Tokió kudarc Halász Bencének, de már a hazai világbajnokságra kell gondolnia

Erről beszélt a MASZ elnöke az olimpia előtt, és a jövővel biztatja klubelnöke is.

Mint ma reggel megírtuk, nem jutott döntőbe Tokió 2020: nem jutott döntőbe a szombathelyi Halász Bence 2021. August 02. 09:37 a tokiói olimpián a szombathelyi kalapácsvető, Halász Bence. A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes versenyző, 78,12 méteres idei legjobb eredménnyel érkezett a japán fővárosba – az egyéni csúcsa 79,88 méter. A selejtező szintet 77,50-ben határozták meg vagy a legjobb 12 folytathatta a fináléban.

Halász Bence
atletika.hu

A 23 éves dobó az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba vágta a kalapácsot. Harmadikra javítani kellett, mert látszott, hogy a 75,39 méter kevés lesz a döntőbe jutáshoz. Halász azonban nem tudott jobbat, 75,03 méterrel zárta a selejtezőt, amivel csoportjában kilencedik lett, így kiesett.

Ez mindenképpen kudarcnak nevezhető, amit klubelnöke, Horváth Vilmos Facebook-bejegyzésében be is vallott, el is ismert, de egyúttal a jövőre is utalt. Ezt írta a sportvezető:

Halász Bence, Horváth Vilmos
Facebook

„Vannak sportvezetők, akik egy-egy kudarc után hallgatnak és bujdokolnak. Én, mint az egyesület társadalmi elnöke nem teszem. Sajnos ma hajnalban nagy reménységünknek, Halász Bencének nem sikerült a versenye és lemaradt a döntőről, a 14. helyen végzett. Nyilvánvalóan ez keserű csalódás az érte szorító szurkolóknak, de még nagyobb nekünk, az edzőinek, s leginkább persze magának a versenyzőnek.

Bence hál'Istennek még fiatal (holnapután lesz 24 éves, hmmm, szomorú szülinap), így bőven lesz még lehetősége, hogy megmutassa igazi tudását. Szemrehányást nem tehetek neki, mert tudom, láttam és tapasztaltam, hogy edzőikkel együtt minden nap minden órájában az olimpiai szereplésre tettek fel mindent.

Sajnos, mégsem sikerült, de bizton állíthatom, hogy nyugodtan állhatnak a tükör elé, s ez a legfontosabb. A kudarc – mert a tokiói eredmény az – okait szakembereink elemezni fogják, s ebből okulva – ismerve Bence és edzői Németh Zsolt és Németh László fanatizmusát-, hogy erősebben fogunk a gödörből kijönni.”

Halász Bence a férfi kalapácsvetés selejtezőjében a 2020-as tokiói nyári olimpián
MTI/Czeglédi Zsolt

Kemény és egyben vigasztaló szavak, főleg annak tükrében, hogy Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a Tokióba indulás előtt levette a terhet a magyar atlétákról, amikor ezt nyilatkozta: Két szombathelyi atléta utazik a tokiói olimpiára 2021. July 18. 11:20

„Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar olimpiai delegáció egyik legnépesebb tagja a magyar atléta válogatott. Ez mindenképp mutatja a magyar atlétika jelenlegi stabil állapotát, helyzetét. Maximális tiszteletem és gratulációm annak a 19 atlétának, akik ezekben a nehéz időkben is sikeresen kiharcolták az olimpiai szereplést. A Magyar Atlétikai Szövetség továbbra is mindenben segíteni fogja majd őket, hogy az olimpiáig hátralévő pár hétben már százszázalékosan erre koncentrálva, minden külső tényezőtől megkímélve tudják majd befejezni a felkészülést. Helyezésbeli elvárásaink nincsenek, a cél, hogy egészségesen és elégedetten térjenek haza Tokióból, és legyenek büszkék a saját teljesítményükre. Tokió fontos állomás, de változatlanul a 2023-as budapesti világbajnokság a fő célunk, mindent ennek szemüvegén keresztül nézünk.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport