Eddig: 1 788 363 / 3 000 000 Ft, 90 támogató. Még5nap.
Légy része az igazságnak!

Tömegével építi le a magyar állam a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

A cég ősz óta nem magyarázza meg, mi a fene történik, közben a pénzügyiek mellett súlyos etikai kérdések is felmerülnek.

„Azért keresem, mert sarokba vagyok szorítva, nem tudom mit csináljak, én szerintem alá fogom írni, aztán majd csak lesz valahogy. Egész éjjel nem aludtam.”

Ezt mondta tegnap a telefonban egy férfi, aki azért kereste meg szerkesztőségünket, mert olvasta a szombathelyi és kőszegi Főkefe-üzemek akadozásáról szóló korábbi írásainkat. Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen February 17. 07:12

Beszámolójából kiderült, amit eddig is gyanítottunk: a megváltozott munkaképességűek leépítése nem helyi jelenség.

Olvasónk egy fővárosi Főkefe-üzemben dolgozik, a hét elején egy körüzenetben értesítette közvetlen felettese, hogy módosítják a munkaszerződését, a napi hét óráját 4 órára csökkentik. A (lapunk birtokában lévő) szöveg érzékeltette, hogy sok választása nincs, ha nem írja alá az új feltételeket, akkor valószínűleg elbocsátják.

Ha viszont aláírja, akkor jelentősen csökken az amúgy sem magas fizetése, még a lakhatása is veszélybe kerül. Régóta dolgozik a cégnél, és nem érti, mi történik.

A többihez hasonlóan az ő üzemüket is leállították már decemberben az energiaválságra hivatkozva, azóta távolléti pénzt kap. Korábban arról volt szó, hogy március végén újraindulnak, de minden bizonytalan, mert ki tudja lesz-e a munka. Úgy tudja, sok kollégája nem írja alá a csökkentett munkaidőről szóló szerződést, mert annyi pénzből nem lehet megélni.

„Megváltozott munkaképességűként milyen lehetőségeim vannak? És a többieknek. Azoknak, akik nem tudnak mozogni, esetleg süketek vagy vakok. Ez nagyon nem fair” – mondta meglehetősen kétségbeesett hangon, egyben magyarázatot is ad arra, hogy ő valószínűleg miért írja alá az új szerződést.

Mészáros D. Zsolt

Lapunk beszélt egy másik fővárosi Főkefe-alkalmazottal is, aki szintén tömeges leépítésről, óraszámcsökkentésről számolt be.

„Minket, megváltozott munkaképességűeket az is nagyon bánt, hogy a fizikai dolgozókat építik le, a főnökök meg az irodai alkalmazottak maradnak” – meséli a hölgy, aki szintén nagyon régóta dolgozik a cégnél. Nosztalgiával emlékszik a kétezres évek közepére, amikor megbecsülték őket, volt munka és jó hangulat, de még a fizetés sem volt rossz. Azóta folyamatosan romlik a helyzet, ami az utóbbi években csak felgyorsult.

Valami nagyon nem stimmel a Főkefével

A 100 százalékban állami tulajdonú Főkefe valójában integrált irányítás alatt álló három társaság (FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft., A KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft., ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) együttese. A honlapjuk szerint a cégcsoport az ország mintegy 140 telephelyén mintegy 10 ezer embert foglalkoztat, akiknek 83 százaléka megváltozott munkaképességű.

Habár a Facebook-oldal alapján minden rendben van a cégnél (az alkalmazottak sportolnak, kirándulnak), a leállások és a leépítések mellett az Opten adatai is azt mutatják, hogy valami nagyon nem stimmel.

A cégcsoport mind a három tagja súlyos veszteségeket könyvelt el 2020-ban és 2021-ben is, az utóbbi évben összesen kb. 1,4 milliárd forintot buktak. Közben az alkalmazottak száma is folyamatosan csökken.

A céget múlt november óta folyamatosan keressük, igyekezve megtudni, mi is történik az állami óriás háza táján, de folyamatosan kitérnek Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen February 17. 07:12 a válaszadás elől. Most éppen azt írták, hogy

„A Társaság él a 418/2022. Kormányrendelet (X.27.) által biztosított lehetőséggel, így az Ön által adott szűkös határidőn belül, sajnálatos módon nem áll módunkban válaszolni. Amint újból lehetőségünk nyílik rá, úgy mielőbb válaszolni fogunk a feltett kérdéseire.”

Korábban a közérdekű adatigénylésünkkel pattantunk vissza. Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen February 17. 07:12

A dolgozók és a cég ügyeire rálátással bírók elmondása alapján az a kép rajzolódik ki, hogy a Főkefénél költségmegtakarítási programot hajt végre a menedzsment, aminek része a téli leállás és a dolgozók munkaidejének csökkentése.

Csakhogy a leállás, mondják informátoraink, veszélyezteti a működést, hiszen kevés olyan komoly partner van, amely három hónapig gond nélkül el tud tekinteni a megrendelt termékektől, és már most látszik, hogy nagyon nehéz lesz tavasszal újraindítani a leállított üzemeket.

Az pedig – finoman fogalmazva is – etikai kérdéseket vet fel, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég, amely évente súlyos milliárdokat kap a központi költségvetésből, az alapból is nehéz helyzetű embereken spórol, miközben más célra számolatlanul ömlik a pénz. (Izgalmas például a vezetőség gyakorlatilag követhetetlen díjazása is.) Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen February 17. 07:12

Kőszeg elindult, Szombathely továbbra is áll

Lapunk először Kőszegen hallotta Remek időzítés: Vas megyében pont most építik le a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását 2022. November 17. 15:23 még tavaly ősszel, hogy az ottani Főkefe-alkalmazottak egy részének csökkentették a munkaidejét (sokak már korábban is négy órában dolgoztak), és ugyanez történt Szombathelyen is.

Nem sokkal később érkezett a hír: mindkét üzem leállt. Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen February 17. 07:12

Most több helyről is azt az információt kaptuk, hogy a Főkefe kőszegi telephelyére ismét bejárnak az alkalmazottak, de immár csökkentett munkaidőben.

Ugyanakkor Szombathely továbbra is áll. Az biztos, hogy a TDK megszakította az együttműködést az üzemmel. Bár a multinacionális cég lapunknak nem részletezte ennek okát, a háttérinformációk és a dolgozókkal folytatott beszélgetések alapján úgy tűnik, nem a japán cég a hunyó.

A Főkefe legújabb kori története amennyire titkolt, annyira szomorú, ráadásul úgy tűnik, a következő epizódok sem bővelkednek majd felemelő részletekben.

Amint a cég válaszol a kérdéseinkre, frissítjük írásunkat.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Pro és kontra a szombathelyi helyijáratról, a Blaguss közben finomítja a menetrendet

Lezárult szavazásunk az új helyijáratról, közben reagált a városvezetés is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság