Tömeges bezárásoktól félnek a megváltozott munkaképességű Főkefe-alkalmazottak

Az biztos, hogy valami nagyon nem stimmel az állami cég körül.

„,Úgy tudom, hogy megszűnnek telephelyek országszerte, a dolgozók a megyeszékhelyre központosított telephelyekre járhatnak dolgozni, ha néhány hét múlva aláírják a szerződés módosítást”.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Többek között ez állt abban a levélben, amit szerkesztőségünk kapott egy Vas megyei Főkefe-alkalmazottól.

Amióta lapunk elkezdett foglalkozni a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég ügyeivel, nem ritka, hogy telefonokat, leveleket, üzeneteket kapunk, de ez az információ számunkra is újdonság volt.

Annyit sikerült kideríteni, és ezt több forrásból is megerősítették, hogy Vas megyében a celldömölki telephelyen már konkrétan bejelentették a bezárást.

Úgy tudjuk, az ottani alkalmazottaknak azt az opciót ajánlották fel, hogy bejöhetnek Szombathelyre dolgozni, az utazás 85 százalékát fizeti meg a cég. Ez a megyei bérletek bevezetésével valóban nem nagy összeg, viszont ehhez hozzájön még a helyijárat. Ennél is sokkal nagyobb baj, hogy a Főkefe-alkalmazottak egy része mozgáskorlátozott. Nehéz elképzelni, hogy ők egy négyórás, alulfizetett munkahely miatt több órát utaznak naponta.

És egyáltalán, miért kellene utaztatni ezeket a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket?

Nem értettük az egészet, így a megkerestük az óriáscég budapesti vezetőségét.

Azt tudakoltuk tőlük, hogy jók-e az értesüléseink, és ha igen, mi az oka az átszervezésnek? Illetve figyelembe vették-, hogy a Főkefe-dolgozók egy része mozgáskorlátozott és anyagilag nehéz helyzetben lévő ember.

Az igazgatóságtól az alábbi válasz érkezett:

Tisztelt Szerkesztő Úr! Társaságunk megkapta a feltett kérdéseit. Ezúton tájékoztatjuk, hogy megvizsgáljuk azokat.

Szóval megvizsgálják.

Nem az első eset, hogy az országszerte mintegy 10 ezer embert foglalkoztató Főkefe vezetősége kibújik a kérdések elől. Így bár rendszeresek a levélváltások közöttünk, eddig nem sikerült megtudni, mi is történik pontosan. Úgy tűnik, még a vidéki telephelyek vezetői is csak találgatnak, hogy mi is zajlik a fővárosi irodák mélyén.

Úgy tudjuk, a szombathelyi Főkefe-üzemben már melegvíz sincs. A cég vezetése nem mondja meg, mi történik.
Mészáros D. Zsolt

Az alkalmazottakkal történő beszélgetésekből az rajzolódik ki, hogy valami nagyon nem stimmel a Főkefe körül. Az elmúlt időszakban radikálisan csökkentették az alkalmazottak óraszámát: a korábban nyolc vagy hat órában dolgozók is négyórásak lettek.

Ezzel párhuzamosan a telephelyek nagy részén a fűtési szezon alatt leállt a termelés Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen 2023. February 17. 07:12 . Az alkalmazottak kaptak ugyan fizetést az állásidőre, de egyrészt már csökkentett pénz volt a csökkentett munkaidő miatt, másrészt a leállások miatt több megrendelő is elbizonytalanodott. (Szombathelyen például felmondta a szerződést a TDK Tömegével építi le a magyar állam a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását 2023. February 24. 07:32 , amely sok mindenben segített az itteni üzemnek.)

Bár a telephelyeken tavasszal újraindult a munka, de informátoraink több helyszínen is úgy fogalmaztak, hogy náluk „alibi munka” folyik és nagyon aggódnak a jövőjük miatt.

Többen sírtak. Számukra új munkahelyet találni hatalmas, sok esetben lehetetlen vállalkozás.

Az nyilvánvaló, hogy a 2020-ban és 2021-ben is jelentős veszteséget termelő állami cég a költségek csökkentésére játszik, csak az nem világos, hogy azt miért a legkiszolgáltatottabb munkavállalók rovására teszik.

Kedden például azt az információt kaptuk, hogy a szombathelyi telephelyen leállították a kazánokat, így nemcsak a fűtés szűnt meg (16 fokot mértek a munkások a munkacsarnokokban), de a melegvíz-szolgáltatás is.

Mindeközben az állam számolatlanul költ pénzt ennék sokkal kevésbé fontos ügyekre.

Kérjük olvasóinkat, hogy akinek tapasztalata, információja van a Főkefe (illetve az ERFO és a KÉZMŰ) működésével kapcsolatban, és azt meg is szeretné osztani valakivel, vegye fel a kapcsolatot szerkesztőségünkkel!

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen

A Főkefe vezetősége közben arra összpontosít vadul, hogy ne lehessen tudni, mekkora a baj.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet