Több hónapig állt a vépi szélerőmű, sokan temették

Utánajártunk az igazságnak. Vépen 25 évre engedélyezték a működését: ami esetünkben várhatóan 2030-ban jár majd le.

Biztosan sokan tudják, hogy Vép határában áll magában egy szélerőmű, amit még 2005-ben adtak át. A benne lévő 600Kw-os generátor évente átlagosan 1,2 millió kilowattóra áramot termel. Vagyis termelt eddig, ugyanis nyár közepén egy aggódó olvasói levelet kaptunk arról, hogy a szélkerék bizony egy ideje meg se moccan.

Vépi szélerőmű
Mészáros D. Zsolt

Sokan már azt hitték, hogy a Magyarországon a törvényileg ellehetetlenített kevéske szélerőműveinek eme példányától is búcsút kell majd vennünk.

vépi szélkerék
Lenézve ilyen kicsik az autók
Boldizsár Sándor/Szélerő Vép Nonprofit Kft.

A sok ellentmondó információ miatt szerettünk volna egy hivatalos választ is kapni kérdéseinkre, de ez nem is volt annyira könnyű. Végül sikerült elérnünk a Szélerő Vép Nonprofit Kft. egyik tulajdonosát, Boldizsár Sándort, aki eloszlatott minden híresztelést, és elmondta, csak egy meghibásodás állt a kényszerszünet hátterében.

vépi szélkerék
Ezen a létrán kell felkapaszkodni
Boldizsár Sándor/Szélerő Vép Nonprofit Kft.

Az építmény legtetején ugyanis van egy meteorológiai egység, mely többek között a szélkerék vezérlését látja el, ebben keletkezett a hiba. A meghibásodás miatt nagyjából két hónapig állt le az energiatermelés. Azóta sikerült orvosolni a problémát. Ottjártunkkor már szépen forogtak a lapátok.

vépi szélkerék
A meghibásodott meteorológiai egység
Boldizsár Sándor/Szélerő Vép Nonprofit Kft.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a szélerőmű jövője, elmondta, hogy sok a bizonytalanság. Bár igazából a folyamatosan ellenőrzött műszaki állapottól és az elhasználódás mértékétől függ, hogy meddig üzemelhet a szerkezet, és tud olyan szélturbinákról a világban, ami már negyven éve pörögnek, Vépen mégis csak 25 évre engedélyezték a működését: ami esetünkben várhatóan 2030-ban jár majd le.

vépi szélkerék
Ilyen a kilátás a legtetejéről
Boldizsár Sándor/Szélerő Vép Nonprofit Kft.

Hogy utána mi lesz a vépi szélkerék sorsa, az kérdéses. Boldizsár Sándor szerint az ország hatékonyabban is segíthetné a megújuló zöld energia térhódítását. A tulajdonos azt is hozzátette, hogy büszkék arra, hogy a szélerőmű mint turista látványosság is sok embert vonz, és egykor ő maga is rengeteg ismertető bemutatót tartott az odalátogató, összesen 12 ezer főnek.

Vépi szélerőmű
Zöld energia
Mészáros D. Zsolt

Bár szerettünk volna fotókat készíteni a belsejéről és a tetején lévő gépházról, de a toronyba csak védőfelszereléssel ellátott szakember mehet fel, ugyanis egy sima létrán kell haladni közel nyolcvan métert. Azonban kaptunk néhány fotót arról, hogyan is néz ki egy ilyen szerkezet belülről és a magasból. A képekre kattintva megtekintheti teljes galériánkat.

vépi szélkerék
A szélkerék belseje. Mégtöbb fotóért kattintson a képre!
Boldizsár Sándor/Szélerő Vép Nonprofit Kft.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech