknem két héttel a 26 éves elnöksége ellen kezdődött tömeges tüntetések után. A koordinációs tanács két vezető tagját, Makszim Znak jogászt és Szjarhej Dileuszki traktorgyári munkást támogatóik tucatjai kísérték a Nyomozó Bizottság székházához. Znak a bejáratnál közölte: attól tart, hogy őrizetbe veszik, de végül távozott, és azt mondta, hogy "gyümölcsöző tárgyalást" folytattak, és visszatér a munkájához.

A tanácsot a héten hozta létre az ellenzék, hogy a hatalom átadásáról tárgyaljon. Tagjai között olyan neves személyiségek is megtalálhatóak, mint Szvjatlana Alekszijevics irodalmi Nobel-díjas írónő és Vadzim Dzevjatouszki kalapácsvető olimpikon.

Élőlánc Minszkben
MTI

Minszkben őrizetbe vették a Szabadság Rádió (Szabad Európa Rádió) orosz hírszolgálatának két újságíróját, akik azt fényképezték, hogy önkéntesek röpcédulákat osztanak a minszki traktorgyár dolgozóinak. A Szabadság Rádió fehérorosz irodája közölte, hogy a két tudósító, Julija Visnyeveckaja és Andrej Kiszeljov számára Minszkbe utazásuk előtt a szerkesztőség hivatalos akkreditációt kért a fehérorosz külügyminisztériumtól. A két újságírót végül elengedték és kiutasították az országból, az orosz nagykövetség munkatársai kísérik őket a határhoz - közölte pénteken Alekszej Maszkaljov, a minszki orosz nagykövetség sajtótitkára.

Pénteken Minszkben autós tüntetés akadályozta a forgalmat, több száz vezető dudált, és állította le a járművét a forgalomban. Az augusztus 9-i választáson a központi választási bizottság szerint a hatodik mandátumáért induló Aljakszandr Lukasenka győzött 80,1 százalékkal, Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék nem ismerte el a voksolás eredményét, és augusztus 9. óta tüntetnek országszerte. Az első napokban több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, halálos áldozatok is voltak. Tüntetőkön kívül a rendvédelmi szervek többtucatnyi tagja is megsérült.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra